22 Mart 2013 Cuma

Öncelikleriniz Yaşamınızdır

Hiç kimse, 
affettiği zaman olduğu kadar yükselemez.
Goethe
****
BEN SENİN YERİNE AĞLAYACAĞIM
Beni terk edip gittiğin zaman
Sanma ki kal diye yalvaracağım
Ben senin yerine ağlayacağım
*
Aşkımızın sonsuz olması için
İsmini dağlara haykıracağım
Islak gözlerini görmemek için
Ben senin yerine ağlayacağım
Adonis (Ali Ahmet Said Eşber)
*
ADONİS (Ali Ahmet Sait Eşber)
* Arap şair. 1930 Suriye
* Ülkenin bağımsızlığı için Suriye'de bulunan Fransız kuvvetlerine karşı gösteriler örgütledi.
* Ortadoğudan Fas'a kadar bütün Arap şairleri etkiledi. Arap şiirini özgürleştirdi.
* Şiirleri bir çok ülkede yayınlandı, bir çok ödül aldı.
* Uluslararası Nazım Hikmet Şiir Ödülü'nü ilk kazanan şairdir.
****
ÖNCELİKLERİNİZ YAŞAMINIZDIR

Sevdiğim bir söz vardır, “Nereye gideceğini bilmeyen yelkenliye hiçbir rüzgar yarar sağlayamaz”. Doğru bir söz, yaşam için de çok önemli. Bir amacımız yoksa, nereye ulaşmak istediğimizi bilmiyorsak rüzgarla savrulan yapraklar misali oradan oraya sürüklenir dururuz. Amaç belirlemede de bize yardımcı en önemli beceri önceliklerimizi tanımlayabilme becerisidir. Peki öncelik nedir ve nasıl tanımlanır? Önceliğin iki boyutu vardır. Birinci boyut önem, ikinci boyutu ise önceliktir. Bir örnek vereyim, diyelim ki sevdiğinizin bir ay sonra yaş günü var. Ona bir hoşluk yapmanız gerekli, konu önemli mi? Evet önemli, acil mi? Hayır daha bir ay süreniz var, o zaman bu olay öncelikleriniz içinde üst sıralarda olmayabilir. Aradan üç hafta geçti siz hala bir şey düşünmediniz, konunun önemi değişti mi? Hayır aynı öneme sahip ama önceliği değişti, dolayısıyla öncelikleriniz içinde oldukça üst sıralara yükselmiş olması gerekir.
*
Önceliklerimizi doğru tanımlayabilme becerisi briçte de başarımızı belirler. Dört kör oynuyoruz atak yerin söylenmiş renginden geldi, belli ki tek, şimdi “yan rengi halletmeden kozları toplamayın” genel kuralı değişti, çünkü önceliğimiz karo çakası vermemek oldu. Belki de sırf bu yüzden empas atmayıp koz as çekip koz ruasına bir el vermemiz gerekebilir. Briçte iyi bir kart oyuncusu olmanın yolu önceliklerimizi doğru sıralayabilmemizden geçiyor. Kimi zaman kozları toplamamız, kimi zaman yan rengi çözümlememiz, kimi zaman el çaka yer çaka oyununu hedeflememiz gerekir. Kimi zaman da atak renginden asımızın yıkılması nedeniyle kozlara girmek yerine yan rengi oynayıp çakılabilme riskine rağmen elden kayıp kartımızı kaçmamız gerekebilir. Bu yollardan hangisinin seçileceği tamamen öncelik kavramı ile ilintilidir.


*
Yaşamdaki önceliklerimizi doğru belirleyebilmek hedeflerimize ulaşabilmenin yolu olduğu kadar, yaşam kalitemiz, yani mutluluğumuz için de gereklidir. 

23 Nisan 2006 Faik Falay, Cumhuriyet

1 yorum:

Arzu Sarıyer dedi ki...

Affetmek !güzel kelime ama bir sürü koşulları vardır.Koşulsuz; sade ,yalansız dolansız olmalı değil mi şiir dostu dostum.Şairi yine ilk sizin sayfanızda öğrenmiş oldum ,teşekkürler güzel şiirmiş.Selam ve sevgiler.