24 Mart 2012 Cumartesi

Defans

Schubert/Liszt: Ständchen, Katharina Treutler I piano
*****
Hayatında hiç altın görmemiş bir insan altından bir yol hayal edemez.
David HUME
******
DOSTOYEVSKİ
Dostoyevski hapishanedeki bir kőpekle, insan ilişkileri üzerine gőzleme dayalı bir deney yapıyor. Hapishanedeki bir kőpeğin yanından geçen her mahkûm tarafından tekmelendiğini gőzlemler. Asıl ilginç olan şey, kőpeğin mahkûmlardan kaçmaması ve yanına bir mahkûm yaklaştığında otomatik olarak eğilerek tekme pozisyonu almasıdır.

O, bir gün kőpeğin yanına yaklaşarak onun başını okşar. Kőpek bir süre şaşkın şaşkın ona baktıktan sonra, hızla yanından uzaklaşır ve acı acı havlamaya başlar. Kőpek, o günden sonra nerede Dostoyevski’yi gőrse oradan kaçar ve ona bir daha asla yaklaşmaz.

Hepimiz bir anlamda Dostoyevski’nin kőpeğine benziyoruz. Gerçek sevgiye yeterince değer vermiyor, sevgimizi gőstermiyoruz. Bize sevgi gősterenleri ise kırıyor ve itiyoruz.
“dünyalılar. org”
*****
VEDA
Rüyalarına geleceğim bazen
Beklenmedik bir konuk gibi uzaktan.
Sokakta bırakma beni
Kapıyı sürgüleme üstümden.
*
Usulca geleceğim.
Oturacağım ses çıkarmadan
Gözlerimi dikeceğim
seni görmek için karanlıkta
Sana bakmaya doyunca
Bir öpücük konduracak
ve çıkıp gideceğim...
Nikola Vaptsarov - 1909 - 1942 
****
BRİÇTE DEFANS
Defans planlarken deklerasyondaki ipuçları, ortağınızın atağı ve yer size yardımcı olacaktır. En başta, dekleranın sahip olabileceği ortalama puanlar ile yerde gördüğünüz puanları toplayın ve kendi puanlarızı da buna ekleyince ortağınızda kaç puan olabileceğini tahmin edin. Ayrıca dekleranın alabileceği löveleri sayın.  Briçte en güçlü savunma aracı YORUM’ dur. Bundan başka briçte savunma  sinyallerle olur. Bunlar:
Gel /Gelme ve Sayı prensipleri,
Defos/Discard,
Rakiplerin koz veya NT kontratlarına çıkışlar,
Oyun içi dönüşler,
A. GEL-GELME ve SAYI PRENSİPLERİ
Bir sinyal öncelikle GEL - GELME sonra SAYI VERMEK olarak algılanır. Ancak bu ikisinin zaten bilindiği  veya öneminin olmadığı durumlarda verilen marka SUİT PREFERANSİYEL olarak değerlendirilmelidir. Yani artık vereceğimiz büyük marka kalan rengin büyüğünü, küçük marka kalan rengin küçüğünü istediğimizi gösterecektir. Koz kontratlarında rakip koz çekerken de (verilecek kartın önemi yoksa) preferansiyel apel verilir. Savunma yaparken ortağımız bir renkten As çekerse öncelikle atağı beğenip beğenmediğimizi bildireceğiz.
Rua atak ederse sayı apeli vereceğiz. (Q atağına; gel/gelme veya sayı apelinden hangisini oynayacağınızı ortağınızla kararlaştırın. Ancak AKQ’dan Q atağı da çok oynanmaktadır ve bu atağa apel değil sayı verilmelidir. Tabii eğer atağın AKQ’dan yapıldığını deklerasyondan ya da valenin görülüyor olmasından biliniyorsa. Koz kontratlarında A dışında tamamına sayı verilmesi de önerilmektedir.)
Rakibin oynadığı renklere de sayı apeli verilir.
1. Standart Carding de Gel- Gelme Sayı Sinyalleri
Standart cardingde direkt apel kullanılır.
Önce büyük marka, sonra küçük marka; gel/beğendim, (BÜYÜK APEL)
Önce küçük marka, sonra büyük marka; gelme/beğenmedim, anlamındadır.
Önce büyük marka, sonra küçük marka; çift sayıda (2-4) kart, (DÜZ SAYI)
Önce küçük marka, sonra büyük marka; tek sayıda (3-5) kart,
anlamındadır.
2. UDCA carding de Gel/ Gelme ve Sayı Apelleri / Sinyalleri:
UDCA Carding, standart cardingin tersidir.
Önce küçük marka, sonra büyük marka; gel/beğendim, (KÜÇÜK APEL)
Önce büyük marka, sonra küçük marka; gelme/beğenmedim, anlamındadır.
Önce küçük marka, sonra büyük marka; çift sayıda (2-4) kart, (TERS SAYI)
Önce büyük marka, sonra küçük marka; tek sayıda (3-5) kart, anlamındadır.
3. Suit Preferansiyal Apeli:
Koz kontratlarında, ortağın atak rengine uyarken: (gerek standart, gerek udca cardingde) eğer atağı beğendiğimiz veya beğenmediğimiz yer açılınca zaten belli olmuşsa veya artık gel-gelme ve sayı apelinin önemi kalmamışsa, ya da o renkten 2. löveyi kazanmamızın mümkün olmadığı ortağınız tarafından da biliniyorsa, dikkati çekecek kadar ‘anlamsızca’ vereceğimiz çok büyük veya çok küçük bir marka ‘Suit Preferansiyel’ renk tercihi olarak değerlendirilmelidir. Yani, o renge devam edilmesini istemez ve başka bir renge tercih bildirir. Hangi renge dönülmesini ise; yukarıda da belirtildiği gibi, görünür bir neden yokken O rengin büyükçe bir markasını vererek; kalan renklerin pahalısı (büyüğü) istenir. O rengin en küçük markasını vererek ise kalan renklerin ucuzunu (küçüğünü) istediğimizi belirtmiş oluruz. Ortağın ya da rakibin çıkışına yerde kısalık varsa (single, double, void) verdigimiz marka yine suit preferansiyeldir.
Preferansiyel apel tek başına bir apel sistemi değildir, yani gel/gelme ve sayı apeli bildirmez, standart apel veya UDCA apel sistemi ile birlikte kullanılabilir.
*
4. Tek / Çift Apelleri/ Sinyalleri:
Bu apelin oynanan renge, gel/gelme veya sayı bildirme ile ilgisi yoktur. İlk atak yapan oyuncunun çıkış yaptığı marka da apel olabilir. Ortağına, el tuttuğunda gelmesini istediği rengi bildirir. Aynı şekilde atak yapanın ortağı da bu apeli kullanır.
Tek veya çift markalarla, atak yapılan ilk kart ile veya atak yapılan ilk karta verilen marka ile yapılan apeldir. İlk kart ile apel verilememiş ise oynanan ikinci renge/karta verilen marka ile apele devam edilir. (İkinci kartın aynı renkten olması gerekmez.)  İlk kart ile apel vermişseniz ikinci karta da apel vererek, apelinizin doğruluğunu pekiştirirsiniz. Yani ilk iki lövede verilen apeldir.
Tek markalar (3,5,7,9,J) ortağa, el tuttuğunda Majör renklerden gelmesi sinyalini verir. (3-5) küçük majörü (kör), (7-9-J) büyük majörü (pik) ister.
Çift markalar (2,4,6,8,T) ortağa, el tuttuğunda minör renklerden gelmesi sinyalini verir. (2-4) küçük minörü (trefl), (6-8-T) büyük minörü (karo) ister.
*
B. DİSCARD - DEFOS:
Ortağın veya dekleranın  oynadığı renkte, defansdaki oyuncunun elinde aynı renkten kart yoksa, başka renkten attığı/verdiği karta defos kartı (discard) denir. İlk defos önemlidir. Sonraki defoslar bir anlam taşımazlar. Bu iş yapılırken gelişi güzel kart atılmayıp, ortağa bilgi (sinyal) verilir.
1. Direkt Apel (büyük defos)
Ortağın veya rakibin oynadığı renkten bizde kart kalmamışsa; oynanmasında fayda görülen veya iddialı olunan rengin büyükçe bir markasını defos etmek, bu renge ilgi gösterir ve ortaktan bu rengi gelmesini ister. Bu defos sisteminde küçük markaların atılması hiçbir anlam ifade etmez, yani sinyalleşme ile ilgisi yoktur ve ortağa herhangi bir bilgi vermez.
2. Lavinthal (Preferansiyal) Defos -Discard
Bu sistemde defos edilen renk kesinlikle istenmez.
Ortağın veya rakibin oynadığı renkten bizde kart kalmamışsa, başka bir renkten:  2,3,4,5 gibi küçük bir marka atıldığında, dışarıda kalan renklerin ucuzu,
7,8,9,10 gibi büyük bir marka atıldığında, dışarıda kalan renklerin pahalısı, istenir.
Ancak, laventhal defosu aşağıdaki gibi de oynuyorlar:
Defos edilen kartın markası önemlidir; küçük marka (2,3,4,5 gibi) defos edilen renk dahil ucuz rengi, büyük marka (10,9,8,7 gibi) defos edilen renk dahil pahalı rengi ister.
3. Roman Defos (ODD-EVEN)Discard                                                                                                   
Oyunun herhangi bir aşamasında, oynanan renkte bizde kart kalmamışsa defos edeceğimiz markalar apeldir.
Eğer tek sayıda (3,5,7,9) marka defos ediyorsak, defos ettiğimiz renge ilgimiz vardır veya o renkten onör vaad ederiz.
Eğer çift sayıda (2,4,6,8) marka defos ediyorsak, defosumuz suit  preferansiyelidir;
Defos ettiğimiz marka büyükse kalan renklerin büyüğüne ilgimiz vardır ve o renkten onör vaad ederiz,
Defos ettiğimiz marka küçükse kalan renklerin küçüğüne ilgimiz vardır ve o renkten onör vaad ederiz.
Not: Açılışta cesaret kırmak veya cesaretlendirmek için apel olarak da  kullanılmaktadır. Örneğin; cesaret vermek için tek sayıda kart oynayabilir veya çift sayıda büyük/küçük kart vererek açılış yapılan renkte cesaret kırarken diğer renklerden yüksek/düşük olanını isteyebilirsiniz.
“Mehmet Aydın”

4 yorum:

A.Murat Özhan dedi ki...

1942’de Alman işgalcilerince tutuklanan Nikolay Vaptsarov’un, faşistlerce kurşuna dizilmeden hemen önce hücresinde yazdığı "Veda"sı, çok sevdiğim bir şiirdir.

Anısına saygıyla...

Onu buraya taşıyan yüreğe de teşekkürler.

Esin Bozdemir dedi ki...

Yine güzel bir şiir ve anlamlı bir söz!..teşekkürler, esenlikler..

Vladimir dedi ki...

Öldüğünde ne ladar da gençmiş :(

gülsen VAROL dedi ki...

senin sayfanı, seçimlerinden dolayı, sen kendini hiç belli etmesen de ve de okuyanlara bir seslenişin olmasa da ben o seslenişleri duyuyorum ve müstesna buluyorum seçip sunduklarını sevgili Alizafer..