25 Şubat 2011 Cuma

Değer Yerindeyse Değerdir


                                                                  
Geleceğin bütün çiçekleri,
bugünün tohumları içindedir.
Çin atasözü


*****
ARADA
Güz güneşi benzeşiyor bahar güneşiyle
Biri kışa girerken biri kıştan çıkarken

Biri yeni bir aşk öncesinde bir kederden sonra

Biri biten bir aşktan sonra kedere girerken
Ataol Behramoğlu
*****
DEĞER YERİNDEYSE DEĞERDİR
Kimi insanlar tanırsınız, uzaktan baktığınızda en az 13 puandır. 
Sohbet etmeye, yakınlaşmaya karar verirsiniz. Yakından tanıdıkça fark edersiniz ki puanlarının çoğu işe yaramaz yerlerdedir. Sizin değerlerinizle onun değerleri bir türlü uyum sağlayamaz.  Yakınlaşmada fazla ileri gitmişseniz batara gelmişsiniz demektir. Halbuki belli bir mesafede kalsaydınız, örneğin 2 pikte gibi, ikinizi de mutlu edecek bir arkadaşlık sağlanacaktı. 

Yanlış anlamayın briç ellerinden bahsediyorum. Bir örnekle devam edeyim; ortaklığınızda toplam 23 p ve 4-4 pik fitiniz var.
Normal bir dağılımla 1 pik, 1 kör, 2 karo, 1 trefl kaybederek 2 piki yaparsınız, kötü gününüzde ise trefliden 2 ya da kozların 4-1 dağılımıyla batarsınız.

Puanlarınızın yerini biraz değiştireyim kör J, karo J olsun.
Aynı puan aynı dağılım, Ancak şimdi normal bir dağılımda 3 pik yaparsınız, kötü gününüzde bile olsa (kozlar 4-1), karo 10 lu düşerse 2 pike sizi batıramazlar.
Hadi o zaman puanlarınızla biraz daha oynayayım kör damını, pik dam yapayım.


Artık 4 pik oynadığınızda kimse size neden bu kadar yükseldin diyemez, kör rua kaçarsa (%50) 4 piki yaparsınız.
Son bir değişiklikle 4 pike biraz daha yaklaşalım, kör ruanızı trefl ruası yapayım.
Ortaklıkta yine aynı toplam puan ve dağılım var ancak şimdi 4 pike gelemeyene kızarlar. Trefl empasını ya da karoyu partaj bulduğunuzda 4 piki kolayca yaparsınız.
Sonuçta değerler doğru yerlerde ise bir değerdir. Yakınlaştığımız insanların değerleri bizim için önemli olan yerlerde değilse ortaklığımız için boşa giden onörler gibidir.
 
Briç oynayanların çocukları ne kadar şanslı. Briççiler briçte kullandıkları bu değerlendirme sistemini, çocuklarına yaşam seçimleri için aktarabildiklerinde, onların kendilerine yaşam arkadaşı seçimleri çoğunlukla başarılı olacaktır.
26 Şubat 2006  Faik Falay, Cumhuriyet

Hiç yorum yok: