23 Eylül 2012 Pazar

Gelişme Nasıl Olur?

 İnsanlar dünyaya yalnız gelirler.
Yalnız giderler.
Bana sorarsanız, 

yaşarken;
gelirken ve giderken olduğundan daha yalnızdırlar.
Emily Carr
****
YALAN
Ben güzel günlerin şairiyim
Saadetten alıyorum ilhamımı
Kızlara çeyizlerinden bahsediyorum
Mahpuslara affı umumiden...
Çocuklara müjdeler veriyorum
Babası cephede kalan çocuklara...
*
Fakat güç oluyor bu işler
Güç oluyor yalan söylemek...
Melih Cevdet Anday
****
GELİŞME NASIL OLUR?
İnsanların beyin gücünün iki üretimi vardır, düşünce üretmek, duygu üretmek. 
Gerek duygu, gerekse düşünce insanların mutlu olması için iki ana yoldur. Bazen bir caddeden gitmek sizi mutlu kılar bazen de öbür caddeden gitmek. Düşünürken rasyonel kavramları bilmek, mantık kullanmak, çevredeki sinyalleri doğru olarak algılamak, başkalarının bu konuda çalışmalarını kullanabilmenin yanı sıra en asıl iş, gelecekle ilgili güzel bir hayal kurabilmektir. 

İnsan olmanın temeli keyifli bir yaşamı hayal etmek, bu hayal noktasına ulaşmanın iki yolunu birlikte kullanabilmektir. İnsan dışındaki canlılarda bu güç yoktur. Bu geleceğin hayal noktası, kadın erkek birlikteliği olduğu gibi ülke yönetimine soyunan insanların hayal ettikleri de olabilir. İnsanların farklı düşünmeleri yeniliklerin yaratımı için gerekli bir yoldur.
*
Benim briçe başladığım zamanlarda bir pike ortağımızın üç pik demesi Goren’in briçe kattığı “ zon kesin, şilem olabilir “ davetiydi. Yıllar geçti briçte yükselmemin başladığı yıllarda bir pikimize ortağın üç pik demesi İngiliz Acol sisteminin “ zona davet “ şekline dönüştüğü yıllardı. Aradan yine bir süre geçti şimdilerde bir pike ortağımızın üç pik demesi “ ortak bu el onlara ait, onların doğru kontratı bulmalarına zorluk yaratalım ” şekline dönüştü. Artık briçte doğru kontratı hayal edebilmek ancak bu hayale ulaşmayı rasyonel metotlarla yapabilmek, söylenenleri iyi dinlemek, ancak söylenemeyenleri de mantık çerçevesinde analiz etmekle yapılmaktadır. Bu yol, güzel hayal edebilmek ancak bu hayale hemen zıplamak yerine ortakla iyi bir analiz sonrası ortak karar vermekle başarıya ulaşan yoldur. 
“Kısaltılmıştır”23 Ocak 2011 Faik Falay, Cumhuriyet

Hiç yorum yok: