11 Temmuz 2015 Cumartesi

Ömer Şerif (Omar Sharif)

ÖMER ŞERİF (Omar Sharif)
Dr Jivago,  Lawrence of Arabia filmlerinin yıldızı ve dünyanın en büyük briç oyuncularından biri Kahire’de hastanede kalp krizinden hayatını kaybetti. Sinema ve briç dünyası onu kolay unutamayacak.
*****
ÖMER ŞERİF (Omar Sharif)
Altın Küre ödülü kazanmış Mısırlı ünlü sinema oyuncusu. 10 Nisan 1932'de İskenderiye'de Michel Demitri Chalhoub ismiyle doğdu. Sinemaya 1953 yılında "Sira` Fi al-Wadi" adlı Mısır filmi ile başladı. Ardından Arabistanlı Lawrence ve Doktor Jivago gibi büyük Hollywood yapımlarında rol aldı. Yaklaşık 100 filmde oynadı.
*
Doctor Zhivago, 2002 yılında, AFI tarafından Yüz Yılın En İyi Filmleri arasında 7. sırada gösterildi. Ömer Şerif, pek çok sinema otoritesi tarafından 20. yüzyılın en başarılı aktörlerinden birisi olarak nitelendirilmektedir. 1974 yılında Faten Hamama’dan ayrıldıktan sonra bir daha hiç evlenmeyen Şerif, Kahire’de, oğlu ve iki torunu ile beraber yaşamaktadır.
*
Leyla Umar’ la röportajında şunları söylüyor: (Sabah 13 Mayıs 2011) “Bu asrın tek dahisi Atatürk. En büyük arzum Atatürk rolünü oynamaktı. 
Che Guevera ve Fidel yaşamımı çok etkileyen iki kahramandır. Bir sosyalist olarak Che'nin hayatını canlandırmak idealimdi.
Hayatımda tek eşim, tek aşkım, 43 yaşındaki oğlumun annesi, Mısır'ın ünlü sanatçısı Fatimama'yı sevdim. Daha sonra evlenmek isteyeceğim hiçbir kadına rastlamadım. Her Ramazan eski eşim, şimdi evli olduğu zatla beni bir kere iftara davet eder. İki torunum, iki yanımda, ailece senede bir kere yemek yeriz.”
*
Ünlü briççilerden oluşturup dünya turnesine çıkardığı "Ömer Şerif'in Briç Sirki" ile briç dünyasında iz bırakmıştır.
***
Ömer Şerif
Bir aktör ve briç ustası olarak olağanüstü bir kariyere imza atmıştır.  1932 yılında Mısır'da doğdu, kriket ve futbol oynadı. Oyunculuk kariyerine 21 yaşında başladı. Briçle film setinde tanıştı.
*
İlk gişe rekortmeni filmi "Lawrence of Arabia", 1962 yılında piyasaya sürüldü.
1964 yılında Dünya Briç Olimpiyatları'nda Birleşik Arap Cumhuriyeti takım kaptanlığını yaptı. 1965 yılında "Doktor Jivago" da başrol oynadı. Film  uluslararası ününü pekiştirdi.
*
1967 yılında "Omar Sharif Bridge Circus" ni kurdu. Ekip üyeleri Leon Yallouze, Claude Delmouly, Benito   Garozzo, Pietro Forquet , Giorgio Belladonna.
*
Şerif  takım arkadaşları ile Mavi Takım Kulüp ihale sistemi ile oynarken, Circus şehirlerde yerel uzmanlara karşı birden çok maç kazandı. Ayrıca Dünya Takım Olimpiyatlarında Mısır kaptanı olarak bulundu.
Artık oynamamasına rağmen, o briç oyunu üzerinde silinmez bir iz bırakmıştır.
"Oyunculuk benim işim olabilir ama briç benim tutkum." 
Kitaplar
- Omar Sharif Bridge 
- Bridge Omar Sharif Hayatı
- Ömer Şerif ile Briç
Kaynak: http://www.bridgebum.com
*****
Dr Zhivago
Filmin unutulmaz müziği:
*****
*****
resim: Sabri Akyel
**
Kişi, uğruna emek harcadığı şeyleri sever 
ve kişi sevdiği şeyler için emek harcar.
Erich Fromm / Sevme Sanatı
*****
ÇOK SESLİ
Bir topluluk içinde, kendi sesini kaybetmeden ‘Çok Sesli’ olabilmek hassas bir formüldür. Bir anlamda müzik, matematik ve toplum iç içedir.
Çok sesli müzik yapmak yaşamda insanca var olmaya benzer. Kendi renginde ve sesinde, yanındakini kollayarak, rol çalmadan ama sonuna kadar ben buradayım duruşuyla müzik yapmak esastır her iki alanda da. Çok katmanlı ve coşkulu bir demokrasi ortamı, orkestra / çalgı topluluğu, koro müziğinin ve toplumun ortak paydasıdır.

Birlikte müzik yapmak en güzel terapidir.
İster kompozitör ol ister doktor ister mühendis ya da öğrenci. Hiç fark etmez. Müzik yaparken tüm kimliklerden sıyrılıp ortak bir amaç için birbirine kenetlenmek ve güvenmek temel esastır. Kendi sesinle ve renginle bu oluşumun bir parçası olmak için elinden geleni yaparken, gelişmek ve hep birlikte güzel olana dönüşmek kaçınılmaz sondur. Bu hep mutlu sonla biten bir filmin parçası olmak gibi bir şey aslında. Herkesin rolü eşit olduğu için asla ön plana çıkmak yoktur. Bir yandan bu öyle güzel bir dengedir ki, sen eksik olursan güzel bir tabloya benzeyen eserin bir yanının her zaman eksik kalacağını bilirsin. Takım ruhu denen bir şey varsa, bunun sonuna kadar yaşandığı ortam çok sesli korolar ve çaldı topluluklarıdır. Bu yapıda, asla kimseden üstün olamadığın gibi geri de kalamazsın, notaların ve parçanın belli bir matematiği vardır takipte olmayı gerektirir.
İçten gelir. Demokrasi bu işleyişin yapı taşıdır.
( Bahar Gerçek Doğru ) Bisgen Yus’dan alındı
*****
METAFORLAR

Bilmeceyim ben dokuz heceli,
Bir fil, kocaman bir ev,
İki filiz üstünde gezinen bir kavun.
Ey al yemiş, fildişi, kaliteli keresteler!
Mayasıyla kabarmış bu somun büyüktür.
Bu semiz çantada yeni basılmış paradır.
Bir vesileyim ben, bir sahne, danadaki bir inek.
Bir torba dolusu yeşil elma yemişim,
İnişi olmayan o trene binmişim.

Sylvia Plath (1932-1963, ABD)
Çeviren: İsmail Haydar Aksoy