26 Ekim 2012 Cuma

Duplike Briç

görsel.  fineartamerika
*****    
Francis Goya - Russian Waltz
http://www.youtube.com/watch?v=2zGlFIcjad8
*****                         
Kişi, bütün gün ne düşünüyorsa odur.
Ralph Waldo Emerson
*****
YAĞMURUN ELLERİ

Küçücük bir bakışın
Çözer beni kolayca
Kenetlenmiş yapraklar gibi
Sımsıkı kapanmış olsam
*
Yaprak yaprak açtırırsın
İlkyaz nasıl açtırırsa
İlk gülünü gizem dolu
Hünerli bir dokunuşla
*
Hiç kimsenin yağmurun bile
Böyle küçük elleri yoktur
Bütün güllerden derin
Bir sesi var gözlerinin
*
Baş edilmez o gergin
Kırılganlığınla senin
Her solukta sonsuzluk
Ve ölüm…
e.e.Cummings, Türkçesi: Barış Pirhasan
*****
DUPLİKE BRİÇ

DUPLİKE BRİÇ’İN FARKI NEDİR?
Duplike briçte oyunun kendisi sizin de bildiğiniz briç oyunundan farklı değildir. Normal briç oyununuzu oynarsınız. Ancak oyunun sonunda skor, aldığınız TOPLAM PUANLAR’la değil de, performansınızı başkalarınınki ile mukayese imkanı veren ve MATCHPOINT (MP) tabir edilen değişik bir puan türü ile ölçülür.

Oyuna duplike (duplicate) denmesinin sebebi sizin oynadığınız elin, aynı anda ve benzer şartlarda, başka masalarda da oynanacak (ya da oynanıyor) olmasındandır. Rober bricinde oyunda kazanmanız, büyük ölçüde size dağıtılacak yüksek puanlı ellerin sayısına bağlıdır. Duplike briçte ise zaferi sadece gelen iyi ellerin size sağladığı avantaj değil, bütün ellerde göstereceğiniz (mukayeseli) deklarasyon ve oynama ustalığınız belirler.
Duplike briçte ustalaştıkça, bu müsabaka şekline daha fazla uyum sağlayacak stratejiler geliştirebilirsiniz.
*
DUPLİKE BRİÇ TURNUVALARINDA “HAREKET”
Ortağınızla birlikte bir duplike briç turnuvasına katılırsanız, size bir masa numarası ve bir yön (Kuzey-Güney veya Doğu-Batı) verilecektir. Salondaki masalarda her masanın numarası belirtilmiş ve yönler işaretlenmiş olacaktır. Size bir de “müsabık çift” numarası verilecektir.

3 ile 6 masa aralığında bir turnuva HOWELL adı verilen bir dolaşım tekniği ile oynanır. Çiftler verilecek dolaşım kağıtlarına göre haraket edecektir. Çift numarası yine bu dolaşım kağıdında belirtilmiştir.

7 ve daha fazla masalı turnuvalarda MITCHELL dolaşım tekniğini uygulamak daha pratiktir. Bu dolaşım tekniğinde çift numaranız oyuna başladığınız masanın numarasıdır. Eğer Kuzey-Güney oynuyorsanız, turnuva boyunca başladığınız masada kalırsınız. İlk Doğu-Batı çifti ile 2−4 arası el oynadıktan sonra, rakipleriniz ve oynamanız gereken eller değişir ve turnuvanın yeni bir turu başlar. Eğer turnuvaya Doğu-Batı çifti olarak başladınızsa, her tur bitiminde bir üst numaralı masaya gideceksiniz demektir. O masada oynadığınız boardlar ise bir alt numarlı masaya gidecektir. Bunu sağlamak sabit oturacak olan Kuzey-Güney çiftinin görevidir.
Bir duplike briç turnuvasında genellikle 5−13 çifte karşı 20−28 değişik el oynarsınız. Oyuncuların masalar arasındaki hareketleri konusunda ön bilgi sahibi olmanıza gerek yoktur. Turnuva Direktörü hem oyuncuların hem de ellerin masalar arasındaki hareketlerini yönetir. Bütün yapmanız gereken masanıza gelen rakiplerle, masada bulacağınız elleri oynamaktan ibarettir.
*
FİNAL SKORLARIN HESAPLANMASI
Turnuva bitince, gezici skor kartlarındaki kayıtlar kullanılarak, her el için müsabık çiftlerin kazandığı MP’ler hesaplanır. Her elde daha yüksek puan aldığınız rakip çift başına (1), aynı puanı aldığınız rakip çift başına da (1/2) MP kazanırsınız. 7 masalık bir turnuvada, herhangi bir elden kazanabileceğiniz maksimum puan 6’dır (yendiğiniz her rakip çift için 1 puan)… masa puan averajı ise 3 puan olur.

Sizin aldığınız sonuçlar sadece sizinle aynı elleri, sizinle aynı yönde oturarak oynayan diğer çiftlerin aldıkları neticelerle karşılaştırılır.
*
Puanlama bitince, Direktör her çiftin aldığı MP’leri toplar ve çiftleri aldıkları toplam puan sayılarına göre sıralar.
Eğer 7 masalık bir turnuvada toplam 28 el oynadıysanız, turnuvanın averaj MP skoru 84’ dür (=3X28). Oyuncular bu averaj skoru “%50 oyun” tabir ederler: eğer siz %60’ı yakaladınızsa turnuvayı kazanmış olma şansınız çok yüksektir: %55 genellikle bir ikincilik veya üçüncülük getirir.
 “ferudun cangurus- ankerium.com”

3 yorum:

Esin Bozdemir dedi ki...

Güzel ve duygulu bir şiir, hele ki cama vuran yağmur damlaları eşliğinde daha da anlamlı!..

Sevdiklerinizle birlikte, güzelliklerle dolu geçsin bayramınız...

Esenlikler dilerim...

İçimden Geldiği Gibi dedi ki...

Zafer Bey bende Kurban Bayramınızı ve Cumhuriyet Bayramınızı kutlarım.Allah nicelerine kavuştursun inşallah.
Bu arada mail adresiniz hata veriyor.

A.Murat Özhan dedi ki...

Müthiş bir şiir ve çeviri.
Yazana da çevirene de onu buraya taşıyana da yürek dolusu sevgiler!