14 Temmuz 2013 Pazar

Splinter

Evanthia Reboutsika - The Railway Station
*****                                                                      görsel. flickr     
*****                      
Bir ülkenin geleceği,
o ülkenin insanlarının göreceği eğitime bağlıdır.
Albert Einstein
*****
BİR SEN BİLİYORSUN
gövdemden daha dar evimin odaları
boşluğa asılmış martılar duruşu bu

tut yavaşça duvarın tentesinden

bir sen biliyorsun nerede olduğumu

*
şaşırt beni

gözüpek bir çenginin uzun kaşıklarını

getirerek dolayıp atlas bir kordelaya

mavi perdeleri düş kapılar boya

uslu yalnızlığımın

küf yeşil alnacına

*
bir sen biliyorsun nerede olduğumu

uçur beni kanatların sırdaş beyazlığına
Ayten MUTLU
**
VİKİPEDİ
Ayten Mutlu, Türk şair
1952 yılında Bandırma'da  doğdu. İ.Ü. İşletme Fakültesi'ni bitirdi. Yıldız Teknik Üniversitesi      İnşaat Mühendisliği Fakültesinin üçüncü sınıfından ayrıldı.
İlk deneme, öykü ve şiirleri, ortaokul yıllarından başlayarak yerel gazetelerde yayımlandı. Daha sonra İmece, Yazko Edebiyat, Edebiyat 81, Varlık, Hürriyet Gösteri, Yaşasın Edebiyat, Şiirlik, Yeni Biçem, Düşlem, Sonbahar, Ludingirra,  öte-siz, Şiiri Özlüyorum dergilerinde ve değişik gazetelerde deneme ve inceleme yazıları ile şiirleri yayımlandı.
1997 İbrahim Yıldızoğlu Şiir ödülünde birinciliğe, 2001’de Yalova Uluslararası Şiir Etkinliğinin Şiir ödülüne 2005'te M.Sunullah Arısoy şiir ödülüne değer görüldü.
Ayten Mutlu'nun imgelerle yoğunlaştırılmış şiirinde bir yandan korkunun ve güzelliğin uyumlu bir biçimde birbirine karıştığı bir dünyanın kapıları aralanırken, öte yandan da onun kendisiyle mücadelesinin yansıdığı lirik bir atmosfer görülür.

*****
SPLİNTER BİD
David Cliff ve Dorothy Hayden Truscott tarafından birbirlerinden bağımsız olarak tanıtılmıştır. Majör açışlarında Cevapçı sıçramanın bir üst seviyesinde tek parça yada şigan rengini deklare eder. Elinde 4 parça majör desteği ve 13-15 puan bulunur. Kör açışına 3 Pik, 4 Trefl, 4 Karo, Pik açışına ise 4 seviyesinde renk ile tek parça gösterilir ve şlem niyeti belli edilir. Açıcı minimum puanla manş ilan eder, iyi bir puanla şlem teklifini kabul ederek kontrol konuşmalarına başlayabilir.

Splinter Bid, açıcı tarafından da uygulanabilir. Açıcının Minör açışı üzerine Cevapçının Majör cevabından sonra Açıcı 18+ puan, Majör renge kesin destek ve tek parça bir renkle Splinter Bid uygulayabilir ve çift sıçramayla tek parça rengini söyler.

Minör renklerde Splinter Bid konvansiyonu bir Sanzatu manşı bulmak amacıyla uygulanır. Minör açış üzerine Cevapçı 13-15 onör puan ile tek parça olan rengini 3 seviyesinde deklare eder. Burada da majörlerde olduğu gibi, Cevapçının açış rengine tam desteği olması gerekir. Açıcı, Cevapçının tek parça olan renginde keseri varsa 3 Sanzatu deklare eder, yoksa açış rengini tekrar eder. Puan durumlarına göre minör manşı oynayıp oynamamaya her iki ortak da karar verebilir.” duralbridge”
*****
SPLİNTER
Alışılmamış sıçrama deklarelerinin kullanılması, deklare edilen renkte singleton veya void ve partnerin son deklare ettiği renkte çok iyi koz desteğini göstermek içindir. Bu manş forsingidir ve limitsizdir.
Not:
Rakiplerin take out konturu, sonrasındaki kompetisyon halinde splinter bids hala ‘’geçerlidir’’.
Kompetisyonun olmadığı durumlarda, splinter bids hem açıcı hem de cevapçı tarafından kullanılabilecek yeni rebid imkanları  geliştirebilir. Burada uyulması gereken ilke, eğer olağandışı yeni bir renk forsing olarak kullanılacaksa aynı rengin bir seviye üzerinin splinter bid olmasıdır.
Bazı çiftler singleton bir A veya K ile splinters yapmayı sevmezler.
Bazı çiftler void ile splinters yapmayı sevmezler.
Bazı çiftler 1pik-4kör sekansını splinter olarak kullanırlar. Böylece 1pik - 3kör sekansının alışılmamış sıçrama olarak oynanmayacağı bu uygulama,
1pik - 2kör sekansının manş forsingi oynandığı durumlar için gereksiz görülebilir.
Splinter genellikle partnerin ilk renginde kısalık göstermek için kullanılmaz. “muglabric”

Hiç yorum yok: