17 Mayıs 2011 Salı

Dört Seviyesinde Açışlar

                                                                                                  fineartamerica     


"Feinschmecker Polka" - Die kleine Egerländer Besetzung - Das Original
***
"Karanlıktaysan,
Gölgen bile seni yalnız bırakır."
Schindler's List

***
DAR AÇI
 
Uzun saçlar yakışırdı sana uzun yıllar,
Bir gökyüzü bitince öteki başlardı.
Çevik taylar dururdu güneşte, olgun başaklar,
gölgelikler dururdu,
Ovalar aydınlıkta dururdu.
Bulut geçti derdik bilemedin
Ya da yağmur yağacak derdik,
Fesleğen saksıda güzel dururdu.
Bak bu olacak şey mi, kömür beni vurdu.
Ayaklarım aldı başını gitti,
Ellerim kaldı duvarda.
Kalk, ne olur pencereyi aç.
Uzun saçlar yakışırdı sana uzun yıllar,
Bir gökyüzü bitince öteki başlardı...
Arif Damar
***                         
4  KÖR ,  4  PİK  BARAJ  AÇIŞLARINA  DEFANS
4 seviyesinde yapılan baraj açışları defans için her zaman sorun yaratmıştır. Doğru ve isabetli kararları  deklare mesafelerinin böylesine daraldığı bir ortamda belirlemek  kolay iş değildir. Bu nedenle 4 seviyesindeki baraj açışlarına karşı  defans konuşmalarının son derece KURALLI, MANTIKLI, ORTAĞI TARAFINDAN İYİ ANLAŞILIR olması gerekir. Baraj açışlarının, özellikle 4 seviyesi ve üzerinde yapılan baraj açışlarının mantığı ve düşüncesi nedir?
*
Baraj açışları,  açmaz ellerin, uzun renklerle bir kerede kendini tarif etmesidir. Bir defa deklare verir ve ortağı istemezse bir daha konuşmaz. Baraj açışı yapanın ortağı son derece rahattır. Ne yapacağını iyi bilmektedir. Kompetisyonun devamına, zon veya şlem kontratlarına ya da rakibin araya giriş rengini cezalandırmaya karar verecektir. Bu nedenlerle  rakiplerin bir tarafı, ortağının baraj açışı ile nerede ise son kontratı tahmin edebilecek bir noktaya gelmişken, diğer taraf  ellerinde puanlar, bir dizi sorun ve tuzaklarla 4 seviyesinde rakip deklareleri önlerinde bulmuşlardır. İşte bu nedenlerle işleri zordur.  
*
Prensip olarak, NEGATİF KONTUR sınırının 4 KARO ya kadar yapılması  yaygın bir uygulamadır. Ancak  4 KÖR baraj açışına atılan konturlar TAKE-OUT tur. Kör kısalığı, 18 üstü puan yoksa, muhakkak en az 4 kart pik ve diğer renklere töleranslı bir el gösterir. Bu take-out kontrunun  4 veya 5 seviyesinde kalan 3 renkten birinden oynanabilir özelliğe sahip olması gerekmektedir. Dikkatli, mantıklı ve kurallı TAKE-OUT konturunun atılması, kazanımların artması için şarttır.4 PİK BARAJ AÇIŞLARI na atılan konturlar biraz daha farklı olmalıdır. Önce, ceza anlamı taşıyan bir özelliğini, sonra da nasıl ellerle 4 PİK açışlarına TAKE-OUT kontur atılacağını bakalım.
*
4 PİK açılışına kontr atan oyuncu, ceza olayı gerçekleşmezse 5 seviyesinde bir renge oynayacağını biliyor. Yani kontur atan oyuncunun ortağı, bu konturu tutmak zorunda değildir. Sadece, paylaşımcı kooperatif bir kontur ve çok güçlü el tarifleri için ya da diğer 3 renge hazır, 5 seviyesinde oynanacak bir el tarifi göstermektedir. 5 seviyesinde oynamak istediği  en az 5+5 olan  2 renkli eller için, 4 NT diyor ve gelen cevaba 2 renkli elini anlatabiliyor. 4 PİK açışlarına atılan konturun, dengeli ve zayıf bir ele sahip ortağı tarafından tutulacağı gerçeği, kontur atan oyuncu tarafından devamlı hatırda tutulmalıdır. 
“yusuf ziya serifoglu”

Hiç yorum yok: