28 Kasım 2011 Pazartesi

Vaha Arayışı Zordur

                                                                                                           flickr
Tembellerin çalışma günü yarındır.
Aziz Nesin
**
ÖPÜŞ TADINDA
Bir şiir
Tek bir şiir yazmalıyım
Uyağı rüzgâr olan
Yağmura bürünmüş soluğu

Bir gün
Tek bir gün kalmalı
Benden kalacaksa geriye
Bir öpüş tadı dudağımda

Ve bir öpüş tadında
Olmalı o şiir de
Ahmet Uysal
**
VAHA ARAYIŞI ZORDUR
İnsanın bazen alıştığı bir düzen, gün gelir yerle bir olur çöker gider, yalnızlık kapınızı çalar. Bu konuda örnek mi istersiniz çook, eşinizle aranız bozulur yalnız yaşamaya başlarsınız, briç partnerinizle aranıza soğukluk girer, artık turnuvalarda başkalarıyla oynamak zorunda kalırsınız. Birilerini bulursunuz ama oyunların eski tadı yoktur, eski tartışmalarınızı başarı veya başarısızlıklarınızı özlersiniz, uzun zamandır emek verdiğiniz işiniz bir sebeple sona ermiştir, belki yeni bir işe başlarsınız ama yine de eski günlerinizin, birlikte çalıştığınız kişilerin özlemini taşırsınız.
*
Bütün bu durumlarda kendinizi çölde yolunu kaybetmiş hissedersiniz. Bir vahaya ulaşmak istersiniz, ne yöne baksanız kum görürsünüz, yeşil bir yerleşim alanı bulma isteği tüm ruhunuzu sarmıştır. Bir süre yetecek suyunuz da var ama sonuçta suya, ormana, yeşile, denize erişmek istiyorsunuz, ama ne yöne gideceğinizi bilemiyorsunuz.
*
Yaptığımız en büyük yanlışlardan biri bence her sabah uyanınca farklı bir yön arayışıdır. İki gündür bu yöne gidiyorum ulaşılacak bir yer bulamadım, bir de bu tarafı deneyeyim demektir. Bu düşünüş şekliyle belki de yıllar boyunca bir yere ulaşamazsınız, çölün ortasında dolanıp durursunuz. Belli bir yön belirleyip o yöne doğru kararlı bir şekilde gidebilirseniz sonunda çölü geçip tüm benliğinizin özlediği bir yerleşim yerine ulaşacaktınız. Belki de yolunuzun üstünde tüm arayışlarınızı sona erdirecek suyu ve yeşili bol bir vaha bile bulabilirdiniz. Evet, haklısınız başlangıçta doğru bir yön seçip o yöne doğru ilerleyebilseydik çölü çok daha kısa bir sürede aşmamız mümkün olacaktı ama önemli olan çölü aşmayı becermek. Bunun için kısa veya uzun, doğru veya yanlış bir yönü belirleyip, yeni ortamınıza uygun düzeni kurup ilerlemektir.
*
Briçte de kimi zaman ne yöne gitmemiz gerektiğini bilemiyoruz kozları mı toplayalım yoksa çakarak mı oyunu yapmaya çalışalım. Eğer iki yönünde başarı şansı varsa birini seçip uygulamak gerekir, bizi başarısızlığa iten en yanlış uygulama ise bir yöne doğru başlayıp sonra fikir değiştirip diğerini uygulamaya çalışmaktır. Bu yöntemle vahaya ulaşmanız mümkün değildir, ancak şansınız yardımıyla sizi suya ulaştıracak birini bulursanız o başka.
07 Ekim 2007 Faik Falay, Cumhuriyet

1 yorum:

Hatsumomo dedi ki...

Yine düşündürdünüz yazınızla ,sevgi ve selam .