20 Ağustos 2011 Cumartesi

Takım Brici

İçinde ışığı olmayan insanlar
kalabalığa karışıp ışık edinmeye çalışırlar.
Heinrich Floris Schopenhauer

*****
ÇİÇEKLENİP GEL
Mevsimler hazırlanırken toprağın altında
konuştuğu duyulur tohumların,
kendine takılar arayan ateşin
ve suyun

İşte o zaman
her şey hazırdır,
hazırdır saydam bahar,
ya da ırmaklarda yaz,
ya da yıldız renkli kış,
açar kapılarını ve zaman başlar

Yapraklar balosunun
en güzeli ordadır.
Çıtırdar güzün ipeği
ağaçlarda.
İyi bilir sular orda
şakımayı
rüzgarın kemanlarıyla.
Pablo NERUDA
*
TAKIM MAÇI STRATEJİSİ
Ethem Urkaç
4’lü takım maçı, 6 oyuncudan kurulu iki takımın, birer çiftleri ile 2 masada
karşılaşarak, aynı anda 4 oyuncusu ile, oynayan ya da oynamayan bir kaptanın
yönetiminde ve turnuva direktörü otoritesinde uluslararası briç kuralları ile
karşılaştıkları yarışma şeklidir.

Skorlama şekline göre oyun mantığınızın nasıl olması gerektiğini açıklayalım.
En güvenli kontratı seçiniz.
İkili turnuvalarda 10 sayı fazla yazması nedeni ile NT kontratı oynamak anlaşılır bir şekilde kazanç elde etmenin bir yoludur. Minör kontrat oynamak yerine, daha riskli ve az sayıdaki fite rağmen majör kontratı oynamak o el için çok yüksek, belki de en yüksek MP skoru almanızı sağlayabilir. Bu nedenle, ikili turnuvalarda girdiğiniz risklere takım maçında girmenize gerek yoktur. Çünkü, kontrat skorlamasından doğan farklar, IMP skorlaması aralıklarında ya sıfırlanmaktadır ya da 1 IMP gibi çok küçük bir fark yaratmaktadır (4 120, 3NT+1 130 sayıdır. Fark 10 sayıdır ve IMP skalasında 0-10 sıfır IMP’ye karşılık gelmektedir).

1. Stratejiniz kozu en uzun ve emin olan kontratınızı seçmek olmalıdır. Yapabileceğiniz seviyede kontrat söylemelisiniz. Zonda değilken alacağınız zon ikramiyesi 300 olduğundan, zon söyleme eğiliminde olmamalı, agresifçe zon deyip batarak partskor kontratı kaybetme riskine girmemelisiniz. Zondayken alınacak ikramiye 500 olduğundan, strateji tam tersidir. Zondayken, daha agresifçe zon kontratları söylemek eğilimi içinde olmalısınız. 
2. Partskor kontratları oynarken, major fit aramak için gereksiz yere seviye yükseltmemeniz ve minor koz fitiniz varken NT kontratı oynamayı seçmemeniz gereklidir.
3. İkili turnuvada 140 üzerinde bir skor kaybetmenin telafisi, o elde diğer çiftlerin zon yapıyor olmasını gerektirir. Takım maçında bu böyle değildir. 1-2 IMP zararla atlatılabilir. Bu nedenle, ikili turnuvalarda fazla yükseldiğinizde, rakibiniz yüksek bir skor elde etmek için riske girerek sizi konturlama eğiliminde olurken, takım maçlarında konturlu partskor yaptırmak büyük IMP kayıplarına sebep olduğundan, rakipleriniz riske girerek bir elde büyük sayı alma peşinde olmayacaklardır.
4. Fazla löve yapacağım diye asla kontratınızı riske sokmayın. Hatta, bir iki fazla löve kaybına sebep olacağını bilseniz bile, her zaman kontratınızı yapmak için en güvenli yolu tercih edin.
5.Sıradışı bir atak yaparak büyük sayı elde etmeye çalışmaktan kaçının. Uzun vadede normal atağınızı yaparak kazançlı çıkarsınız. Sizin elinizle ortaklarınıza karşı oynayan rakibinizin yapacağını düşündüğünüz atağı yapmaya çalışın. Sıradışı dahice hamlelerinizi, ataktan sonra dummy’nin yere açıldığı ve ortağınızla haberleşmeye başlayıp daha fazla bilgiye sahip olacağınız sonraki kısımlarına saklayın.
6. Rakiplerinizin kontratlarına karşı defans yaparken mantıklı bir şekilde agresif ve iyimser olun. Eğer, bir dağılıma karşı kontratı batırma ihtimaliniz varsa, o dağılımı hayal ederek defans yapın. Batarı olan bir kontratı batırmak, takım maçının temel hedeflerinden biridir. Hayal ettiğiniz dağılım ve/ya onörler, düşündüğünüz gibi çıkmadığında fazla löve kaybetme riskiniz olsa bile, kontratı batırmak için bu dağılımı hayal ederek defansınızı planlayın ve yapın. Batan bir dağılım bulup, buna uygun defans yapmanız gerekir. “Ama düşündüğüm çıkmazsa fazla olur”un takım maçında yeri yoktur.
7. Rakipleriniz zonda zon söylediklerinde, zonsuzken baraj yapmayı düşünüyorsanız, bunu ikiden fazla batmayacağınızı düşünüyorsanız yapın. Eğer zondayken baraj yapmayı düşünüyorsanız, bu sefer de birden fazla batmayacağınızı düşündüğünüz ellerde baraj yapın. Daha fazla batışlarda baraj yapmak, IMP skorlamasında size fazla bir kazanç getirmez. Oysa, kaybetme riskiniz çok yüksektir. Kararsız kaldığınızda bırakın rakipler kontratlarını oynasın ve siz batırmaya çalışın.
8. Bir batmaya yakın olan kontratları konturlu oynamaya çalışmak size çok az şey kazandıracakken, çok fazla şey kaybetmenize neden olur. Özellikle, partskor kontratlarını konturlu oynamak az kazanç, çok kayıp riskidir. En az iki batacağına emin olmadığınızda, konturlu oynamaya çalışmayın. Rakipler bir zon kontratınıza karşı baraj yapmışlarsa ve siz üstlerine zonunuzu tekrar söylemekle konturlu oynatmak arasında tercih yapacağınız zaman, genellikle kontur atıp hanenize artı skor yazmayı tercih edin. 5 seviyesinde zonunuzu yeniden söylemek, şileme çeyrek kaldı demektir. 
9. İkili turnuvada oyuncular sık sık hafif overcall yaparlar. Takım maçında bu risklidir. Zonda veya 2 seviyesinde overcall yaptığınızda, oynama gücü yüksek uzun ve iyi bir renk veya açış gücü olmalıdır.

1 yorum:

İçimden Geldiği Gibi dedi ki...

Çok ilginç bir oyun briç,öğrenmeyi isterdim ama iyi bir kapasite gerekiyor.:))