27 Eylül 2011 Salı

Kıvılcımı Üfleme Yolu


Yıldız arayıp gökte nice turfa müneccim,
Gaflet ile görmez kuyuyu rehgüzerinde.

Gökte yıldız arayan pek çok yeni müneccim,
Gafletleri yüzünden yollarının üzerindeki kuyuyu görmezler.
Ziya Paşa
****
KIVILCIMI ÜFLEME YOLU
İnsanın beyninde bir kıvılcım parlar, bu kıvılcım kimi zaman iş hayatına, kimi zaman erkek kadın arasındaki arkadaşlığa, kimi zaman da içinde yaşadığı toplumuna olumlu bir gelişme yaratmaya yöneliktir. Bu kıvılcımın büyüyerek güzel bir ateş haline gelmesi yaşamda çok değerlidir. Bu nedenle, çevrenin kıvılcıma üfleme metodu önemlidir. Benden briçle ilgili ders isteyenler, sorular soranlar, briçini geliştirmek için katkıda bulunmamı isteyenler olur. Beyinlerindeki briç kıvılcımına bakarım, ilerde ateş haline gelebilecek bir kıvılcım varsa ona yardımcı olmak yaşamsal hedeflerim içindedir. Bu kıvılcıma üflemenin yolu da çok önemlidir. Kıvılcım kimi zaman üfledikçe ateş haline gelmeye başlar, kimi zaman da sönmeye doğru itilir.

Geçenlerde üniversitede öğretim görevlisi Nihal diye bir arkadaşımla sohbet ediyorduk. Zaman zaman üniversitede bazı kişilerin beyinlerinde ilginç kıvılcımlar oluyor dedi, bu kişiler kimi zaman öğretim görevlisi, kimi zamanda ders alan gençlerden çıkabiliyor. Kıvılcımın işe yarar olup olmadığı çok önemli değildir, önce kıvılcımın ateş haline getirilmesi önemlidir, ateş oluştuktan sonra işe yaramayan bir bakış açısıysa zaten kısa zamanda sönecektir, ancak üniversitedeki çevre ister öğretim alanı olsun isterse eğitimdeki arkadaşları olsun kıvılcımı söndürmek için üfleme yolu başlatırlar. Kıvılcım daha minnacık iken çevre olumsuz görüşleri ön plana çıkardığı için insanların kıvılcımları bir türlü büyüyemez, ateşlenemez, ne kadar düşüncenizin işe yarayabileceğini söyleseniz de çevreniz içinde bulunduğumuz ortamda bunun yapılamayacağını sunmaya çalışır, artık bu alandaki düşünceleriniz sisler altında kalır. Arkadaşım bu nedenle yurt dışına gitmeyi seçenlerin hemen tümünün başarılı olduğunu söyledi.


Türkiye’nin çözmesi gereken kültür altyapısının önemli bir alanının bu olduğunu düşünüyorum. Devlet mekanizması da her türlü kıvılcım hareketine karşı konumdadır, kıvılcımı engellemek temel yapı halindedir. Yurtdışı ülkelerde, başka kişilere zarar vermediği sürece kıvılcımı desteklemek genel kabul görmüş bir yoldur. Briçte de gelişmenin yolu kıvılcımı doğru üfleme metoduyla ateşleyebilmekle olur. Briç hocalarımıza sunulur.
08 Ağustos 2010  Faik Falay, Cumhuriyet

1 yorum:

Mehmet Osman Çağlar dedi ki...

Yine güzel paylaşımlar...teşekkürler.