23 Ağustos 2013 Cuma

Briç Ortaklık Oyunudur

Mozart- Piano Sonata in C major, K. 279- 1st mov. Allegro
***
Dolu dolu yaşa hayatı,
Dilini keşkeler sarmasın.
Ve öyle birini sev ki;
Gündüz güneşe,
gece yıldıza ihtiyaç kalmasın."
Can Yücel
***
KAPALI KAPI
Açık giysisini ilikler
Ve çıkar
Bastıran karanlığa
Beyaz gözlerinin izinde
Soğuk
Yeni sınırlar açıp
Ve kapatırken
Unsa El Hac   
(aymavisi’nden)

***
BRİÇ BİR ORTAKLIK OYUNUDUR
"Briç bir ortaklık oyunudur." dediğimizde, "Karşılıklı iki kişinin ortak olarak oynadığı bir oyundur." demeyi değil, aynı dili konuşan, özel anlaşmaları olan, birbiriyle iyi anlaşan, beraber oynadıkları zaman daha iyi sonuçlar elde eden ve daha fazla zevk alan, bu yüzden de uzun süre birlikte oynayan oyuncuları kastediyoruz.
*
Neden Uzun Süreli Ortaklıklara İhtiyaç var?

Briç oynayan herkesin birbiriyle oynayabilmesini sağlayan standart konvansiyonlar ve düzenlemeler var. Bu konvansiyonlar, rastgele iki kişinin birbiriyle anlaşmasını ve oynayabilmesini sağlar. Herkesin oynayabileceği uygunlukta bir sistem, elbette, basit ve yüzeysel olacaktır. Detaya girildikçe, farklı anlaşmalar oluşmaya başlar. Böyle detayları, ancak, anlamları üzerinde anlaşmış uzun süreli ortaklıklar oynayabilir.

Bir yarışmada üst seviyelere çıktıkça, zor ellerin üstesinden gelme mecburiyeti de artar. Artık sıradan ve yüzeysel sistemler, oyunculara zor ellerde yeterince yardımcı olamaz. Yetersiz kalır. Oyuncular problemleri görürler ve çözüm yollarını arayıp, anlaşmalarına dahil ettikçe, tesadüfi ortaklıkların oynayamayacağı kadar çok, çeşitli ve detay anlaşmalara sahip olurlar. Bu bir nevi yarışma için donanımlanmaktır. Oyuncular, gittikçe zorluğu artan seviyelere yükseldikçe, anlaşmalarını da detaylandırma ve daha detay problemlere çözüm bulan anlaşmalara ihtiyaç duyarlar.
*
Yükselen seviyelerde tutunabilmek ve başarılı olabilmek için :
Bireysel olarak iyi kart oyuncusu olmak gerekir.
Kritik ellerin üstesinden gelebilecek özellikte, detaylı konvansiyonel anlaşmalara ihtiyaçları vardır.
Defansta ve kompetitif konuşmalarda oyuncular, birbirlerinin ne anlayacağını düşünerek ve aralarındaki anlaşmaların etkinliği ile doğru olan hamleleri yapabilirler, daha doğru kararlar verebilirler.
Bir oyuncu, bunlardan sadece birincisini kendi özelliği olarak belirtebilir ve geliştirebilir. Diğer ikisini ise, sadece uzun süre birlikte oynadığı bir ortakla elde edebilir. Uzun süre birlikte oynayan ve ÇALIŞAN; uzun süre birlikte oynayan ve DOĞRU YÖNTEMLERLE çalışan.
*
Ortaklığın uzun süreli olması gerekir. Çünkü, detaylı ve karmaşık konvansiyonel çözümler çalışmayı gerektirir. Bir oyuncunun yalnız başına bir şeyi bilmesi yeterli değildir. Ortaklığın aynı şeyleri bilmesi ve üzerinde anlam olarak anlaşması gereklidir. Bu birlikte çalışmayı gerektirir. Ortağınızı kaybetmeniz halinde ise, herşey boşa gider. Sil baştan yapmak zorunda kalırsınız. Önceki çalışmalarınızın hepsi boşa gider. Yapmanız gereken, aynı çalışmalara ya bir ortakla yeniden başlamak, ya da bir dönem için, bir ortakla herkesin oynayabildiği gibi basit ve yüzeysel bir şekilde oynamaktır. Emin olun ki; ortağınız ve siz ne kadar iyi oyuncu olursanız olun, aynı konuda bile farklı görüşlere sahip olacağınızdan, mükemmel ortağınızla bile kritik bir el geldiğinde, hemen anında çözüm bulmanız çok ama çok zordur. Seviyenin düşük olduğu turnuvalarda yüzeysel anlaşmalarla iyi oyunculuğunuzla başarılı olduğunuza aldanıp sakın her seviyede başarılı olacağınızı düşünmeyin. Bu büyük bir yanılgı olur ve bir sene boyunca harcadığınız emeklerinize yazık olur.
*
Uzun süreli bir ortağın önemi için bir örnek verecek olursam: Bana bir kompetitif deklarasyon konusunda soru sorulmuştu. Önce biraz düşündüm. Sonra bu soruya ne cevap verirsem vereyim, soruyu soran kişi probleme çözüm bulmuş olsa dahi, hiç bir işine yaramayacaktı. Bunu fark ettim. Çünkü bulduğumuz çözüm ve üzerinde anlaştığımız konuşma, başka biriyle işine yaramayacaktı. Aynı problemle başka bir oyuncu ile karşılaştığında, o ortağıyla bu konuda anlaşmamış olacağından, ne söyleyen oyuncu ne yapması gerektiğinden emin olacaktı, ne de söz konusu oyuncu ortağının aynı şekilde düşünüp düşünmediğinden. Dolayısıyla, detay anlaşmalarınızı oynarken, ne yaptığınızdan emin olabilmek için, anlaşmalarınız konusunda emin olduğunuz bir ortak gerekmektedir. Çok iyi iki oyuncu bile, bir çok konuda nasıl oynadıklarını konuşamayacak kadar kısa süreli ortaklıklar olduklarında, aynı konuları bilseler bile, birbirlerinin aynı şekilde anlayıp anlamadıklarından emin olamadıkları için, içine düşecekleri endişeli durumlarda, yeteneklerini kullanmaktan çekinirler. Ben ancak, dediğimin anlaşıldığından emin olursam, takip eden hamlelerin sebebini anlayabilir ve ona göre davranabilirim. Eğer içimde, "Acaba dediğim gibi anlaşıldı mı?" endişesi olursa, kısıtlı davranışlarda bulunmama sebep olabilir. Çok iyi oyuncuların sık sık, "Ben öyle oynamıyorum." "Ben ... anladığım için ... yaptım." dediğine şahit olursunuz. İşte bu, "sandım", "... diye düşündüm" sözcüklerinin arkasında hep, bir yıldan üzün sürmeyen ortaklıklar yatmaktadır.
*
Bir ortakla, tam anlamıyla anlaşmalarınızı kurabilmek için, yaklaşık 3 yıllık yoğun bir çalışmaya ihtiyacınız var. Takip eden 2 yıl içinde de ortaklık anlaşmalarınızın kullanılarak denenmesi ve oturmasını ekleyecek olursak, iyi bir ortaklık 5 senede olgunlaşır. Evlilikten daha zor, evlilik kadar çok emek, zaman, ilgi, sevgi ve saygı isteyen briç ortaklığı, istikrarlı başarının kesinlikle birinci unsurudur.
*
Dünyanın tanınmış ve en başarılı oyuncularına bakacak olursanız, onları isim isim değil, ortaklıklar halinde andığımızı farkedersiniz. 15-20 senedir beraber oynuyorlar ve hala da oynamaktalar. Birbirinden ayrılan olduğunda göreceksiniz, ikisi de kaybolacaklar. Başarının örnekleri ortada iken, tüm başarıyı kendi bireysel yeteneğinde zanneden oyuncular, bir bakarsınız üst seviyelerde yer alırlar, bir bakarsınız elemeleri dahi geçememişler. Daha yüksek seviye olan uluslararası platformda ise, sıralamada dahi yer alamazlar. Oysa sorunun çözümü, açık bir şekilde ve örnekleri ile gözler önünde duruyor. Çok iyi oyuncuların olduğu ülkemizin, 2008 Avrupa Senyörler Şampiyonluğu dışında, uluslararası başarısının olmamasının nedeni de budur. Biz 50 yıldır, her yeni briç sezonuna yeni bir ortak ve yeni bir takımla başlarız. Bu şekilde başarılı olmayı da, 50 yıldır yılmadan ve aynı şekilde deniyoruz. Belki tesadüfi bir başarı da elde edebiliriz. Ama bu sadece bir tesadüf olacaktır. İstikrarlı olmayacak ve ad yapılamayacaktır. Herhalde, Avrupa Şampiyonu Senyör Milli Takımı'mızın, 6-7 senedir sürekli beraber oynadığını söylememe gerek kalmamıştır. Hala da birlikte oynayan bu takımın, dünya şampiyonluğunu kazanması süpriz olmaz.

O halde başarılı olmanın birinci unsurunu artık biliyorsunuz.
Eğer yarışmacı olarak büyük hedefleriniz varsa:
Kendinizi geliştirmelisiniz.
İyi bir takımda oynayabilmek için:
iyi bir ortaklık kurmanız gereklidir ve iyi bir oyuncu sizinle ancak, siz de iyi bir oyuncu olursanız, uzun süreli ortaklık kurar.
Kart ve defans konusunda iyiyse, ortağınızla hemen, uzun yıllar birlikte oynamak üzere anlaşmalısınız.
Sadece, uzun süreli bir ortakla oynamaya başlamak bile sizi ilk etapta üst seviyelere taşımaya yetecektir.
http://www.ethbridge.com/ a teşekkürler

Hiç yorum yok: