30 Nisan 2012 Pazartesi

Kadın Erkek Farklılığı


Tarihten aldığımız ders, 
tarihten ders almadığımızdır.
Hegel
**
ANSIZIN
ay düşünce denize
seni hatırlarım
*
ay düşünce denize
kalbim çarpar, telaşlı
bir kuş olur, siyahlar
içinde bir kadın
ve yakasında ipiri
kırmızı bir gül
seni hatırlarım.
*
ay düşünce denize
söylenmemiş sessiz
bir şarkıydım, tozup
giden bir ilk kar
solgun begonya
kalkmak üzere bir tren
seni hatırlarım.
Behçet Aysan
**
KADIN ERKEK FARKLILIĞI
İnsanoğlunun ilk zamanlarında erkek ve kadın fiziksel güçlerindeki farklılık nedeniyle şöyle bir iş bölümü yapmışlardı: Erkek dışarıda avlanacak ve eve (mağaraya) yiyecek getirecek, kadın da evden ve çocuklardan sorumlu olacaktı. Kadının bu sorumluluğu yerine getirebilmesi için pek çok alana aynı anda odaklanabilmesi gerekiyordu. Bir yandan çocuklara sahip olurken bir yandan mağaranın güvenliğini kontrol altında bulundurması, yemek konusunu çözerken düzen konusunu da göz ardı etmemesi şarttı. Bu işbölümü kadının birden çok alana odaklanabilme yeteneğini geliştirdi.
*
Erkek ise ava odaklanmalı, avı kaçırmadan, kendini tehlikeye atmadan ailenin yemek ihtiyacını karşılamalıydı. Bunun için de erkek tek noktaya yüksek odaklanabilme yeteneğini geliştirdi. Bu düzen, erkek ve kadında farklı konsantrasyon seviyeleri ve becerileri geliştirdi. Alfa beyin dalgaları erkeklerde kadınlara göre çok daha çabuk harekete geçirilir ve yüksek noktada tutulabilirken, Beta dalga boyu kadınların yaşamlarında daha önemli bir yer tutmaya başladı. Tabii istisnalar olmakla beraber bugün bir briç oyununda yandaki masaya kimin gelip kimin gittiğini, o masada oturan kadının bugün hangi yüzüğü taktığını kadınlar rahatlıkla algılarlarken, erkekler masaya gelip kendilerine selam veren dostlarını bile neden sonra fark edebiliyorlar. 

Bu formasyon farklılığı kadınlarda kimi zaman bir tarafın oynanan renge uymadığının fark edilmemesi şeklinde görünen konsantrasyon kaybının da izahı bence. Ancak bu konu, genetik atalarımızı suçlamak yerine, önce nedenin fark edilmesi (tek noktaya konsantrasyon eksikliği) sonra bu eksikliğin özel bir dikkat ile yükseltilmesiyle giderilebilir.
13 Kasım 2005
Faik Falay, Cumhuriyet

Hiç yorum yok: