11 Mayıs 2012 Cuma

Şımarıklık

 Aptallığın en büyük kanıtı, aynı şeyi defalarca yapıp farklı bir sonuç almayı
ummaktır.
ALBERT EINSTEIN
****
görsel: flickr
****
FAYDASIZ AĞAÇ
 
Meyve vermeyen bir ağaç kadar
Faydasız olsun bu yazdıklarım.
Dallarına meyvesine tamah edip
Kimse taşa tutmasın.
Bu yazdıklarım çok budaklı, çok bükümlü
Bir ağaç kadar faydasız olsun.
O zaman marangozlar
Kesip biçmeye değer bulmazlar böyle bir ağacı.
Dokusu gevşek, gözenekleri geniş, reçinesiz
Bir ağaç kadar faydasız olsun bu yazdıklarım.
Kökü toprakta,
Başı gökyüzüne dönük.
Belki kimse bahçesine dikmez,
Şehrin bulvarlarına da sokmazlar onu.
Ama
Uzak, kıraç bir ıssızlıkta
Bunalmış bir yolcu
Dibinde oturacağı,
Sırtını dayayacağı bir ağaç buldu diye
Ferahlarsa
Bu yeter...
Chuang Tzu
****
ŞIMARIKLIK
Pahalı bir araba. Yolun ortasında, arkada biriken trafiğe aldırmadan ikinci sıra park yaptı. İçinden sahte sarışın bir bayan indi. Ağzında sakız var ama o bir de sigara yaktı. Etrafı aşağılayan, küçümseyen bakışlarla süzüyor. Esnaf çıraklarının da ilgisini çekti. Pantolona benzeyen giysinin bir paçası kısa, diğeri uzun. Spor ayakkabıları da farklı renklerde. Sigarasının dumanını çalımla havaya üflüyor. Trafik, yol isteyen ambulans umurunda değil.
Şımarık!
*
İnsanlık için bir şey mi ürettin, bir hastalığa çare mi buldun? Bilimsel bir iş mi gerçekleştirdin? Sanat eseri mi yarattın? İnsanlığa ne değer kattın? Nedir bu çalımın altındaki şey. Aklıma “insanlar buğday başaklarına benzer, taneler dolup olgunlaştıkça başaklar eğilir, boş başak dik duru” sözü geldi.
Tüketim toplumunun yarattığı tipler ne kadar çoğaldı. Bireysel düşünen, hatta hiç düşünmeyen, dünyanın merkezine kendisini koyan, hiçbir değerli şeyi olmayan insancıklar. Şımarıyorlar ve durmadan tüketiyorlar. Aileyi, dostluğu, komşuluğu, her şeyi tüketiyorlar.
*
Briçte de son yıllarda oldukça çoğaldı şımarıklık. Briç nedeniyle üstünlük taslayan, kaba, saygısız, bilgiç tipler. Bildiği konvansiyonları her fırsatta söyleyen ama birçoğunun devam yollarını tam olarak kavramamış eksperlerle dolu turnuvalar. Şımarıklığa dayanamayan birçok iyi briççi salonları terk etmeye başladı.  İyiler kenara çekilip uzaklaştıkça daha da azgınlaşıyorlar sahte eksperler. 

2 yorum:

dsed dedi ki...

ŞİİRİ ÇALDIM:)

piktobet dedi ki...

en büyük aptallar büyük mucitlerdir belki de.