1 Mayıs 2011 Pazar

Zayıf Sanzatuya Karşı Defans ve Gelişmeler


La Bamba (Son Jarocho)-MEXICO
*****
Bir yaşlının ölmesi, bir kütüphanenin yanması demektir. Afrika sözü
*****
ARTIK BANA KIZMA
Eskiden biz ikimiz
Gökle deniz gibiydik;
- Birimizin üstüne bulut çökse - öbürümüz kararırdı
Birimize hava azıcık açsa - Her şey mavileşirdi öbürümüze.
Eskiden biz ikimiz
Ocakta iki odun gibiydik:
Birbirinden ayrılınca sönüveren
Birbiriyle birleşince tutuşan.
Ama sevi
ne de çabuk kine dönüşüverdi...

Artık bana kızma, hadi.
Fatoş Arabi
*****
ZAYIF SANZATUYA KARŞI DEFANS VE GELİŞMELER
Bilindiği gibi normal sanzatu açışları, zonda ya da zonsuz 15-17 puan
aralığındadır. 15 puanın altında açılan sanzatu açışlarına zayıf sanzatu
denmektedir. Zayıf sanzatuların zon durumlarına göre farklı puan limitleri
içerdiği gibi, ortaklıklar tarafından farklı oynanma durumları da vardır. Herkes zondayken 11-14 OP; kendileri zonda , rakip zonsuzken 13-14, hatta 13-15 OP; kendileri zonsuz, rakip zondayken puan limitleri daha da aşağı çekilerek
8-11 puan gibi; her iki taraf zonsuzken 10-13 gibi… vs. değişik açışlar mevcuttur.
Zayıf sanzatuya karşıdefans mantığımız ve defans müdahalelerimiz son derece basittir.
*
Defans yöntemlerine geçmeden, genel bir analiz yapalım.
Öncelikle ZAYIF SANZATU açışlarının amacı nedir? Neden zayıf sanzatu açışları yapılır? Zayıf sanzatunun, defansta olan tarafa yüklediği ek sıkıntılar nelerdir? Sıkıntıları nasıl avantaja çevirebiliriz?
*
Zon durumlarının avantajlı olduğu oranda puan limitlerini daha da aşağı çekerek
zayıf sanzatu açışları, gerçekten diğer çiftleri (bir de zondaysalar) zor durumlara sokmaktadır. Normal bir seviyesinde deklare verebileceği bir elle, şimdi 2 seviyesinde araya girme durumu ortaya çıkmıştır. Ayrıca zayıf NT açanın ortağı ve diğer oyuncunun eli belli değildir. Cesaretle 2 seviyesinde araya girip, 500-800 hatta 1100 vermek mümkün. Rakiplerin en çok 400 ya da 420 sayısına karşılık büyük kayıp demek. Diğer taraftan, ürkek davranma sonucu rakibi belki 1-2 batırırsınız ama, zon gider. (600 ya da 620 sayı)
*
Zayıf sanzatu açanın ortağı; ortağının 1NT açışı ile, yaklaşık toplam puanlarını,
ne yapabileceklerini, rakiplerin gelebilecek kontratlarını başlangıç noktasında
tahmin edebiliyor. Rakiplerin zon yapma olasılığını gördüğü zaman kompetisyonu dilediği gibi ve dilediği yere kadar yapmayı, ellerinde zon görmediği zaman ise, rakibin araya girip cezalanmasına zemin hazırlayabilir.
ZAYIF SANZATU’ ya karşı defansın ilk tepkisi, açar ellerle KONTR ATMAK olmalıdır. Açar el, en az 13 puanla yapılmalıdır. Dördüncüden atılan kontrlar, uyandırma kontru da olabileceği için 10 puana kadar inebilir. Yine D O N T ile zayıf sanzatuya müdahale ederken, dördüncüden 2 C= Majörler, gerisi natürel olarak yapılmaktadır.
Defans, başlangıç noktasında puan limitleri ile masadaki konumlarını ve güçlerini görerek gereksiz 500-800 vermez, ZON KAÇIRMA durumunda kalmaz. Ayrıca defans deklareleredahil olduğundan, 1 NT açan genellikle konuşmaz. Konuşmalar 3 kişi arasında geçer. Bu durum genellikle defansa, kompetisyonları için ayrı bir avantaj sağlayabilir. İkinci ve dördüncüden 13 puandan başlayan açar ellerle atılan KONTR lar, defansın daha sonraki bilinçli deklarelerinin devamını sağlayarak, o bordan karlı çıkmayı sağlar. Acaba bizim taraftan zon mu kaçıyor, endişesi ortadan kalkar.
Tüm benzer durumlar esasında defans konumunda olan rakipleri zora sokmak için açılan ZAYIF BİR SANZATUNUN tehlikeli silahını elinden almış olur.
“yusufziyaserifoglu”

Hiç yorum yok: