6 Haziran 2013 Perşembe

Savunma Prensipleri

                                                                                                                     flickr
ÖZGÜRLÜK
Özgürlük ağacının meyvesini yemek isteyenler,
devrilmemesi için,
ağaca destek olma yorgunluğunu da göze almalıdır.
Thomas Paine
****
PLATON- DEVLET
Demokrasinin asıl ilkesi,
halkın egemenliğidir.
Ama milletin kendini yönetecekleri iyi seçebilmesi için,
yetişkin ve iyi eğitim görmüş olması gerekir.
Bu sağlanamazsa demokrasi, otokrasiye geçebilir.
Halk övülmeyi sever. Onun için güzel sözlü demagoglar, kötü de olsalar
başa geçebilirler. Oy toplamayı başaran herkesin devleti yönetebileceği sanılır.

Demokrasi, bir eğitim işidir.
Eğitimsiz kitlelerle demokrasiye geçilirse oligarşi olur. Devam edilirse demagoglar türer. Demagoglardan da diktatörler çıkar.
Platon MÖ. 427-347 ‘Devlet’
****
BARIŞA DAVET
eftelya
sen o kıyıda ben bu kıyıda aramızda deniz derya
uzatsam tutar mısın elimi
*
soluklarımız aynı havayı paylaşır
hüzünlerimizi aynı martı taşır
*
içtiğimiz su aynı yağmurun sesi
aynı acılar dağlar yüreğimizi
aynı güzelliklerdir istediğimiz
uzatsam tutar mısın elimi
*
aynı güneş ısıtır soğuğumuzu
aynı bulutta iki yağmur damlasıyız.
el ele verip
birlikte yağmalıyız
ben bu kıyıda sen o kıyıda
aramızda deniz derya
eftelya
Ali GENÇLİ

****
SAVUNMA PRENSİPLERİ
Briçte savunma sinyallerle olur. Bir sinyal öncelikle GEL - GELME veya sayı vermek olarak algılanır. Ancak bu ikisinin zaten bilindiği veya öneminin olmadığı durumlarda verilen marka preferansiyel olarak değerlendirilmelidir. Unutulmamalıdır ki en güçlü savunma aracı YORUM’ dur.
*
Koz kontratlarında savunma yaparken ortağımız koz dışı bir renkten as çekerse öncelikle atağı beğenip beğenmediğimizi bildireceğiz. Vereceğimiz büyük marka beğendiğimizi; küçük marka ise beğenmediğimizi gösterecektir. Sanzatu kontratlarında ise büyük markalar lazım olabileceğinden dolayı bu defa vereceğimiz küçük marka atağı beğendiğimizi, büyük marka ise beğenmediğimizi gösterecektir.
*
Partnerin rua veya dam ataklarında ise sayı apeli verilecektir. Önce küçük sonra büyük o renkte tek sayıda kart; önce büyük sonra küçük çift sayıda kartı taahhüt eder.
*
Eğer atağı beğendiğimiz veya beğenmediğimiz yer açılınca zaten belli olmuşsa veya artık önemli değilse vereceğimiz marka preferansiyel olarak değerlendirilmelidir. Yani artık vereceğimiz büyük marka kalan rengin büyüğünü, küçük marka kalan rengin küçüğünü istediğimizi gösterecektir.
*
Ortağın eline doğru atak yaparken ortağa dönüş de bildirilecektir. Küçük markayla gitmek, kalan renklerin küçüğüyle gelmesini; büyükçe bir markayla gitmek, kalan renklerin büyüğüyle dönmesini istemek anlamına gelir.
*
Partner bir renk konuşmuşsa atak yaparken öncelikle partnerin konuştuğu renk atak edilecektir. Eğer partnerin konuştuğu renkten yerde onör olduğu düşünülüyorsa veya bizde hiç onör yoksa rengin en büyüğü, sekans varsa sekanstan atak yapılacaktır. Diğer hallerde 3. büyükten atak yapılacaktır. Partner bir renk konuşmamışsa rua veya damı olmayan ellerle bütün ataklar 3. büyükten yapılacaktır (Sekans eller hariç). Sanzatu kontratlarına karşı 4. büyükten atak yapılacak şeklinde ortaklık anlaşmaları da mümkündür. Özellikle koz kontratlarında, ortaktan herhangi bir deklere gelmemişse iki adet karttan atak yapılmayacaktır. Eğer yapılmışsa (1. veya 2. tur koz kontrolü var demektir.) diğer ortak bunu hissetmişse 1. atağı almayacaktır. (Tabii ki elinde sadece as varsa.) Oyunun herhangi bir aşamasında kontratın batmayacağı anlaşılmışsa alacağımız löveler badem olmadan toplanacaktır.  Şileme karşı yapılacak savunmalarda herhangi bir belirti yoksa kayıpsız atak yapılacaktır.
“muglabric”

Hiç yorum yok: