6 Mayıs 2011 Cuma

Zayıf İki Açışlara Müdahale

ESKO KÖNÖNEN ACCORDEON -KYLLIKKI VALSSI.
*****
Aptal bir insan ne zaman utanılacak bir şey yapsa,
bunun kendisinin görevi olduğunu söyler.
George Bernard Shaw
*****
DUM CAPITOLIUM SCANDET
Hiçbiri benden daha iyi değil, fakat benim kadar
iyi şarkı söyleyen kaç kişi gelecek benden sonra;
Söyleyecekler gerçeklerinin yüreğini
tıpkı onlara söylemeyi öğrettiğim gibi;
Tohumumun meyvesi,
Ey benim isimlendirilemez çocuklarım.
Bilin o halde ki ben sizleri zaman öncesinden sevdim,
Parlak hatipler, güneşte çıplak, özgür.
Ezra Pound (1885-1972, ABD) - çeviren: İsmail Haydar Aksoy

*****
ZAYIF 2 AÇILIŞLARA ATILAN KONTRLAR VE GELİŞMELER

Rakiplerin,  zayıf 2 karo, zayıf 2 kör ve zayıf 2 pik açışlarının natürel, 6 kart ve 6-9 puan aralığında açmaz eller olduğu kabul edilerek,  ortağınız tarafından atılan kontrları ve sizin taraftan verilecek cevapları inceleyelim.

Öncelikle  zayıf 2 açışlarına atılan kontrların ceza değil, negatif olduğunu belirtelim. Bu kontru, TAKE-OUT kontr gibi düşünmek gerekir. Ya ortağınız,  açış rengine sahip, rakibin renginde kısalık taşıyan bir ele, ya da 16+ üstü puana sahip olan ve bağımsız bir rengi olan güçlü bir ele sahip olabilir.

Ortağınızın  zayıf iki açışlarına atmış olduğu negatif kontrlar karşısında siz 7-8 puana kadar zorunlu cevap verdiğinizi, 8 puan üstündeki ellerle de ortağınızı cesaretlendirici bir deklare vermeniz gerektiğini ortağınıza yansıtmalısınız. Sizin elinizi ortağınıza en ideal yansıtma yöntemi LEBENSOHL KONVANSİYON u ile gerçekleşmektedir.
Buradaki kurallar daha önce sanzatu açışlarına, rakibin müdahalesi olduğunda uygulanan LEBENSOHL konvansiyonu ile çok benzeşmektedir.
Ana hatları ile kurallar şöyledir:
A.  Ortağınızın 2 zayıf açışına attığı negatif kontra sizin, iki seviyesinde bir renk  söylemeniz, 0-7 puan gösterir ve zayıf el gösterir. Renginiz natürel ve en az 4 kart olmalıdır.
B.  Ortağınızın negatif kontruna 3 seviyesinde bir renk söylemeniz, 8 üstü puan ve forsing bir el gösterir.
C.   Ortağınızın negatif kontruna zorunlu cevap verecekken, konuşacağınız renk, rakibin açmış olduğu 2 zayıf renkten daha küçük bir renk ise ve bu rengi 2 seviyesinde belirtmeniz mümkün değilse 3 seviyesinde belirtebileceksiniz.  İşte iyi el ile, zayıf eli ayırmak için 2 SANZATU DEKLARESİ- LEBENSOHL  olarak kullanılıyor. Renginizi  2 seviyesinde deklare etme olanağına sahip  değilken, 2NT den geçirip 3 seviyesinde söyleyerek ortağınıza zayıf elinizi anlatabiliyorsunuz.

 Ortağınız, sizin 2 NT deklaresine 3 TREFL der siz de renginizi söylersiniz.
 2 zayıf açışına kontr atan ortağınız, sizin LEBENSOHL 2 NT deklaresine; güçlü bir el ve bağımsız iyi bir koz rengi ile 3 CL söylemeden, bağımsız olarak kendi rengini söyleyebilir.  Bu durumda 7 puan ve altında olmanıza rağmen elinizi yeniden değerlendirmeniz gerekecektir.
”yusufziyaserifoglu”

Hiç yorum yok: