19 Ağustos 2013 Pazartesi

Doğru Karar Verebilmek

Korku, vebadan bile daha bulaşıcıdır.
Göz açıp kapayıncaya kadar yayılır.
Nikolay Gogol
**
HÜZNÜN KUŞLARI
ben bütün hüzünleri denemişim kendimde
canımla besliyorum şu hüznün kuşlarını
bir bir denemişim bütün kelimeleri
yeni sözler buldum seni görmeyeli

kuliste yarasını saran soytarı gibi
seni görmeyeli
Cemal Süreya
**
DOĞRU KARAR VEREBİLMEK

Yaşamda doğru karar vermenin ne kadar önemli olduğunu biz Türkiyeliler
yavaş yavaş öğreniyoruz. Konfüçyüs’e bakarsak doğru karar vermenin üç yolu vardır.

Birinci yol mantıklı düşünmek, alacağımız kararın , yapacağımız seçimin getireceklerini ve götüreceklerini hesap etmektir. Ne kadar doğru seçim yapabilirseniz yaşamınızı o kadar huzurlu ve keyifli sürdürebilirsiniz. Briçte de öyle değil mi? Ne kadar doğru karar verebilirsek o kadar başarılı oluruz. Yanlış kararlar bizi başarıdan uzaklaştırır. Getireceklerini ve götüreceklerini iyi hesaplamadan karar alırsak bazen karlı çıkarız ama bu yalnızca o günümüzün şanslı olduğunu gösterir.

Doğru karar vermekte ikinci bir yol, karar verilmesi gereken konuda bir uzmanı ve onun yaptığı seçimi inceleyerek benzer davranışta bulunmaktır. Bu yolda ise uzman kişi seçimini doğru yapabilmek önemlidir. Seçtiğimiz kişi ya getirilenleri ve götürülenleri hesaplamakta uzman olmalıdır ya da yapılacak seçimi daha önce yapmış ve sonuçlarını yaşamış kişi olmalıdır. Bu yol çoğunlukla bize zarar vermeyecektir ancak yaşamımız başkalarının yaptığı seçimleri, aldığı kararları taklit etmekle oluşacaktır. Uzmanımızı yanlış seçersek de bedeli bize yansıyacaktır. Briçte de genelde oynadığımız sistemi veya seçtiğimiz eğitimcimizi buna bakarak seçmeye çalışıyoruz. Ancak biz Türkiyeliler genelde bu yolu pek doğru uygulamayan bir yapıdayız. Yakalayacağımız uç başarılardan çok mutlu olan bir yapımız var. Başka ülkelerin veya başka briççilerin yaşayarak yapmış olduğu seçimler bize pek çekici gelmez.


Üçüncü yol ise insanlığa en acı veren bir yoldur ki genelde seçimimiz bu yol olmakta. Yeterince düşünmeden ya da daha önce bu yoldan geçmişlerin seçimini incelemeden, biz bir karar verelim ve o yolu yaşayarak öğrenmeye çalışalım, briçte Avrupa şampiyonasında, Türkiye’deki gibi zonu veya şilemi söyleyelim atak yanlış gelirse yapar ve çok kazanırız bakışının pek getirisi olmayacaktır. 

11 Nisan 2010 Faik Falay, Cumhuriyet 

1 yorum:

Mehmet Osman Çağlar dedi ki...

Halkından korkanlar, korkmalı ..
ve Cemal Süreya en sevdiklerimizin başında gelenlerinden, teşekkürler!