15 Mart 2014 Cumartesi

Briç Kültür Olmalı

                                                                                                                        flickr
YOL
Daima doğru giden yolu seç,
çünkü dosdoğru giden yol, doğanın yoludur.
Bu yüzden söylediğin ve yaptığın her şeyi en güvenilir bilgiye dayanarak yap.
Böyle bir hedef seni endişeden ve gerilimden, diğer boş şeylerden arındıracaktır.
Marcus Elius  
****
TOPLUMSAL SORUNLARIN TEMEL NEDENİ GELİR EŞİTSİZLİĞİ
İki İngiliz akademisyen sosyal sorunların temelinde gelir eşitsizliğinin yattığını ileri sürüyor. Şişmanlık, psikolojik bozukluklar, uyuşturucu bağımlılığı gibi toplumsal sorunlar gelir dağılımındaki eşitsizlikten kaynaklanıyor. Bir toplumda eşitsizlik ne kadar büyükse sorunlar da o denli çoğalıyor.  Herkes şirketlerin aç gözlülüğünden bıktı. Bir şey yapmak isteniyorsa önce gelir eşitsizliğini düzeltmekle işe başlamalı. Eşitsizliğin daha az olduğu toplumlarda insanlar daha iyi, daha mutlu, daha uzun yaşıyorlar. 
"Reyhan Oksay - Cumhuriyet Bilim - Nisan 2010"
****
OYUNCAKLAR
Çocuğum, ne kadar mutlusun
bütün sabah toprakta oturup kırık bir dalla oynarken.
 *
O küçük dal parçasıyla oynaman gülümsetiyor beni.
İşim var, saatler boyunca sayılar topluyorum.
*
Belki bakıp bana düşünüyorsun.
"Sabahın tadını kaçırmak için ne saçma oyun"diye.
*
Çocuğum, unuttum değnekler,
çamurlar arasına karışma sanatını.
*
Pahalı oyuncaklar arıyorum şimdi;
altın, gümüş parçaları topluyorum.
*
Ne bulsan onlarla oluşturuyorsun oyunlarını.
Bense zamanımı da, gücümü de
elde edemeyeceğim şeylere veriyorum.
*
Tutku denizini geçmeye çalışıyorum cılız kayığımla,
oyun oynadığımı unutuyorum...
Rabindranath Tagore
****
BRİÇ KÜLTÜR OLMALI
Anadolu’yu çok gezdim, her yörenin kendine özgü kültürü beni kendine hayran bırakmıştır, onun içinde Anadolu’yu ve insanını çok severim. Yöre insanının yemek, arkadaşlık, misafirperverlik olgularına bakışı çok güzeldir, çok incedir. Ama aynı yöre insanının büyük şehirlere göç etmiş kuşakları, yöresindeki kültürü yeni yerleşim yerine taşıyamamış, yeni kentin kendine özgü kültürünü de kabullenememiş, iki arada bir derede kalmıştır. Memleketlerine yaptığı ziyaretlerde özlemlerini giderip mutlu olurlar ama yaşadıkları kente geri geldiklerinde kendilerini yeniden çıplak kalmış gibi hissederler. Türkiye’nin kültürü önemli bir değişim gösteriyor bunu temel sebebi de bence bu kentleşme olgusu, Türkiye’nin en acı veren yolculuğu bence bu, Orta Asya’dan başlayan göç yolculuğu hala son bulmadı, bir kaç kuşaktır aynı yerde devam eden bir yerleşimi Türk insanı yapamadı. İstanbul her sene bir Eskişehir kadar göç alıyor. Bunun sosyal hayata yansıması ise kültürel aktivitelerin bozulmasında çok net görülüyor.

Briç olgusunun gelişimi de bence toplumdaki bayramlar, tiyatro, okul aile birlikleri, sosyal aktiviteler gibi kültürel bir olgu olduğu zaman daha hızlı gelişir. Her briç kulübünün kendine özgü örf ve adetleri, ananevi aktiviteleri, eski kuşak üyelerinin anılması gibi faaliyetleri olmalıdır. Bunlar o kulübe özgü bir kültür yaratacak ve bu kültür, üyelerinin ruhsal ihtiyaçlarını doyurduğu için insanları kendine çekecektir. Pek çok briç kulübü bu olguyu Türkiye genelinde yapacakları yıllık bir turnuvayla sağlamaya çalışıyor ama bence kendi yöre insanına yönelik benzer bir aktivite en az bu aktivite kadar gerekli hatta belki de daha faydalı. Kalıcı kültürlerde bu aktiviteler yeni yeşeren bir fidan gibidir. Bunun etrafına gölge veren büyük bir ağaç haline getirilebilmesi, önce yöre insanına yönelik faaliyetlerle olur. Ağaç büyüyüp altındakilere hoş bir gölgede keyif alanı verdikten sonra Türkiye’nin diğer kentlerindeki kişiler zaten bu ağacın gölgesini yaşamak için o yöreye gitmek için yarışacaklardır.

Türkiye’deki briçin kalitesi yöresel kültürümüzün bir parçası olduğu zaman da sınırlarını zorlayıp evrensel boyuta çıkacaktır.
04 Mayıs 2008 Faik Falay, Cumhuriyet

Hiç yorum yok: