4 Şubat 2013 Pazartesi

Cappelletti

Cihat Aşkın - Hayal Ufkunda Uçan Binbir Renkler 
***
Dostundan yiyeceğin tokat,
düşmanının öpüşünden değerlidir.
Pisagor
***
Değer yaratın
Başarılı olmaya değil, değerli olmaya çalışın. Zamanınızı başarılı olmak için harcamayın, değerler yaratın. Eğer değerli olursanız başarı kendiliğinden gelecektir.  Einstein
***
WOODY GUTHRİE
Sizlere iyi olmadığınızı düşündüren şarkılardan nefret ediyorum. Kaybetmeye yazgılı olduğunuzu kaybetmek için doğduğunuzu söyleyen şarkılardan nefret ediyorum. Çok yaşlı, çok genç, çok şişman, çok zayıf, çok çirkin, çok bilmem ne olduğunuzdan hiç bir işe veya hiç kimseye bir yararınızın olmadığını söyleyen şarkılardan. şansınızla ya da başınıza gelen felaketlerle dalga geçen şarkılardan.

Kanımın son damlasına ve ciğerlerime dolan son havanın bedenimi terk edişine kadar savaşacağım bu şarkılarla. Size bu dünyanın bazen dizlerinizin üstüne çökmenize neden olsa da kim olduğunuz ne kadar kuvvetli olduğunuza bakmadan size ait olduğunu kanıtlayan şarkılar söylemek için varım ben.
Kendinizle ve yaptıklarınızla gurur duymanızı sağlayan şarkıları söylemek için.

Woody Guthrie- This Land Is Your Land
https://www.youtube.com/watch?v=XaI5IRuS2aE
***
FOTOĞRAF VE ÇOCUK
Anıları unutmalıyız küçüğüm sarılmadan kol demirli bir güne
Acıları anımsamalı güzel yanlarıyla - - kuşlar gibi
Çiçeklerin yeniden boy vereceği inancıyla - - sessizce
Yolunda yalnız bulutların gölgesi - - koşuşmakta
*
Babası, artık fotoğraf olmuş bir çocuğa
Başka ne söylenebilir bilmem ki.
Tugrul Asi Balkar
*****
CAPPELLETTI  (HAMILTON)
Michael Cappelletti tarafından briç oyununa kazandırılmış bir konvansiyondur.Hamilton olarakta bilinir, rakiplerin 1 NT oyun açışından sonra araya girilerek kullanılan defansif bir konvansiyondur. Konvansiyonun genel özellikleri aşağıdaki şekildedir:
açıcı      siz          açıklama
1NT       Kontr      16+P, dengeli
…….      2trefl      tek renkli el
…….      2Karo     majörler
…….      2Kör      kör ve bir minör
…….      2Pik       pik ve minör
…….       2NT       minörler
**
Cappelletti, direkt (ikinci) ve balancing (4. uyandırma) pozisyonlarında da kullanılabilir.
A. 2 trefl ortaktan 2 karo konuşmasını ister. Üste konuşanın karoları varsa pas geçer yoksa kendi rengini söyleyerek deklareyi düzeltir. Cevapçı iyi trefleri ile 2 karo rölesini ihmal edip 2 trefl ’e pas geçebilir ya da 2 seviyesinde iyi beşli majörünü okuyabilir hatta 11-13 puan ve dengeli elle 2 NT konuşabilir.
*
B. 2 karo deklaresi en az 5-5 majör gösterir ve ortağın iyi majörünü okumasını ister. Majör fiti yokken (zayıfken) iyi karolar ile ortak pas geçebilir. 2 NT cevabı ya ortağın 3 trefl / 3 karo demesini isteyen bir minör rengi ya da majörlerden birine limit tutuş gösterir. Cevapçı majörlerden birini tuttuğunu ortağın 3 minör deklaresinden sonra 3 kör/pik diyerek göstermeyi planlar. Dolayısıyla, 2 karoya direkt 3 kör/pik cevabı genellikle pre-emptive’dir.
C. 2 kör ve 2 pik nonforcing’dir. Burada da aynı şekilde, ortağı hemen yükseltmek pre-emptive’dir. Ortak 2 NT konuşarak açıcının minörünü sorabilir.

2 yorum:

A. Murat Özhan dedi ki...

Müthiş güzellikte bir şiir.

Şiir her daim...

Gulsen dedi ki...

kesinlikle müthiş bir şiir...!