20 Haziran 2013 Perşembe

Yemek Yedikçe İştah Artar


Tahterevallinin diğer ucuna oturarak
sayemde yükselen insanlara,
canımın sıkıldığında kalkabileceğimi söyleyin.
D.Brasco
****
SEVDA ŞARKISI

Uzanmışım buraya düşünürken seni: -

sevdanın lekesi
kaplamış dünyayı!
Sarı, sarı, sarı
kemirir yaprakları,
bulaştırır safranı
boynuzlu dallı budaklı kıraç
ağır bir şekilde
dayanmış sakin bir mor göğe!
Işık yok hiç
sadece bal-koyusu bir leke
ki damlar yapraktan yaprağa
ve daldan dala
bozarak renklerini
bütün dünyanın –

sen çok uzaktasın orada
batının şarap-kızılı oyası altında!
William Carlos Williams (1883-1963, ABD)- Çeviren: İsmail Haydar Aksoy

****
YEMEK YEDİKÇE İŞTAH ARTAR
Sizler yemek nasıl yersiniz? Bazılarımız yemek konusunda çok tutarlıdır, bazılarımız da çok tutarsız.  Bol bol yerler, yedikçe iştahları artar ama şişmanlama da başlarlar. Bunu yaşayınca diyete başlarlar, bir süre yemek azaltılır, zayıflama başlar ama bir sonra tekrar yemeğe dönerler, kayıp kilolar tekrar artar ve şişmanlama devam eder!

Briçte de buna benzer bir şey yaşanır! Brici iyice olanlar rakiplerini kıstırmak için 3.den çok zayıf elle açmak, rakip dört majör söylediğinde zon yoksa hemen baraj yaparak rakipleri zor durumda bırakmaya çalışırlar. Bundan kazandıkları zaman iştahları artar, hemen her turnuvada bunları çok yapıp çok puan alacaklarına inanırlar. Bu her zaman geçerli olmaz, takım maçlarında 800 – 1100 vererek, ikili turnuvalarda
0 alarak derecelerini düşürürler. Dostlarla keyifli bir yemeğe gittiğimde  bu yediğim yemek sonrası bir süre çok az yemeğe dönmem gerektiğini bilir ve uygularım.
Briçte de baraj yapmam gerektiği çok net ise baraj yaparım ama çok net değilse baraj yapmam.

Briç de yaşam gibi bir alandır. Ne kadar sağlam oynarsanız briç düzeyiniz o kadar yükselecektir. Ne kadar iştahlı olursanız o kadar aşağı düşeceksiniz. BBO da bu tür alanları çok çok izliyorum . Bazı takımlar o kadar çok el abartarak kesin kazanabilecekleri maçları çok farklı kaybediyorlar.

BBO da her akşam ABD.li Jimmy Cayne maçı ilginç seyrediliyor. Çok az baraj yapan bir takım olduğu için maçı çok nadir kaybediyorlar. Jimmy Cayne ABD’nin önemli bir borsa şirketinin sahibi, bir dönem Amerika’dan Bermuda Bowl dünya şampiyonalarına katılma hakkı kazanan önemli bir briççi. Bu sene 14 Şubat’ta 79 yaşında oldu, hala çok sıkı briç oynayabiliyor. Hem Jimmy Cayne’i kutluyorum, hem de gençlere bu takımı izlemelerini öneriyorum.
10 Mart 2013- Faik Falay- Cumhuriyet (Kısaltıldı)

2 yorum:

Zeugma dedi ki...

Tahteravalli örneği özellikle yaşadığımız şu günlere çok uygun.
Yükselenlerin yere çakılması an meselesi çünkü...

Esin Bozdemir dedi ki...

Tahteravalli kadar, aç gözlülüğün, oburluluğun insanı nasıl da gafil avladığını ve bir müddet sonra kendi kendini yok eden bir tuzağa düşürdüğünü anlatan yazınız, briç kadar yaşamımızın pek çok anına da uyarlanabilir. Dengeler adil, tarafsız ve tutarlı bir iklimde korunabilir ancak.