14 Şubat 2012 Salı

Dünyanın En Eski Aşk Şiiri

                                                                                                                                       
Baraj Açışları : (Preemptive Bids) Rakibin konuşmasını engellemek ya da zorlaştırmak amacıyla yüksek seviyede az puanla yapılan oyun açışlarıdır.
Solid : Kesiksiz.
Relay Bid : Ortağın elini açıklaması amacıyla yapılan, el hakkında bilgi vermeyen minimum deklarasyon. Örneğin 1 Sanzatu açışına 2 Trefl Stayman uygulaması da bir Relay Biddir.
‘sekansbric’
****
DÜNYANIN EN ESKİ AŞK ŞİİRİ
The New York Times'ta 14 Şubat Sevgililer Günü'nde "dünyanın en eski aşk şiiri" adı altında yayımlanan bir yazıda İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde özel bir bölümde gösterime sunulan 4 bin yıllık bir çiviyazısı tabletinin içerdiği şiire gönderme yapılıyor. Yazıda özetle şöyle deniyor:

Eski Sümer tableti, bugün Irak sınırları içinde yer alan Nippur bölgesinde 1880 yılında bulunmuştu. Arkeolojik kazılara verdiği destekle tanınan Bisse şirketi tableti Sevgililer Günü promosyonu olarak hediye etmeye karar verince, İstanbul Arkeoloji Müzesi'nin fazla dikkati çekmeyen bir köşesinde sergilenmekte olan tablet yeniden gün ışığına çıktı.

Şiir, MÖ 2030 yılına ait mahkeme kararları, antlaşma fesihleri, emlak satışları ve bir cinayetin belgesi gibi diğer belgelerin yanında sergileniyordu. Tabletlerin çok eskiye dayanan bir geçmişi olmasına karşın ziyaretçilerin pek çoğunun dikkatinden kaçıyordu. Söz konusu şirket, özel bir sergi için gereken maddi olanağı sağlayınca tabletler yeniden ilgi odağı haline geldiler.

Bu şiiri, 27 yaşındaki Choi Na Kyoung adındaki Koreli bir turistin iddia ettiği gibi varlıklı bir prensese aşık olan bir adam değil, tam tersi Kral Şusin'e aşkını ilan eden bir rahibenin yazdığı düşünülüyor. Kral ile rahibenin birleşmelerinin arifesinde yazıldığı sanılan bu şiirde, rahibe Aşk ve Bereket Tanrıçası İnanna'yı, Kral ise Çobanların Tanrısı Dumuzi'yi temsil ediyordu.
Çiviyazısı ile yazılmış satırlarda şöyle deniliyor: (Muazzez İlmiye Çığ'ın Türkçesiyle)
"Damadım, kalbimin sevgilisi
Güzelliğin büyüktür, baldan tatlı
Aslan, kalbimin kıymetlisi,
Güzelliğin büyüktür, baldan tatlı.

Benim değerli okşayışlarım baldan tatlıdır.
Yatak odasında bal doludur.
Güzelliğinle zevklenelim,
Aslan seni okşayayım,
Benim değerli okşayışlarım baldan tatlıdır.
Damadım benden zevk aldın.
Anneme söyle sana güzel şeyler verecektir.
Babam sana hediyeler verecektir.
Sen beni sevdiğin için,
Lütfet bana okşayışlarını.
Benim Tanrım, benim koruyucum.
Tanrı Ellil'in kalbini memnun eden Şusin'im,
Lütfet bana dokunuşlarını."

Türkiye, ABD'den sonra en fazla Sümer belgesine sahip ülkedir. Türkiye'de bu tabletleri okuyabilen birkaç kişiden biri 93 yaşındaki Muazzez İlmiye Çığ 'dır. Ünlü Sümerolog, Sümerlerin aşkı algılayış şekillerinden ne denli etkilendiğini şöyle belirtyor: "Sümerler aşkta yasaklara yer vermezlerdi. Bunun yerine aşk ve tutkunun bereket getireceğine inandıkları için zevkten övgüyle bahsederlerdi."

Çığ'a göre tarıma dayalı Sümer toplumunda kral ve rahibenin sevişmesi ürünlerinin bereketini artıran bir eylemdi. Bu şekilde toplumlarının geleceği de garanti altına alınmış oluyordu. Profesör Samuel Noah Kramer ile birlikte çalışan Çığ, İstanbul müzesinde incelemelerini sürdürürken bu tableti 74.000 tabletin içinden fark ettiğini belirtiyor. İki bilim çevirdiği bu satırlar ayrıca ayrıca farklı dönemlerdeki dini metinler arasındaki kayıp halkaları da tamamlıyor.

Muazzez İlmiye Çığ şiirde dile getirilen duyguları şöyle yorumluyor: "Bunca yıldan sonra bile çok az şey değişti. Sümerlerde olduğu gibi aşk ilişkisinde hâlâ kıskançlık ve sadakatsizlik hüküm sürüyor. Bu şiiri kim yazdıysa bugün yazdıklarının ne kadar büyük bir beğeni ile okunduğunu görmesini isterdim."
Muazzez İlmiye Çığ Dünyanın en eski şiirinin yazıldığı tablet ile. ‘Bilim Teknik 11.03.2006’

1 yorum:

Mehmet Osman Çağlar dedi ki...

En eski aşk şiiri ve gece yarısı...
teşekkürler dostum.