23 Nisan 2022 Cumartesi

Rakip Radyomuzu Dinliyorsa

Andre Minvielle Esperanza l'aranesa
https://www.youtube.com/watch?v=XQnBvHrfENg&list=LL&index=9
**
Efendi davul sesi ile uyanıyor,
bekçinin gecesi nasıl geçti, nereden bilecek.
Şirazlı Sadi
**
Karıncayla ağustos böceği hikayesi tersinden yazılmış gibi. Oflaya puflaya merdivenleri çıkıyorsun. Bir bakıyorsun; zirve, eller üstünde tepeye bırakılmışlarla dolu. Öptüğünüz elde gördüğünüz nasırı alnınıza sürmeyi unutmayın. Çöküşün de kuruluşun da sırrı ondadır.
Barış Terkoğlu
**
ÖDEDİM BEDELİNİ ÖMRÜMÜN

Ödedim bedelini ömrümün.
Tek kuruş borcum yok sokaklara
Ama karıncaya bir damla su borçluyum
Rüzgara bir soluk
Kiraza bir dal
Kelebeğe bir günlük ömür
Her çocuğa bir gülüş borçluyum.
Mehmet Özer
**
BRİÇ NEDİR?
 
Elli iki oyun kartıyla oynanan zeka ve dostluk oyunu briç. Bir spor, bir bilim dalı ve müzik gibi evrensel bir dil. Günümüzde oynanan "Kontrat Briç" 1925 yılında Amerikalı iş adamı Harold S. Vanderbilt tarafından Konuşmalı Briç ve Plafond isimli kart oyunlarının en iyi yönlerinin alınıp bazı yeni düzenlemeler yapmasıyla ortaya çıkmıştır. Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından 1998 yılında zihin sporu olarak kabul edilmiştir. ACBL (Amerika Kontrat Briç Ligi) yayınlarında "İlk defa Türkiye'de İstanbul'da oynanmıştır, adını Haliç'in üzerindeki Galata Köprüsü'nden almaktadır“denilmektedir. Türk kökenli bir oyun olduğu iddia edilse de aslında İngiliz'lerin   Whist isimli oyunundan evrimleşerek bugünkü haline gelmiştir.
 
Briçte toplam 15 kelime vardır. Birle yedi arasında yedi adet rakam, pik, kör, karo, trefl, sanzatu, kontr, sürkontr, bir de pas. Briç, bu on beş kelimeyle elimizle ilgili binlerce bilgiyi ortağımıza aktarabilmektir. Federasyonu olan, yüksek okullarda ders olarak okutulan bir oyun. İnternette canlı olarak da oynanabilen, en ucuz oyunlardan biri. Kumar değil.
 
Brici iki perdelik esere benzetiyor Faik Falay adındaki usta. Birinci perdede herkes elini anlatıp arttırmaya girerek oyunu almaya çalışır. İkinci perdede kağıtlar yere açılır ve kart oyunu başlar.
 
Çözümlemeli düşünme, beyni doğru kullanma, neden sonuç ilişkisi kurabilme yeteneklerini geliştirir. Bilim dergilerinin birinde, yakın dostlukların yaşamı iyileştirdiğine ilişkin bir araştırma sonucu yayınlanmıştı. Briç yakın dostluklar geliştirmemize yardımcı olur.
 
Melih Özdil, Faik Falay, Okay Gür, Tezcan Şen, Yalçın Atabey, Şiar Yalçın yerli usta briççilerimizden birkaçı. Ömer Şerif, Zia Mahmut, Marty Bergen, Charles Goren, Michel Lebel, Ely Culbertson yabancı briç ustaları.
 
Briçte başarı, kartları saymak, ortaklığın gereklerine uymak, disiplin ve emekle mümkün. Anahtar cümle: " Ben şimdi ortağıma ne dedim? " sözüdür.
 
Bazen zihin ve beden olarak kendimizi çok yorgun hissettiğimiz anlar olabilir.
Briç, bu en yorgun anlarımızda üzerine binip dağları aşabileceğimiz, daldan yontulmuş değnekten bir at gibidir. Neşe içinde yolumuza devam etmemizi sağlar!
 
**
RAKİP RADYOMUZU DİNLİYORSA
Eskilerde, briç metotları henüz tam rafine edilmemişken amaç, uygun kontratlara gelebilmekti.  Zaman içinde hedefe giden yolda binlerce bilimsel deklere ile takviyeler yapıldı. 
Son dönemlerde amaç iki yönlü oldu: 
Kendi ortaklığımız için en iyi kontratı tespit ederken bir yandan da rakiplerin işlerini bozmaya ve onların deklere sahalarını kısaltarak uygun kontratlara gelmelerini engellemeye çalışıyoruz. Pre-emptive açılışlar, iki renkli ellerle sıçramalı deklereler, Multi konvansiyonu, sıra dışı sanzatular hep bu ikinci amaca yönelik.
İnsanlar konuşmasını seviyor fakat hayatta hoşumuza giden her şeyin bir bedeli var. Bu deklereler zayıf rakiplere karşı avantaj sağladığı kadar, eğer kontrat rakipte kalırsa deklerana da yol gösterici oluyor.  
Esas ustalık, rakip radyomuzu dinliyorsa sesini kapatabilmek.  
Rakibi bilgilendirme sonucunda birçok oyun batmış, batabilecek birçok oyun çıkmıştır.
Kompetisyonda risklerle kazançları tarttıktan sonra şu üç soru önemlidir:
1.Bu el kime ait?
2.Rakiplere aitse kazançlı çıkabileceğimiz bir baraj olabilir mi?
3.Konuşarak ortağıma mı, rakibe mi yararlı olurum?
http://bridgeoffinesse.blogspot.com.tr
Zafer Ulusakarya' ya teşekkürler.

1 yorum:

Aze dedi ki...

Ne güzel demiş Mehmet Özer. Selamlar Hocam..