24 Şubat 2011 Perşembe

Responsive Konturu

Yesterday • The Beatles
*****
Fizik kanunları, 
enerjinin asla kaybolmadığını ve sadece şekil değiştirdiğim söylerler. 
İşte bu nedenle, kömürün enerjisini buhara, buharın enerjisini de türbinleri çalıştıracak güce dönüştürebilirsiniz. 
Aynı şekilde, 
insana ait eylemleri yöneten bir başka kanun ise, gösterilen dürüst çabaların bir gün mutlaka doğru meyveleri vereceklerini söyler. 
Paul Speicher
*****

ÖMRÜN BİR ÂNI
Ömrün bu yakasında
Anılar öreni dünya

Yaşadıklarım umarsızca geri
Döndürüyor beni, günlerim eski
Günlerin solgun defteri
Bu yazı kimden kalma
Anlaşılır mı buralarda bu dil
Bu yürek nasıl direnmiş kuşatıldığında

Ne kaldı yüz yıllarımdan
Birkaç hayat dersi
Bozuk düzen bir ses
Acı veren gururdan başka

Bazı ânların altında
Ölü kelebek mezarları
Ahdlar, anıtlar, ukdeler...
Arasında yaprakların
Kalbim, güzel başlangıç
O resimli mağara
Bir göçükte ağzı kapanır mı onun da

Kazancımmış yitirdiklerim
Bir ömrüm olduğuna inandığımdan bu yana

Gezin ruhumda
Ellerin dokunuşların
Nefesin ısıtıyor dünyamı
Kavuşturuyor
O yakayı bu yakaya
Mahmut Temizyürek

*****
RESPONSİVE KONTUR (sorumluluk konturu)
Genel anlamı ile iki renkte en az 4 + 4 kartı bulunan el tarifleri anlatmak için kullanılır. Rakibin açtığı bir renge ortağınız take-out kontur atmış ise, aynı rengin; rakibin ortağı tarafından desteklenmesine, sizin tarafınızdan atılan kontura ‘responsive kontur’ denir. Bu kontur ortağınıza, kalan 3 rengin ikisinde en az 4 + 4 karta sahip olduğunuzu gösterir.
Yine; rakibin bir renk açışına, ortağınız başka bir renk overcall yapmış ve açanın ortağı açış rengini yükseltmiş ise, bu renge atılan kontura responsive kontur’ denir. Bu kontur; ortağınızın rengine dönüş toleransı taşıyan, ancak konuşulmamış 2 renkte en az 4 +4 kart vadeden bir el gösterir.
Yine; rakiplerin ayrı ayrı konuşmuş oldukları 2 renge atılan kontur da responsive konturdur. Bu kontur, konuşulmamış iki renkte en az 4 +4 kart gösterir.
Responsive konurların puan limitleri ve kontur atılış şartları için kesin bir çizgi çekmeyi uygun görmüyoruz. Siz; ancak üçüncü, bazen de dördüncü pozisyonda responsive kontr atabildiğinize göre, rakip kağıt açmış, ortağı desteklemiş olduğunda; en iyimser yaklaşımla toplam puanların yarı-yarıya olacağı, bu durumun da sizin tarafa büyük olasılıkla sadece bir part-scor bırakabileceği düşünülebilir. (Dağılımsal durumların, ortaklar arası güçlü fit ve agresif ellerin 20 puan civarında zon yapabildiği gerçeğini de unutmadan bu tespiti yapıyoruz). Çoğunlukla part-scor kapma yarışı yaparken, daha ağır bedeller ödenmemesi gerektiği hiç unutulmamalıdır. Yine de bir seviyesinde en az 8-10 puan olmalı ve puanların ağırlıklı olarak renklerde bulunması gerekeceği, daha yüksek seviyelerde, rakibin de en az sizin kadar puanı olduğu unutulmamalıdır.
“Yusuf Ziya Serifoglu”
***
RESPONSİVE DOUBLES Sorumluluk Konturu
Batı : 1 ♣
Ortak: 1 
Doğu: 2 ♣
Siz: ♠ D10632
♥ RD1074
 64
♣ 6
Majörlerden birinde iyi bir fitiniz bulunabilir ama 2S/2H diyecek kuvvetiniz bulunmuyor.
Sorumluluk konturu, rakip oyun açtığında ortak kontur atarsa (take-out) ya da over-call yaparsa, diğer rakip açanın rengini hemen yükselttiğinde over-call yapanın ortağı tarafından kullanılan bir kontur çeşididir. Birçok ortaklık sorumluluk konturunu sadece açılan renk yükseltildiğinde kullanmaktadır. Bazı ortaklıklar sorumluluk konturunu 3 S seviyesine kadar oynarlar.
“Sayı.17, bricmagazin”

Hiç yorum yok: