28 Kasım 2020 Cumartesi

Deklarasyonda Başarı

Öğrendim ki, 
bütün sevdiklerinle iyi ayrılman gerek.
Hangisi son görüşme olacak bilemiyorsun. 
Ataol Behramoǧlu
***
PALYAÇO  
Doktora giden adam, hastayım, hayattan zevk alamıyorum, der.  Acılar geliyor aklıma, yemek yiyemiyorum;  çıplaklar geliyor aklıma. Onlarla birlikte üşüyorum. Her cinayette kendimi suçlu buluyorum. 
Bütün bu toplumun suçları benim omuzlarıma yüklenmiş.
Artık gülmeyi unuttum.

Doktor hastasını omzundan tutar, pencerenin önüne getirir.  
Parmağıyla karşı duvardaki afişi gösterir. 
Afişte bir sirk palyaçosunun reklamı vardır. 


Bu palyaçoyu görüyor musun?  
Tavsiye ederim,  bu palyaçonun gösterilerine git, bütün derdini unutursun.
Hayattan yeniden zevk almaya başlarsın, der.
 
Hasta başını eğer, doktor bey, der.
İşte o palyaço benim!
Aziz Nesin,  kısaltılmıştır.


***
KADİFE AYAKKABILAR
Yürüyelim beyaz karda
Sessiz bir yerde;
Sakin ve yavaş adımlarla,
Durgun bir gidişte,
Beyaz danteladan yaşmaklar altında.
*
Kaplayacağım ayağımı ipekle,
Ve senin ayağını yünle,
Ak ineğin sütünce ak,
Bir martının bağrına göre
Daha da berrak.
*
O dingin şehrin arasından yürüyeceğiz
Rüzgârsız erinçte;
Beyaz üstüne ineceğiz,
Gümüş yün üstüne,
Bunlardan daha da yumuşak şeyler üstüne.
*
Kadife ayakkabılarda yürüyeceğiz:
Gidelim, önemli değil nereye,
Düşecek şebnemler misali sessiz,
Beyaz sükût üstünde.
Karda yürüyeceğiz.
Elinor Wylie (1885-1928, ABD) çeviren: İsmail Haydar Aksoy
***
DEKLARASYONDA BAŞARILI OLANLARIN  YAZILI SİSTEM NOTLARI VARDIR

Komplike sistemleri oynayanların unutma ihtimali daha fazladır ama standard sistem oynayan çiftler bile sistemlerini yazılı hale getirmekten yarar sağlarlar. Bu notlar ileride yapacağınız değişiklikler için bir alt yapı oluşturur ve oyuna başlamadan önce de bir göz atmanız yararlıdır. Ayrıca apel komitesine deklarelerinizi izah etmek durumunda kalırsanız da konvansiyonlarınız için yazılı delil oluşturur.
*
En büyük yarar da, sistem notlarınızı yazarken dikkatinizi çeken yapısal hataları düzeltebilme imkanıdır. Notlarınızın her bölümünü hazırlarken, daha fazla konuşmanız gereken sekansların, aynı eli tarif eden farklı tekrar metotların ve boşta kalan (bir konvansiyon için kullanılabilecek) deklarelerin farkına varırsınız.
*
Yazar kim olmalıdır?
İdeal olarak her bölüm için ortağınızla konuşmalısınız.  Biriniz ön taslağı hazırlar. Eğer o kişi siz iseniz, ortağınızla konuşmadığınız herhangi bir konvansiyonu asla taslağa dahil etmeyin. İnsan genellikle başkası ile oynadığı bazı konvansiyonları hemen taslağa ilave etme eğilimindedir.
Notlarınızın son şeklinde ayrıldıktan sonra, ilerideki değişikliklerden sorumlu olacak ortağı belirleyin. Notlarınızda yazılı hale getirmeden hiçbir değişiklik veya ilave yapmayın ve bir turnuva esnasında asla  değişiklik yapmayın.
*
Nasıl başlamalı?
İlk derleyeceğiniz bölüm genel yaklaşımınız olmalıdır. Bu sizin sisteminizin tarifini ve konvansiyon kartınızdaki bilgileri içerir. Bir seanstan önce notlarınıza göz atıyorsanız, liste şeklinde olması konvansiyon kartına göre  daha kullanışlıdır.
İkinci bölümde deklarasyon ‘stiliniz’ hakkında notlar bulunmalıdır. Bunlar standartlardan farklı olarak veya onlara ek olarak kullandığınız tercihlerdir. Ortağınızla el değerlendirmesi ve  muhtelif konuşmalara uyguladığınız genel ilkeleri de içerebilir.
*
Bir örnek vermek gerekirse:
a. Açışlar: Genel olarak sağlam, ’20 kuralına uygun’ ve iki defans lövesi olmalı.
b. 1 trefl’e cevaplar: Walsh
c.  Üç açışları: Aleyhte zon durumunda sağlam
d.  Araya girme: Bir seviyesinde zayıf ve dört kartlı olabilir. İki seviyesinde sağlam.
e.  Konuş kontrları: Klasik dağılımla ve/veya pas geçmiş ele karşı zayıf olabilir.  17 veya daha fazla puan yoksa beş kartlı majörü olmaz.
f. 2/1 sekansları: konuşma dört majörde durabilir. Forsing SA cevabında açış puanı olamaz.
g.  Kompetisyon kararları: Toplam Löve Kuralına göredir.
*
Ne kadar uzun olmalıdır?
Notların uzunluğu ne kadar ayrıntı istediğinize bağlıdır. Üst seviyedeki çiftlerin yüzlerce sayfa notları vardır ama normal olarak yirmi sayfada prensip anlaşmalarınızın hepsini özetleyebilirsiniz.
Notlarınızın fazla uzamaması için standart açışları ve bunlara cevapları yazmayın. Konvansiyonlarınızı nasıl kullanacağınızı ve standart dışı anlaşmalarınızı detaylı bir şekilde izah edin.
*
Konvansiyonel konuşmadan sonra gelen sekansları da sakın atlamayın. Her sekansın belirttiği  el dağılımı, puan aralığı gibi ayrıntılı açıklayın. Konvansiyon kartını doldururken bu gibi detaylar önemsenmez. Lebensohl 2SA (ortak zayıf ikiye kontr atınca da kullanılır) gibi bir not konvansiyon kartınızda iki satır alır ama bunun kullanışı hakkındaki detaylar notlarınızda bir sayfa hatta daha fazla olur.
**
Eğer siz de böyle bir not hazırlamak isterseniz önce bir plan yapmak gerekir.Notlarınızı hazırlarken konvansiyon kartındaki başlıklara uyabilirsiniz. Fakat daha iyi olanı, ‘biz açınca’ ve ‘onlar açınca’ başlıklarına göre ayırmaktır. Örnek olarak aşağıdaki sistemi kullanabilirsiniz.
I. Genel yaklaşım
Bu bölüm konvansiyon kartınızdaki anlaşmalarınızı içerir. Genel sisteminizi ve deklare stilinizi açıklar.
 II. Prensip anlaşmaları
Burası notlarınızın en önemli bölümüdür. Kaç sayfa yazarsanız yazın, masada karşılaşacağınız durumların hepsini kapsamanıza imkan yoktur. Normal dışı bir durumu ortağınızla aynı şekilde açıklayabilmeniz için bazı ilkelerde anlaşmak yararlıdır. İlke anlaşmaları, genellikle daha önce konuşulmamış durumla karşılaştığınızda ‘emin değilseniz’ uygulanacak kuralları belirler. En basit ve en çok kullanılan iki ilke:
*  Forsing olabilirse, forsingtir.
*  Natürel olabilirse, natüreldir.
Kendi ilkelerinizi koymak için geçmişte, bilhassa kompetisyonda, karşılaştığınız anlaşmazlıkları hatırlayın. Detaylı konuşmanız gereken üç konu, cue-bidlerin anlamları (natürel mi artifisyel mi), kontrlar (konuş mu, ceza mı, atak gösteren mi) sürkontrlardır. (ceza mı, puan gösteren mi, destek mi)
III.  Biz açıp onlar pas geçince
Açış için gerekli şartların listesini yaparak başlayın, renk seçiminize tesir eden faktörleri yazın. Bir trefliden başlayarak bütün açışlar için bir başlık açın. Her başlığın altında, kompetisyon olmadığı durumlarda, cevaplar ve ikinci konuşmalar için kullandığınız bütün stil ve konvansiyonları açıklayın.
Fazla ayrıntı gerektiren konular için ayrı başlık açın. Bunlar sanzatu sekansları, 2/1 anlaşmaları ve forsing olan ve olmayan sekanslar şeklinde belirtilebilir.
IV.  Biz açıp onlar araya girince
Her açışınız için bir başlık yapın ve sonra rakiplerin her türlü konuşması için (direkt ve uyandırma durumunda; üste konuşma, kontrlar, cue-bidler) alt başlık açın.
V.  Onlar açıp biz araya girince
Kompetisyon için gerekli şartları ve genel stilinizi özetleyerek başlayın. Sistemli olarak yapmak için rakiplerin açışlarının listesini yapıp, her türlü konuşmanız için alt başlık açın. (kontrlar, her seviyede üste konuşma, blokatif sıçramalar, cue-bidler ve diğer konvansiyonel deklareler)
VI. Diğer anlaşmalar
Burası diğer bölümlerde yer almayan her konuyu kapsar. Konular şilem deklarasyonu, özel kontrlar ve konvansiyonlar olabilir.
VII. Atak ve apeller
Ataklar için bir başlık açın (renge, sanzatuya ve şileme karşı ayrı alt başlıklar yapın).  El tutunca oynamak, sayı ve attitude sinyalleri, diğer sinyaller (koz ekosu gibi) için de başlıklar açın.
*
Ek:
Dünya şampiyonları Jeff Meckstroth ve Eric Rodwell’in yüzlerce sayfalık notlarının sonunda ‘Jeff’in unuttukları’ ve ‘Eric’in unuttukları’ diye iki liste var. Bunlar iki ortağın unuttuğu konuların listesini içeriyor. Siz de ortağınız için böyle bir liste hazırlayın, ortağınızın da sizin için liste yapmasını isteyin.
*
Bazı İpuçları:
a. Kısa yazın, özetleyin, rutin konuşmaları atlayın. Standart dışı anlaşmaları ayrıntısıyla anlatın.
b. Komplike sekanslar için örnek konuşmalar ve eller ekleyin.
c. Devamlı aynı formatı kullanın. Başlıkları, alt başlıkları, stil beyanları ve örnekler için farklı yazı stili veya punto kullanın. 
(Kısaltılmıştır) - Karen Walker - “Zafer Ulusakarya “ dan alındı.
görsel: flickr

Hiç yorum yok: