21 Şubat 2011 Pazartesi

Take Out Kontur

Hungarian Polka - Strauss
 *****
Çağlayan,
Bıraktıysa da akmayı çok önce
Sesi hala duyulur
*
İsimler geçer kuşaktan kuşağa,
Ve ünleri hala hatırlanır.
*
Fujiwara no Kinto
“aymavisi’ den”
****

HİÇBİR ŞEY BEKLEME
Hiçbir şey bekleme. Yaşa tutumlu bir şekilde
Üzerinde şaşkınlığın.
ol bir yabancı
Gereğine acınmanın
Ya da, şefkat eğer serbestçe
Verilirse
Al yalnız yeterince
Durdur yalvarma dürtüsünü birdenbire
Sonra dışarı at ihtiyacı.

Arzulama hiçbir şey daha büyük
Kendi küçük kalbinden
Ya da daha büyük bir yıldızdan;
Uysallaştır vahşi hayal kırıklığını
Okşamayla acımasız ve soğuk
Bir Eskimo ceketi yap ondan
Ruhun için.

Keşfet nedenini niçin
İnsan cücesi bu kadar minik
Vardır herhangi bir nedenle
Bu kadar korkutulmuş aklı yok
Fakat hiçbir şey bekleme. Yaşa tutumlu bir şekilde
Üzerinde şaşkınlığın.
Alice Walker, çeviren: Vehbi Taşar
****
TAKE  OUT  KONTUR
Take-out kontur, rakibin bir renk açışına atılan konturdur. 
Genellikle en az,  açış puanı ve açılan renge kısalık gösterir. Puan limitleri  12-16  puan aralığında ise, muhakkak majör veya majörleri anlatıyor olmalıdır. 16+ puandan itibaren her türlü dağılım gösterebilir. (rakibin rengi durduruluyorsa ve dengeli 15-17
puan aralığında 1 NT deniyor. Bu durum istisna) Yani önce kontur  sonra bağımsız bir renk deklare etmek, 16 + üstü bir puan ve güçlü bir el anlamı taşıyor.
Take-out konturlarının, hemen açıcıdan sonra gelen deklare ile yapıldığını belirtmiştik. Bu deklarenin İkinci, üçüncü ve dördüncü pozisyonda yapılıyor olmasının, az da olsa nüans farkları vardır.

2. pozisyonda, ortağınızın eli henüz belli olmadığından dolayı  take- out konturu atarken daha cesaretli olmanız gerekir.Ortağınız pastan gelmemektedir ve sizde açar puan vardır. Umudunuz sadece part-scoru kapmak değil, aynı zamanda ve mümkünse bir zon yapabilmek şeklinde olmalıdır. Eliniz hakkında, ortağınızı yanıltmaktan kaçınarak, ikinci pozisyonda açar ele sahipken; tercih haklarınızı take-out kontur atmaktan yana kullanmanızda yarar görmekteyiz.

3.cü pozisyonda , yani ortağınız pas demiş, rakip bir renk açışı yapmış ve üçüncü konumda olan size sıra gelmişken, take-out konturunun çok dikkatli ve hesap edilerek atılması gerekmelidir. Ortağınızda açar puan yoktur. Aynı zamanda; sizden sonra deklare verecek, dördüncü konumdaki açıcının ortağının eli henüz belli değildir.Siz tek başına, muhtemel bir rakip zonunu engelleyemezsiniz. Bu nedenle; kurallı Take Out kontur  atacak eliniz yoksa, bekleyin ve rakipler part-scorda kalırsa, gerekirse uyandırma kontur yaparak, oyuna daha sonra müdahale edersiniz. Artık toplam puanların karşılıklı birbirine yakın olduğu ortaya çıkmıştır ve sizin ortağınızda en az 5-6 puan var demektir.
“Yusuf Ziya Serifoğlu”
görsel: pbase

Hiç yorum yok: