4 Ocak 2015 Pazar

İkili Turnuva

Jazz Piano / Beegie Adair - Moon River
*****
Kimse geçmişini satın alacak kadar varlıklı değildir.
Irene Cao / Seni Hissediyorum
***** 
GÜVERCİN İLE KARINCA
Çok susayan bir güvercin, su içmek için bir dere kıyısına inmiş. Tam eğilip içerken bir karıncanın suya düştüğünü görmüş. Zavallı karınca, sudan çıkmak için çırpınıyormuş. Güvercin, karıncaya çok acımış. Kıyıdan aldığı bir çöpü suya bırakmış.  Karınca da çöpe tutunarak kıyıya çıkmış.

Bu sırada oradan gecen bir avcı, güvercini görünce sevinmiş. Ne güzel bir av, diye düşünmüş. Güvercine silahını çevirip nişan almış. Karınca bunu görünce, avcının çıplak topuğundan ısırmış. Avcı acı ile ah, deyince sesi duyan güvercin havalanmış. Böylelikle karınca da güvercinin yaptığı iyiliğin altında kalmamış.
La Fontaine masalları
**
Bugünlerde güvercinler karıncaya saman çöpünü bırakmadan önce soruyor:
-   Benim çıkarım ne olacak?
Geçerli olan sistem insanların yararı için tasarlanmamış. Parasal sistemde insanlara güvenmek çok zor.
Düştüğüm bütün zor durumlardan kendi emeğimle çıktım. Saman çöpü bırakan olmadı kurtulmam için.
Terbiye, saygı, samimiyet ve ahlak mı?  Onlar da La Fontaine masallarında…
*****
EMİN OLDUĞUM O DAKİKA
Emin olduğum o dakikayı anımsarım.
Söğütler sopsoğuktu,
Sudaki yüz çok güzeldi, fakat benim değildi -
Başka her şey gibi, önemli bir görünüşü vardı,
Ve her yerde tehlike görüyordum: güvercinler ve sözcükler,
Yıldızlar ve altın sağanaklar – gebelikler, gebelikler!
Anımsıyorum beyaz ve soğuk bir kanadı

Ve korkunç bakışıyla o büyük kuğu
Bana doğru gelmişti, bir şato misali, ırmağın kaynağından.
Yılansı bir şey var kuğularda.
Kayıp gitti yanımdan; siyah bir anlam barındırıyordu gözü.
Dünyayı gördüm gözünde – küçük, kötü niyetli ve siyah.
Her bir küçük sözcük bağlanmıştı her bir küçük sözcüğe ve eylem eyleme.
Sıcak mavi bir günden filizlenmişti bir şey.

Hazır değildim. Dört yöne sürüklemişti beni
Dağılıp giden beyaz bulutlar.
Hazır değildim.
Hiç saygım kalmamıştı.
Sonucu reddedebilirim sandım –
Ne ki çok geçti artık. Çok geçti ve sanki hazırmışım gibi
Kendini sevgiyle biçimlendirmeyi sürdürdü o yüz.
(“Üç Kadın”dan) - Sylvia Plath (1932-1963, ABD- Çeviren: İsmail Haydar Aksoy
*****
                                                                   
İKİLİ TURNUVA BİLGİLERİ
Diğer her oyun gibi briç de, iyi oynandığında daha zevklidir. Birçok briç oyuncusu
ikili turnuvaların, briç oynama bilgilerini geliştirdiğini ve zevkli bir oyun yöntemi
olduğunu düşünürler. Haftada bir kere briç yarışmasına katılmak, hem sevdiğiniz bir oyunu oynama, hem de bilgi ve tecrübenizi geliştirme olanağı sağlayacaktır.

İkili Turnuva Nedir?
İkili turnuva, bu ana kadar oynadığınız ve bildiğiniz briçten farklı oynamanızı gerektiren bir briç oyunu değildir. Mevcut bilgilerinizle briç oynayacaksınız. Değişik olan, skorlama yöntemidir. Turnuvalarda sonuçlar, diğer oyuncuların aldıkları skorlarla, sizin skorunuz mukayese edilerek hesaplanır. Fark, ortada skor mukayesesi olmasıdır. Rober briçte toplam skor, takım maçlarında IMP (International Match Point) olan skorlama yöntemi, ikili turnuvalarda MP (match point-maç puanı) olarak hesaplanmaktadır. Skor mukayesesinin zorunlu gereği olarak turnuvaların özelliği, sizin oynadığınız ellerin, diğer oyuncular tarafından da dağılım bozulmaksızın oynanmasıdır. Heyecan verici başka bir özellik ise, birden fazla rakibe karşı oynamaktır. Ellerin diğer oyuncular tarafından da bozulmadan oynanması, rober briçteki gibi şans nedeniyle iyi el gelen çiftlerin kazanmasını değil, iyi oynayanın kazanmasını sağlayacaktır. Eliniz ne kadar kötü olursa olsun, elde ettiğiniz skorunuz, diğer masalarda aynı elin oynanması ile elde edilen skorların her biri ile ayrı ayrı mukayese edilerek, o el için bir MP kazanacaksınız. Çok zayıf bir elle aynı eli herkesten daha iyi oynamanız size, en iyi skoru kazandırabilir. Öyle ki, rakibinizin 6♠ kontratını bırakın batırmayı, +1 yaptırmamanız bile, size turnuvanın en yüksek skorunu kazandırabilir.

İkili turnuva oynayarak tecrübeniz arttığında, skorlama yöntemine uygun olarak daha iyi sonuçlar elde etmek için stratejiler geliştirebilirsiniz. Bu kitabın ilerideki sayfalarında turnuva temel stratejilerini bulabilirsiniz.

Oynamaya hazır mısınız?
Eğer bir şekilde briç oynuyorsanız, turnuva oynamaya hazırsınız demektir. Turnuva oynamak için iyi briç bilmenize gerek yoktur. Aksine, iyi briç oynamak için turnuva oynamaya gerek vardır. Daha iyi oynamak için turnuvalara katılmayı denemelisiniz.

İkili turnuva size, briç oynamaya yeni başlayanlardan, çok iyi oyunculara kadar birçok rakibe karşı oynama imkanı verir. Sizin oynadığınız ellerin diğer masalarda da oynanacak olması, deklarasyon ve kart oyununuzu, turnuvada sizinle aynı elleri oynayan iyi oyuncularla karşılaştırma imkanı sağlar. Yaptıklarınız ile aynı ele sahip diğer oyuncuların yaptıkları, hatalarınızı veya başarılarınızı ortaya koyacaktır. Kendi yaptıklarınızı, başkalarının yaptıkları ile mukayese ederek oynamaktan ve oynarken öğrenmekten zevk alabilirsiniz. Öyle ki, sıfır puan olan ellerle bile, her löveyi son derece dikkatli oynamak gerektiğini göreceksiniz. Belki de o elle yapacağınız güzel bir hamle size en yüksek skoru kazandıracaktır.

Turnuva Direktörü (TD)
Bir ikili turnuvanın organizasyonunu TD yapar. TD, oyuncuların başlamak için masalarda yerlerini almalarından, turların değişmesi, anlaşmazlıkların çözülmesi ve oyun kurallarının uygulanması için hakemlik, sonuçların hesaplanması ve anons edilmesine kadar bütün işleri yapar ve/ya görevlendireceği kişilere yaptırır. TD, turnuvanın herkes için adil koşullarda sürmesini sağlayacaktır. Turnuva boyunca alışılmışın dışında bir durumla karşılaştığınızda, çekinmeden TD’ünü çağırmalı ve durumu bildirmelisiniz. TD, uluslararası briç kuralları çerçevesinde gerekli çözümü bulacak, oyunculara tüm opsiyonları ile bildirecek ve uygulanmasını takip edecektir.

Turnuvalarda masadaki tüm düzenden ve skorların bordun arkasında gezen “Gezici Skor Kağıdı”na kaydedilmesi North’un yükümlülüğündedir. Her bir bord için ayrı bir skor kağıdı vardır. El oynanıp skor üzerinde hemfikir olunduktan sonra oyuncular ellerini borda koyarlar. Bundan sonra skor kağıdı bordun arkasından çıkarılarak skor kaydedilir. Skor kaydedilirken, masadaki 4 oyuncunun da görebileceği şekilde skor kağıdı açık tutulur. Oyuncular, kendilerinden önce oynayan diğer masalardaki skorları görebileceklerdir. Bu şekilde, kendi skorunuzu diğer masaların skorları ile karşılaştırabileceksiniz.

Turnuva Sonucunun Hesaplanması
Turnuvanın sonunda skorlar bilgisayar yardımı ile hesaplanarak, MP’na (maç puanı) dönüştürülür. Bir gezici skor kağıdındaki geçtiğiniz her skor için 1, sizin skorunuzla aynı olan skorlar için ise 0,5 MP’ını alırsınız. Bu şekilde, turnuvada oynadığınız her el için ve her bir elde yazılmış her skor için bu mukayese yapılır. Sonuçta, topladığınız MP’larınız alabileceğiniz maksimum MP’na bölünerek, turnuvadaki başarı yüzdeniz bulunur. Her çift için yapılan bu hesaplama sonucunda oyuncular, yüzdelerine göre sıralanır. Sabit oturan yönlerin olmadığı Howell turnuvalarda turnuvanın bir birincisi olur. Sabit oturan çiftlerin olduğu Mitchell turnuvalarda ise N-S yön birincileri ile EW yön birincileri ayrıdır.

Yukarıdaki skor kağıdı örneğinde, NS hanesine en yüksek skoru kaydeden 1 numaralı NS çift NS’ların top skorunu, 4 numaralı EW çift ise EW’lerin top skorunu kazanmış olur. 2 numaralı NS çiftin alacağı MP hesaplayacak olursak: Skor olarak geçtiği 4,5,6 ve 7 numaralı NS’lardan 1 MP ve 3 nolu NS ile aynı skoru yazdığı için 0,5 MP kazanır. Bu elde kazanabileceği maksimum 6 MP’nından 4,5 unu kazanmıştır. 4,5/6= %75 bir el için iyi bir skordur. Bilgisayarların skorlamada kullanılması ile birlikte, oyuncular son elleri oynadıktan sonra kulüpten ayrılmak üzere hazırlıklarını yaparken sonuçlar hesaplanmış ve anons edilmiş olabilmektedir.

Konvansiyon Kartı
Turnuva oyuncuları daha iyi skor elde edebilmek için sistemlerinde düzenlemeler yapmaktadırlar. Yarışma ortamı nedeniyle sürekli gelişme, deklarasyonda önemli ölçüde sağlanmaktadır. Ortakların diğer rakiplerle aynı olmayan, özel ortaklık anlaşmaları olabilmektedir. Bu nedenle turnuvalarda oyuncular, özel ortaklık anlaşmalarını işaretleyerek kaydedebilecekleri kartlar doldururlar. Buna konvansiyon kartı denir. Bu uygulama kulüplerde düzenlenen turnuvalar için pek uygulanmamaktadır. Ancak. Türkiye Briç Federasyonu’nun (TBF) düzenlediği ve genel nitelik olarak bölgesel ve/ya ulusal şampiyonluklar olan turnuvalarda mecburidir. Bu kartın doldurulması, ortağınızla oynadığınız yöntemlerin kısa bir gözden geçirilmesi ve üzerinde anlaşılması için faydalıdır da. Konvansiyon kartının esas amacı, ortaklık anlaşmalarınızı TD’ne ispat edebilmenizdir. İkinci amacı ise, rakiplerinize ortaklık anlaşmalarınız hakkında özet bir ön bilgi vermenizdir.
Ethem Urkaç' a teşekkürler.

1 yorum:

reyhane dedi ki...

Güzel söz=Kimse geçmişini satın alacak kadar varlıklı değildir.
Irene Cao /