10 Mart 2013 Pazar

Briçte Ortaklık

Beethoven - Rondo e capriccio op.129 - Rage over the lost penny
https://www.youtube.com/watch?v=Zk9ASyG6jag
***
Ludwig van Beethoven
'Küçük kardeşlerinden Johann ilaç imalatı üzerine çalışmış, başarılı bir işadamı olmuştu. Her zaman da başarılarıyla öğünmekten hoşlanıyordu. Aynı zamanda büyük bir arazi satın aldığını herkesin bilmesini istiyordu. Bir gün ağabeyini ziyarete gittiğinde kartvizitine “Johann van Beethoven-Toprak sahibi” kelimelerini yazıp ağabeyine gönderdi. Beethoven kartı alıp arkasına “Ludwig van Beethoven – Akıl sahibi” kelimelerini yazıp kardeşine iade etti.'
“mybisgen”
***
GÖMÜLÜ LİMAN
Şair oraya varıyor
sonra ışığa dönüyor şarkılarıyla
ve onları çevresine saçıyor
*
Bu şiirden
bana kalan
o hiçliği
tükenmez gizin
Giuseppe Ungaretti
Çeviren: Cevat Çapan
***
ORTAKLARIN ROLLERİ
Ortağınız ile birlikte, deklare vererek, altın zon için yeterli puanınız ve dağılımınız olup olmadığını anlamaya çalışırsınız.

Açan
Her oyuncunun bir rolü (görevi) vardır. Açan kişi ilk olarak ortağına bilgi verme şansını elde eder. Açan ortağının eli hakkında hiçbir bilgiye sahip değildir. Açanın en iyi yaklaşımı, ortağına elinin kuvveti ve dağılımı hakkında bir şeyler söylemeye çalışmaktır. Açana bazen açıklayan (tarif eden) da denir. Açış deklaresi, ortağına açıklayanın elinin resmini çizer.
*
Cevapçı
Açanın ortağına cevapçı denir. Cevapçı olarak, ortağın elini tasvir eden deklaresini duymuş olmak avantajına sahip olursunuz. İlave olarak kendi elinizde neler olduğunu da görürsünüz ve bu şekilde ortaklığı en iyi kontrata yönlendirme sorumluluğunu üstlenirsiniz. Cevapçıya bazen kaptan da denir. Nihai kontratı belirlemek prensip olarak cevapçıya (kaptana) düşer.
Cevapçı iki soruya cevap arayarak bunu yapar:
· Hangi seviyede?
· Hangi renkte

Hangi Seviyede?
Hangi seviyeye çıkmayı kararlaştırırken, cevapçı iki şey yapmaya çalışmalıdır:
* İki elin birlikte toplam gücünü tahmin etmeli ve
* Ortaklığın zona mı partskora mı ait olduğunu kararlaştırmalıdır.
Şilemler çok nadir gelir.  25 veya daha fazla puanları olunca çiftin zona gitmesi gerektiği için cevapçının kararı 25 puan olup olmadığını anlamaya bağlıdır. Varsa, cevapçı ortaklığı uygun zona yönlendirir. Yoksa cevapçı ortaklığı partskor kontratına götürür.

Hangi Renk?
Doğru seviyeye karar vermeye ilave olarak cevapçı, iki elin dağılımlarını tahmin ederek renkte mi yoksa sanzatuda mı oynanacağına da karar vermelidir. Cevapçı ortaklığın partskorda oynaması gerektiğini anlarsa, varsa altın fiti bulmaya çalışır yoksa sanzatu deklare eder. Cevapçı zon için yeterli puan olduğunu bilirse, majör renkte altın fit varsa ortaklığı 4Kör veya 4Pik’e yönlendirir, aksi takdirde 3SA’ya. Ortaklığın, 5Trefl veya 5Karoyu ihmal ederek, genellikle altın zonlar ile ilgileneceğini aklınızdan çıkarmayın.
“zafer ulusakarya” teşekkürler.
görsel: deviantart

1 yorum:

A. Murat Özhan dedi ki...

Akdeniz duyarlılığı, sanatçı bakışıyla birleşince işte böyle nefis şiirler ortaya çıkıyor.

Şiir her daim...