11 Mayıs 2012 Cuma

Prizma

                                                                                                  flickr
Francisco Tárrega - Capricho árabe
*****
Ne derece sabırlı olduğunuzu çocuklardan öğrenebilirsiniz.
Franklin P. Jones
*****
OYUNCAKLAR

Çocuğum, ne kadar mutlusun
bütün sabah toprakta oturup kırık bir dalla oynarken.
*
O küçük dal parçasıyla oynaman gülümsetiyor beni.
İşim var, saatler boyunca sayılar topluyorum.
*
Belki bakıp bana düşünüyorsun.
"Sabahın tadını kaçırmak için ne saçma oyun"diye.
*
Çocuğum, unuttum değnekler,
çamurlar arasına karışma sanatını.
*
Pahalı oyuncaklar arıyorum şimdi;
altın, gümüş parçaları topluyorum.
*
Ne bulsan onlarla oluşturuyorsun oyunlarını.
Bense zamanımı da, gücümü de
elde edemeyeceğim şeylere veriyorum.
*
Tutku denizini geçmeye çalışıyorum cılız kayığımla,
oyun oynadığımı unutuyorum...
Rabindranath Tagore    1861 - 1941  Çeviri:  Ülkü Tamer
*****
PRİZMA
Zafer Ulusakarya
Briç siteleri arasında dolaşırken Briç Klinik'te Prizma Sinyali yazısını,  bu yazının http://prismsignals.com/prismbook/contents.htm 
sitesinden Sayın Rüştü Kaya tarafından yapılmış  düzenlemesini  okuyunca bu bilgileri kendi anladığım şekilde siz briç severlerle paylaşmanın faydalı olacağı inancına ulaştım. Bu dökümanlara yukarıdaki linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Bir briç dağılımında dört elin birbirleriyle yapısal bir bağımlılığı vardır.
Biz bu dört elin birbiriyle olan yapısal bağımlılığını çözebilirsek bunu defans yaparken kullanabiliriz.
Bu yazıda bir sihirbazlık numarasının sırlarını sizlerle paylaşmak istiyorum. Masada rakipler 4 pik oynuyorlar. Ortağım atağını yaptı. Dummy kartlarını yere açtı. Eğer atak yapan ortağım UYUMSUZ  rengini ve tek mi çift mi olduğu bilgisini bana ulaştırabilirse ben de size oyunu oynayan oyuncunun elinin şablonunu hatasız olarak söyleyebilirim.

UYUMSUZ  RENK  ne demektir ve atak yapan ortağım bana bu rengini nasıl anlatacak?
*
Şimdi elinize 13 kartınızı alın ve dağılımına bakın.
Elinizin dağılımı ya 3 Çift sayıda Renk + Tek sayıda 1 renktir ya da 3 Tek Sayıda Renk  + 1 Çift Sayıda  Renktir. Elinizdeki üç çift ya da üç  tek sayıda renkli kartlara uyumlu renkler ve diğerleri ile aynı paritede olmayan renge de uyumsuz renk diyoruz. Ben bu renge diğer renklerle uyum sağlamadığı için  Huysuz Renk adını  koydum.
*
Ortağım verdiği kartlarla bu Huysuz rengini ve çift mi tek mi  olduğunu bana iletebilirse ben bazı hesaplamalarla oyunu oynayan KAPALI EL 'in dağılımını yani kaç tane piki, kaç tane körü, kaç tane karosu ve kaç tane treflisi olduğunu  hatasız olarak bilebilirim. Defansı ona göre planlayabilirim.
*
İlk olarak Dummy'nin yere açtığı kartlara bakarak 4 rakamdan oluşan ve toplamı 
26 olan şifre sayıyı buluyorum. Yani yerdeki piklerle elimdeki pikleri toplayıp 13 ten çıkarıyorum. Diyelim ki rakip 4 pike oynuyor. Ortağım atağını yaptı, Dummy kartlarını yere açtı yerde 3 tane pik, 4 tane kör, 3 tane karo, 3 tane trefl var. Benim elimde 2 tane pik, 5 tane kör,  4 tane karo ve 2 tane trefl var.

Şifre sayım 3 Pik yerde  2 Pik elde Pik için           13 - (3+2)       =    8
                      4 Kör yerde 5 Kör elde Kör için         13 - (5+4)       =    4
                      3 Karo yerde 4 karo elde Karo için    13 - ( 3+4 )     =    6
                      3 Trefl yerde 2 Trefl elde Trefl için     13 - ( 3+2  )    =    8
                                                                                                      Toplam  26

8468 şifresini buldum. Bulduğum bu şifre toplamı 26 yani atak yapan ortağımla kontratı oynayan KAPALI EL'in toplam kartlarının sayısıdır. Çünkü ben Dummy'nin yere açılan eli ile kendi elimi ayıkladım. Bu elde bulduğum şifre ÇİFT SAYI PRİZMASI olarak çıktı. Bu şekilde toplam 8 adet prizma bulunmaktadır ve her birinin kapalı eli tarif eden basit özellikleri vardır.
*
Çift sayı prizmasını özelliği; Ortağımın elindeki HUYSUZ RENK'le  KAPALI EL'in HUYSUZ RENK'İ aynıdır ve pariteleri de aynıdır. Yani Huysuz Renk Ortağımda tek sayıda ise kapalı elde de tek sayıdadır. Ortağımda çift sayıda ise Kapalı elde de çift sayıdadır.
Diyelim ki ortağım Huysuz Renginin kör  ve tek sayıda olduğunu iletti.
O zaman Kapalı elde de Huysuz renk kör ve tek sayıdadır.
Ben yerde  4 elde 5 körü görüyorum dışarıda 4 körün dağılımının 3-1 olduğunu ortağımın sinyali ile öğrendim. Ayrıca Kapalı elin diğer renklerinin çift sayıda olduğunu biliyorum.
Bu bilgiler kapalı elde 6 adet koz olduğunu söylüyor. Nerden mi biliyorum, rakip koz çektiğinde ortağım uydu. Partnerim ilk atağı kör olmadığına göre körü singleton olmamalı. O halde rakibin  eli
6-1-2-2 veya 6-1 4-0 ya da 6-1 0-4 olmalıdır.  Eğer ortağımda kör singleton olmasına rağmen atak etmemişse kapalı el 6-3 2-2 veya 6-3 4-0 ya da 6-3 0-4 olmalıdır.
*
Baştan biraz karmaşık görünmesine rağmen öğrendikten sonra hiç zor olmadığını ve sonuç aldıkça da büyük keyif alacağınızı garanti ediyorum.
*
Buraya kadar Huysuz Kartı, Prizma şifresinin nasıl bulunacağını ve çift sayı Prizmanın özelliklerini öğrendik. Şimdi diğer prizmalara ve de özelliklerine bir göz atalım.

PRİZMA ÇEŞİTLERİ
1. Çift sayı prizması
2. Tek sayı prizması
3. Majör prizması
4. Minör prizması
5. Siyah prizma
6. Kırmızı prizma
7. Pik karo prizması
8. Kör trefl prizması
8 tip prizma vardır. Her bir prizma kapalı eldeki dağılım ile ilgili bilgi verici özellikler taşır. Bunları ve özelliklerini sırasıyla inceleyelim:

1 - ÇİFT SAYI PRİZMASI
Yukarıda da anlattığımız gibi bu prizma da prizma şifremiz çift sayılardan oluşuyor.
Ortağımızın Huysuz kartı kapalı elle aynı renk ve aynı paritededir. Yani ortağımızın Huysuz kartı karo ise, kapalı elin de Huysuz kartı karodur ve ortağımızda bu çift sayıda ise Kapalı elde de çift sayıdadır. Ortağımızın elinde bu renk tek sayıda ise kapalı elde de bu renk tek sayıdadır. Bu arada sıfırın çift sayı olduğunu da hatırlatalım.
2 - TEK SAYI PRİZMASI
Bu Prizmada bulduğumuz prizma şifresi 4 adet tek sayıda rakamdan oluşuyor. 7-7-7-5, veya 5-5-7-9 .... gibi. Bu prizmanın özelliği  ise şöyle; Ortağımızın Huysuz Rengi ile Kapalı elin Huysuz Rengi aynı fakat bu sefer pariteleri ters oluyor. Yani ortağımızın Huysuz rengi trefl ise kapalı elin Huysuz rengide trefl Fakat ortağımızın trefl rengi tek sayıda ise kapalı elin trefl rengi çift sayıda ve ortağımızın trefl rengi çift sayıda ise kapalı elin trefli rengi tek sayıda oluyor.
Bu iki prizma oldukça kolay. Bundan sonrakiler de çok zor değil.
*
Diğer prizmalara KARMAŞIK PRİZMA diyoruz ve hepsi sadece 6 adettir.
Bu 6 tip prizma 2 çift, 2 tek sayıdan oluşuyor. Bulduğumuz prizma şifresinde bulunan tek sayıların bulunduğu renkler  bulacağımız prizmayı tarif ediyor. Dikkat edeceğimiz nokta sayıları sıralarken Pik-Kör-Karo-Trefl sırasını şaşırmamamız. Yani 4 rakamlı ve toplamı 26 olan sayımızdaki birinci sayı  Pikleri, ikinci sayı körleri, üçüncü sayı karoları ve dördüncü sayıda treflileri göstermelidir.
*
Şöyle bir sayı da; 7-4-6-9 sayısında bunun  Siyah Prizma olduğunu bir bakışta anlıyoruz. Çünkü tek sayılar siyah renklerde (Pik ve Treflide) bulunuyor.
Bu sayı 6-5-7-8 olsa idi prizmamız tek sayılar kör ve karoda olduğu için kırmızı prizma olacaktı. Aynı şekilde tek sayılarımız pik ve körde olursa Majör Prizma, Karo ve Treflde olursa Minör Prizma olacaktı.
3- MAJÖR PRİZMASI
Tek sayıların pik ve körde bulunduğu prizma çeşididir.
Ortağımızın huysuz rengi pik veya körse; kapalı elin Huysuz rengi de pik veya kördür. ve pariteleri de aynıdır. Yani ortağımızın huysuz rengi kör ve tek sayıda ise kapalı elin huysuz rengide kör ve tek sayıdadır.
Zaten karmaşık prizmaların ortak kuralı,  ortağım  prizmaya adını veren renklerden birini huysuz renk olarak gösterdiğinde Kapalı elde de aynı renk huysuz renk oluyor ve ortağımda tekse kapalı elde de tek sayıda, ortağımda çiftse kapalı elde de çift sayıda bulunuyor.
Ortağım bulduğum prizma renginin dışındaki bir rengi huysuz renk olarak gösterirse o zaman kural değişiyor.
Diyelim ki yaptığım hesaplama sonunda kırmızı prizmayı buldum. Ortağım huysuz  renk olarak trefli gösterdi ise kapalı elin huysuz rengi karodur ve ortağımın paritesi tekse kapalı elin paritesi çifttir yani tersidir.
“zafer ulusakarya”


Hiç yorum yok: