8 Kasım 2012 Perşembe

Roman Key Card Blackwood (RKCB)

Georgy Sviridov - Waltz "Snowstorm"
*****
Sadece yaşamak yetmez' dedi kelebek.
Gün ışığı, 
özgürlük ve 
küçük bir çiçek de gerek. 
Christian Andersen                                           
*****
İlk özür dileyen en cesurdur.
İlk affeden en güçlü,
İlk unutan en mutlu.
OSHO                                                 
*****
KIRIK DEĞİRMEN
 
Bir içimin alacakaranlığında dayanmak meselesi,
Bir bu fena İstanbul akşamını yaşamak
Nice odaların kapanmış penceresi
Gene bana iniyor yalnızlığıma sığınmak.

Gene benim, şimdi tek başına, sonra beraber.
Bir yanım mağrur sağlam, bir yanım gücüme gider.
Bir yanımda karşı koyma, bir yanımda ezilmeler.
İkili tutkular gibi canıma okuyacak.

Her şeyler devam eder bu bildiğim gidişte.
Evli evine giderken yolcu yoluna.
Ne rüzgârlar yapacağını yapmış ki bana
Kırık değirmenler gibiyim, dönemiyorum işte...
Şükran Kurdakul

*****
ROMAN KEY CART BLACKWOOD (RKCB)     
Şilem oynayabilmek için gereken ikinci şart rakibin iki farklı renkten iki hazır lövesi yani iki Ası olmadığını bilmektir. Bu konvansiyon bu soruyu cevaplandırmak için vardır. Oyuncular arasında “As sorma” olarak adlandırılır fakat koz renginizin Ruası da As kadar önemli bir kart olduğu için (koz Ruası empasına şlem oynamak iyi değildir) toplam 5 As olduğu düşünülür ve bu kartlara Key-card adı verilir.
   *        
Bu konvansiyon şilem oynama kararını verdikten sonra kullanılmalıdır. Toplam güç hakkında kararsız bir oyuncunun key-card sorması kararsızlığını yok etmez. Bu sebeple şilem konuşmalarında bu adıma gelene kadar oyuncuların bilgi alışverişlerini sağlıklı yapmış olmaları gerekir. Toplam güç hakkında soru işareti taşımayan bir oyuncunun key-card sorabilmesi için bütün kontrollerin tamam olduğunu bilmesi gerekir. Çok sıkışık durumlarda kontrollerin tamam olup olmadığını öğrenemiyorsak genel kuvvete güvenip risk alınabilir. Ayrıca key-card soran oyuncunun kendi elinde kozları Trefl ise en az 3 key-card ve Koz Damı, kozları Karo ise en az 3 key-card, kozları Kör ise en az 1 key-card ve Koz Damı, kozları Pik ise en az 1 key-card olması şarttır. Çünkü gelen cevap yüzünden rakipte 2 key-card varken şlem oynamak zorunda kalabilirsiniz. Bu kural, deklarasyon sizi RKCB yapmaya mecbur bıraktı ise ve ortakta çok fazla puan olduğunu biliyorsanız yıkılabilir. Ayrıca key-card soran oyuncuda hiçbir renk şikan olamaz çünkü gelen cevap key-card adedini belirtir, hangi renkte key-card olduğunu bilemezsiniz. Ortakta şikan olan rengin Ası mı yoksa diğer renklerin Ası mı olduğunu öğrenemeyeceğiniz için bu konvansiyon işe yaramaz.
*
Key-card sorabilmek için;

-Kontrollerin eksik olmaması gerekir
-Soran kişinin elinde koza göre yeterli sayıda key-card olması gerekir
-Soran oyuncuda şikan olmaması gerekir.

Key-card sorusu 4NT deklaresi ile yapılır. Biliyorsunuz ki 4NT’yi şu ana kadar kantitatif (sanzatudan şilem daveti) bir deklare olarak yorumlamıştık. Peki 4NT ne zaman kantitatif ne zaman key-card sorusu olur?
   *        
4NT deklaresinin ne zaman kantitatif olduğunu bilmemiz sorumuzu cevaplandıracaktır. 4NT deklaresi, son verilen deklare Sanzatu ise, 4.renk yapıldıktan sonra 3.turda söylenmişse Stayman ya da transfer konvansiyonu sonrası deklare edilmişse kantitatiftir. Diğer bütün durumlarda 4NT Key-card sorusudur. Eğer kozda anlaşılmamışsa son rengin koz olduğu kabul edilir.

4NT Key-card sorusuna cevaplar

5♣                   0 veya 3 Key-card (Koz Damı belirsiz)
5                    1 veya 4 Key-card (Koz Damı belirsiz)
5                   2 veya 5 Key-card ve Koz Damı yok
5♠                    2 veya 5 Key-card ve Koz Damı var

Şilem oynamak (6 seviyesi) için ya beş key-card tamam olmalıdır ki bu durumda koz damının olup olmaması önemli değildir ya da bir key-card rakiplerde ise o zaman koz damı mutlaka sizin takımda olmalıdır.
   *        
Grand-şilem oynamak için ise beş key-card ve koz damının olduğu kesinleşmeli  ve oyunculardan birinin ortağından öğrendiği kartlarla 13 löveyi alacağını anormal durumlar dışında sayabilmesi gerekir.
   *        
Gördüğünüz gibi şilem oynayabilmek için bir key-card rakipte ise koz damının yeri önem kazanır. Eğer araştırmayı yapan oyuncu koz damına sahip değilse ve ortağı RKCB kullanıldığında 5Trefl veya 5Karo cevabı verirse koz Damının yerini hala bilemez. Eğer soruşturan oyuncu koz Damının yerini merak ediyorsa RKCB cevabının bir üst deklaresi ile ortağına koz damına sahip olup olmadığını sorar. Fakat bunu yaparken, o soru için kullandığı deklarenin anlaştıkları koz rengine rast gelmemesine dikkat etmelidir. Çünkü o zaman son deklare bir soru olmak yerine karar anlamı taşır.

1                    2
3                   4
4                    4NT
5                   5                               koz Dam sorusudur

1                    2
3                   4
4                    4NT
5                    5                               koz olduğu için karardır
                        5                               mecburen koz Dam sorar

Son örnekte koz Damının grand-şlem için olduğuna dikkat!
*
Ortağınız koz Damı sorduğunda negatif cevap ilk fırsatta kozu söylemektir. Eğer elinizde koz Damı varsa bu bilgi ile birlikte soruşturma yapan ortağınız belki grand-şlem araştırması da yapacaktır diye ekstra bilgiler verirsiniz. Bu sebeple koz Damı sorusuna pozitif cevap verecek oyuncu koz haricindeki renklerde Ruası olup olmadığına bakar. Eğer koz Damı ile birlikte bir Ruası varsa o Ruanın rengini söyler, eğer koz Damı ile birlikte iki Ruaya sahip ise Ruası olmayan rengi söyler ve eğer koz Damı var ama hiç Ruası yoksa kendi kozlarından şlem söyler (eğer 5 seviyesinde durma şansı varsa) veya 5NT der (5 seviyesinde oynama şansları kalmamışsa).

            1♠                    4♠       
            4NT                 5
            5                   6♣                   pozitif ve ♣ rua veya + rua
                                   6                    pozitif ve ♦ rua veya ♣+ rua
                                   6                   pozitif ve ♥ rua veya ♣+ rua
                                    6♠                   pozitif ama Rua yok
                                   5NT                pozitif ama Rua yok (7 isteği)
                                   5♠                   negatif

Koz Damı ile ilgili en önemli bilgilerden biri toplam 10 koz ile koz Damı yoksa bile varmış gibi davranılması gerektiğidir.
    *       
Araştırmanın son etabı ise Rua sorusudur. Bu soru sadece grand-şlem için yapılır. Bu sebeple beş key-card ve koz Damının olduğu bilinmeli ve grand-şlem ümidi taşınmalıdır. Rua sormak için kullanılan deklare 5NT’dir. Bu deklarenin Rua sorusu anlamı taşıması için önce RKCB konvansiyonunun kullanılmış olması gerekir, aksi takdirde 5NT başka bir konvansiyon anlamı taşıyacaktır.
    *       
Rua sorusunun cevapları koz Damı sorusuna pozitif cevap verirken Ruaları anlatış şeklimiz ile aynıdır. Yani bir Rua varsa o Ruanın rengi söylenir, iki Rua ile olmayan Ruanın rengi söylenir, hiç Rua yoksa koz deklare edilir. Eğer ortağınız Rua sormuşsa ve sizde üç Ruanın hepsi varsa (hiç Ruası olmadan grand-şilem ile ilgilenmek pek karşılaşılmasa da) grand-şilem deklare etmelisiniz. Ayrıca Rua sorusuna en az beş kartlı kapalı (hepsini alacağınız) veya ortağın gösterdikleri ile kapalı hale gelen bir yan renginiz varsa yine Rua sorusuna cevap vermeden grand şlem deklare etmelisiniz çünkü bütün kayıplar o renge kaçılacaktır.
“erdinc erbil”

1 yorum:

Mehmet Osman Çağlar dedi ki...

Güzel şiir ve yine bilgilendirici bilgiler... teşekkürler.