8 Aralık 2012 Cumartesi

Konvansiyonların Değeri

                                                                                                              flickr

Antonio Vivaldi - Wiosna
*****
Merdivenin en üst basamağına oturmuş bir cüce,
en alt basamağında dikilmiş bir devden daha yüksektedir.
Arap sözü
*****
AYRILIKTA SÖYLENMİŞ BİR YAZ TÜRKÜSÜ
Gözlerine bakar ağlar
Bu son şarkı
Son umut
*
Gitme hep burada kal
Bizimle kal bu kıyıda
Her yanına dokundum bakışının
Her yerini tanıdım göklerinin
Gün boyu sende uçtum
Dinlendim dallarında
Atlılar gibi yoruldum yanında
Uyudum
*
Ölür kıyı ölür yazlar
Alır götürür karakış
Her bahar her umuda zorunlu mu
Neden yolcusun bu kadar
Gideceksen
Al götür umudumu
Al götür sonuna kadar
Afşar Timuçin
*****
KONVANSİYONLARIN DEĞERİ, FREKANSI, BASİTLİĞİ ve GENEL SİSTEME UYGUNLUĞU
Değer
Yeni bir konvansiyonun değeri deklarasyonun bittiği noktaya göre ölçülür. Sistemde değişiklik yapmanızın amacı optimum kontratı bulma imkanını geliştirmektir. Onu kullanmadan bulamayacağınız bir kontratı bulmaya yaramıyorsa bir konvansiyonun fazla değeri yoktur.
Bir deklareye konvansiyonel bir anlam verdiğiniz zaman onun daha önce kullanıldığı anlamdan vazgeçersiniz. Dikkate alınması gereken konu, rakiplere ne kadar bilgi verdiğinizdir. Diğeri de, o deklarenin kullanılabileceği diğer anlamların değeridir. Flannery veya Romen 2♦ kullanmaya karar vermek için zayıf iki karodan vazgeçmenin etkilerini değerlendirmelisiniz. Sisteminize Lebensohl veya iyi kötü 2SA’yu eklediğinizde, bazı kompetisyon durumlarında natürel 2SA deklaresini kullanamazsınız.
*
Frekans
Yeni bir konvansiyonu değerlendirirken ne kadar sıklıkla gelme olasılığı olduğunu dikkate alınız. Ne kadar çok kullanma imkânınız olursa bunu kullanmanın değeri o kadar yüksek olur.
100 elde bir veya iki kere gelecek bir dağılım yüksek frekans sayılır. 200 kerede bir gelecek durum da iyi sayılır.
Bu frekansları bilgisayarla kart dağıtarak deneyebilirsiniz ama göz kararı tahminlerde de bulunabilirsiniz. Örneğin, zayıf iki açışa uygun bir el 100 kerede beş veya altı kere gelir. Flannery 2♦ açışı 100 kerede bir geldiği halde Romen 2♦ açışı (11-14 puan) biraz daha fazla gelir.
*
Basitlik
Kompleks ve çok nadir kullanılan konvansiyonları başarı ile kullanabilmek için sisteminizin üzerine çok fazla mesai harcamalısınız. Tecrübeli çiftler bile bazen bilimsel olmaktan ziyade basitliği tercih edebiliyor.
Komplike bir konvansiyonun riski yalnız, nadir olarak geldiği zaman unutma ihtimaliniz değildir. Bunu sisteminizde (ve hafızanızda) muhafaza etmek için harcayacağınız enerji sizi çok yorar.
*
Hafızaya fazla yüklenen, bir çok konvansiyonu sisteminize dahil ederseniz bilinç
altınız bu bilgileri hazır tutabilmek için devamlı mesai halinde olacaktır. Basit bir sekans bile sizi panikletip turnuvanın sonuna kadar ihtiyacınız olan enerjinizin tükenmesine sebep olabilir.
*
Genel sisteme uygunluk
Hiçbir konvansiyon tek başına değerlendirilemez. Sisteminizin diğer elemanları ile uyum içinde olmalıdır ve anlaşmaların kapsamına girmeyen eller için ayarlamalar yapmak durumunda kalırsınız.
*
Örneğin, bire iki cevabını zon forsing olarak oynuyorsanız, cevapçının elinde 11 puan ve trefli rengi olunca ne yapacaktır? 1♥-2♣-2♠ sekansının revers puanı vaat etmediğini kararlaştırdıysanız, açan kuvvetli bir eli nasıl belirtecektir?
*
Konuşma stiliniz de seçimlerinize etki eder. Elinizde sanzatu puanı varken beş kart majörünüz olduğunda bir renk açmayı tercih ediyorsanız, puppet Stayman kullanmanıza gerek yoktur. Zayıf ikileri çok geniş bir puan aralığında açıyorsanız Ogust’u kullanmanız mantıklı olur.
*
Hatırlamanız gereken en önemli husus; deklare sistemi turnuvayı kazandırmaz. İyi muhakeme yürütmek kazandırır. Hangi sistemi oynuyorsanız oynayın, onu iyi biliyorsanız, doğru kararlar verirseniz ve rakiplerinizden daha az hata yaparsanız büyük ihtimalle kazanırsınız.
*
Ortağınızla birlikte saatlerce çalışarak komplike sistemler geliştirdiniz. Konvansiyon kartınızın her santimi dolu ve yüzlerce sayfalık sistem notlarınızın her kelimesini yutarcasına ezberlediniz. Buna rağmen bu kadar bilim masada sizi ancak bir yere kadar getirebilir. Anlaşmalarınız ne kadar detaylı olursa olsun, kazanmak için sistemden ziyade muhakemeye dayanan kararlar vermeniz gereken durumlarla karşılaşırsınız.
*
Tecrübeli çiftler bu tip kararları, genel prensipleri uygulayarak, daha kolay verirler. Bu prensiplerin bazıları o kadar geniş kabul görmüştür ki konuşulması bile gerekmez.
Karen Walker
Zafer Ulusakarya

1 yorum:

gülsen VAROL dedi ki...

MERDİVENİN TEPESİNDE KENDİSİNİ PADİŞAH ZANNEDEN CÜCELERE İTHAF OLUNUR ARABIN VECİZ SÖZÜ!!
BEN, SABIRLA DEVİN MERDİVENE TEKME ATMASINI BEKLEMEKTEYİM!