7 Mart 2011 Pazartesi

Seçmek Aslında Vazgeçmektir

                                                                                                                    flickr

SEÇMEK ASLINDA VAZGEÇMEKTİR
Tarih her gün binlerce ölümsüz anıyla, insanlığın sonsuzluğa yürüyüşünü oluşturur. Bu anılar arasında acılar ve sevinçler yaşanan güne anlam verir. Ancak bazı olaylar vardır ki insanlık tarihine damgasını vurur, diğer insanlara düşünmeleri ve insan olma evriminde bir sıçrama yapmaları için basamak olur.

10 Aralık 1936, İngiltere kralı 8.Edward krallık tacını geri vererek İngiltere kralı olmaktan vazgeçer. Bu olay tüm dünyayı şaşırtır, çünkü Edward’ın krallıktan vazgeçme nedeni Amerikalı bayan Wallis Simpson ile evlenebilmektir. Edward tüm dünya için en yüksek değeri olan bir mevki değil,  gönlündeki en yüksek değere sahip bir kadını seçmiştir. Aslında seçim yaptığı zaman nelerden vazgeçtiğini de çok iyi bilmektedir, ama seçim yapmak insanın kaderinde olan kaçınılmaz bir buluşmadır. Çoğu kişi seçme sorumluluğunun kendisine verdiği rahatsızlık nedeniyle bu buluşmayı ertelemeye çalışır, bir süre de erteler ancak sonunda o kararı vermesi gereken süre dolar ve seçimiyle baş başa kalır.

Briçte bu durumla çok sık, hemen her elde karşı karşıya kalırız. Önce deklarede bir seçim yaparız, oyunu açalım mı açmayalım mı? Sonra her konuşma sırası bize geldiğinde yeniden ne söyleyeceğimizi seçmek, oyunda ya da defansta da aynı ikilemle karşılaşırız, ne atak edelim, veya bu atak geldiğine göre oyunu nasıl yapabilirim. Şunu unutmamak gerekir çoğunlukla her yaptığımız seçim diğer seçim haklarımızdan vazgeçmektir aslında, yani gerek briçte gerekse yaşamda filmin sonunu görüp sonra filmi başa sarıp bu sona göre seçim yapmak mümkün değildir. Kararımız yanlış çıkarsa bu yanlışı kabullenip yaşamımızdaki ya da bricimizdeki bedeli ödeyerek devam etmemiz gerekir. Kanımca çocuklarımıza, ineğin sindirim sistemi ya da  kurbağanın gözü yerine seçim yapmayı öğretmemiz daha doğru bir eğitim olacaktır. Bunun için bazı ülkeler de briç liselerde seçmeli derstir.
10 Aralık 2006  Faik Falay, Cumhuriyet

Hiç yorum yok: