1 Eylül 2017 Cuma

Perdeli Oyun Kuralları

görsel. deviantart
***
Francisco Tárrega - La Cartagenera
***
Utanç verici bir zevkin zevki geçer, utancı kalır.
Sokrates
***
Affetmek,
geçmişi değiştirmez ama 
geleceğin önünü açar.
Paul Boese
***
Yaşlı Adam
Hayatı boyunca evlenmeden kalmış bir adam duymuştum. Doksan yaşında ölüm döşeğindeyken birisi ona, “Yaşamın boyunca evlenmedin fakat nedenini asla söylemedin artık ölüyorsun, en azından merakımızı dindir. Bir sır varsa şimdi söyleyebilirsin çünkü birazdan göçmüş olacaksın. Sırrın açığa çıkmış bile olsa sana bir zararı olamaz” dedi.

"Evet, bir sır var. Ben evliliğe karşı değilim ama mükemmel bir kadın arıyordum. Aradım ve aradım ve tüm yaşamım kayıp gitti” dedi adam.
Soruyu soran “Fakat bu koca dünya üzerinde, milyonlarca insan var, onların yarısı kadın, bir tane mükemmel kadın bulamadın mı?” diye sordu.

Ölmek üzere olan adamın gözlerinden yaşlar aktı. “Evet, bir tane buldum” dedi.
Soruyu soran tamamıyla şoka uğramıştı. “O halde ne oldu? Niçin evlenmedin?” dedi.
Yaşlı adam, “Fakat kadın mükemmel bir koca arıyordu.”

Osho – Felsefe Günlüğü
***
GELİNCİK
Senin resmini yaparken
Parlak kırmızıyla laciverti
Birbirine karıştırıyorum.
Söyle bana ey gelincik
Toprakta ne al, ne lacivert,
Ne kırmızı ne de sarı varken
Sen nasıl boyuyorsun böyle
Çiçeğinin yapraklarını?
Nakagawa Kazumasa
Çeviri: Sami Akalın

***
PERDELİ OYUN KURALLARI
1) Uygulamanın Tarifi
Kuzey ve Doğu perdenin aynı tarafına otururlar. Bordu konuşma tepsisine koymak ve kaldırmak Kuzeyin sorumluluğundadır.
Uygulama şöyledir: Kuzey bordu tepsiye koyar. Kapak alttan sadece tepsi geçebilecek şekilde kapatılır ve arttırma süresince kapalı kalır. Oyuncular borddan kartlarını alırlar.
Konuşmalar konuşma kutusu kullanılarak yapılır. Oyuncu seçtiği konuşmayı o sırada sadece kendi tarafından görülebilecek durumda olan tepsiye koyar. Oyuncunun ilk konuşması tepside kendine ayrılan bölümün en soluna değmelidir, takip eden konuşmalar sağa doğru eşit aralıklı ve düzenli olarak bu konuşmanın üstüne yerleştirilmelidir. Oyuncular bu işlemleri mümkün olduğunca sessiz yapmalıdırlar. Perde kullanılırken bir konuşma tepsiye yerleştirilip bırakıldığında yapılmış sayılır. Bir oyuncu bir ya da daha fazla konuşma kartını bariz pas geçme teşebbüsü için tepsiden kaldırırsa pas geçmiş kabul edilir.
Perdenin aynı tarafındaki iki oyuncu da konuşmalarını yaptıktan sonra Kuzey veya Güney tepsiyi perdenin altından sadece öteki taraftaki oyuncuların görebileceği şekilde iter. Onlar da konuşmalarını benzer şekilde yaparlar ve tepsiyi tekrar geri gönderirler. Bu durum konuşmalar tamamlanana kadar devam eder. Oyuncuların tepsiyi perdenin altından gönderirken tempoyu rastgele değiştirmeleri tercih edilir.
Dört oyuncu da konuşmaları başlangıcından beri gözden geçirme şansını elde ettikten sonra oyuncular konuşma kartlarını konuşma kutularına koyarlar. Yasal bir atak kartı yapıldıktan sonra kapak bütün oyuncuların sadece yeri ve diğer oyuncuların oynadıkları kartları görebilecekleri seviyeye kadar açılır. Bir defans oyuncusu kartını gösterirse ve perde yüzünden dekleran bu kartı göremezse yer usulsüzlüğe dikkat çekebilir.
2. Alert ve Açıklamalar
a) Alerte tabi bir konuşma yapan bir oyuncu bunu kendi perde komşusuna alert etmelidir. Ortağı da tepsi diğer tarafa geçer geçmez alert etmelidir. Alert, alert kartını rakibin son konuşmasının üstüne koyarak yapılır. Rakip alert kartını rakibe geri vererek alerti fark ettiğini teyit eder. Bir oyuncu rakibin herhangi bir konuşmasının  anlamını yazılı olarak sorabilir, perde komşusu da yazılı olarak cevaplar.
b) Konuşma süresince herhangi bir oyuncu yazılı olarak herhangi bir konuşmanın anlamını sorabilir. Cevap da yazılı olacaktır.
c) Konuşmanın başlamasından oyunun bitimine kadar herhangi bir zamanda her oyuncu konuşmaların anlamları hakkında bilgi ve açıklamaları sadece kendi perde komşusundan alır. Oyun esnasındaki sorular perde kapalı iken yazılı şekilde yapılmalıdır. Cevap alındıktan sonra perde açılır. Bu nedenle hakem konuşma veya oyun aşamasında bir oyuncu lehine perdenin öteki tarafında araştırma yapamaz.
3. Perde Kullanılırken Uygulanan Düzeltmelerdeki Değişiklikler
a) Perdeden geçen bir usulsüzlük aşağıdaki şartlarla normal yasalara tabidir:
i) Kabulü olanaksız bir konuşma – bknz. Yasa 35 – düzeltilmelidir.
ii) Bir oyuncu yasaları ihlal ederse ve usulsüzlük rakip tarafından bilinçsiz olarak diğer tarafa geçirilirse, yasanın soldaki oyuncuya kabul etme hakkını verdiği durumlarda rakip kendi tarafı adına eylemi kabul etmiş sayılır
b) Usulsüzlük perdeden geçmeden önce fark edilirse kusurlu oyuncu veya perde komşusu hakem çağırmalıdır. Kural ihlali olan konuşmalar kabul edilmemeli ve başka bir düzeltme olmadan doğrusu ile değiştirilmelidir (ama bknz. yukarıda a) ii). Diğer usulsüzlükler ise düzeltilmelidir ve hakem sadece yasal konuşmanın perdeden geçmesine izin verir. Perdenin diğer tarafında ne olduğu ile ilgili yasa aksini emretmedikçe hiç bir oyuncuya bilgi verilmez.
c) Perde komşusu sırasız atağı engellemeye çalışmalıdır. Perde açılmadan fark edilen sırasız atak geri alınır. Aksi halde:
i) Perde oynayan tarafın hiç bir kusuru olmadan açıldıysa (ve diğer defans oyuncusu yüzü açık atak etmediyse) Yasa 54 uygulanır.
ii) Oynayan taraf perdeyi açtıysa atak kabul edilir. Dekleran olması gereken kişi dekleran olur. Yasa 23 uygulanabilir.
iii) İki taraflı yüzü açık atak olmuşsa sırasız atak majör cezalı kart olur. iv) Oynayan tarafın görülen kartı için Yasa 48’ e bakın.
d) Alert edilmesi gereken konuşmalar yapıldığında 2nci madde uygulanır.
e) Bir oyuncu konuşmasını yapmak için normal zamanın üzerinde bir zaman kullanırsa buna kendisinin dikkat çekmesi bir usulsüzlük değildir. Ama perde komşusu bunu yapmamalıdır.
f) Bir oyuncu perdenin diğer tarafından tepsinin geç geldiğini ve bunun sonucu olarak izinsiz bilgi kullanımının olabileceğini düşünüyorsa Yasa 16B2 uyarınca direktör çağırmalıdır. Direktörü atak yapılmadan ve perde açılmadan önce herhangi bir an çağırabilir.
g) (f) bendine uygun davranmamak hakemi tempo kırıklığına dikkat çekenin ortağı olduğuna ikna edebilir. Bu durumda fark edilen bir gecikme ve bu yüzden izinsiz bilgi olmadığına karar verilebilir. Tepsinin 20 saniyeye kadar gecikmesi anlamlı sayılmaz.
h) Mamafih, eğer oyuncular konuşma temposunu 1. bölüm 3. paragrafta istendiği şekilde rastgele şekilde ayarlamıyorlarsa 20 saniyenin altındaki gecikme de anlamlı olarak kabul edilebilir.

Teşekkürler

1 yorum:

Arzu sarıyer dedi ki...

Merhaba Ali Zafer Bey;hiç bu kadar süre yaynsız kalmazdı blogunuz.Dilerim bir sorun yoktur.Selamlar.