1 Kasım 2011 Salı

Merak ve Teşvik

                                                                                                                   flickr
Ormandaki tüm sesleri dinle. 
Ağaçları izle, hayvanları ve tüm yaşayan şeyleri.
Kitaplardan öğrendiklerinden fazlasını bulacaksın!
Joe Coyhis
** 
ÇİLİNGİR SOFRASI
Bu zıkkımın yanında,
Arnavut ciğeri ister, bir
Çiroz salatası ister, iki
Cacık ister, üç.

Adalet, musavat, hürriyet demeye,
Sadece yürek ister...

Metin Eloğlu  1927 - 1985
 ** 
MERAK VE TEŞVİK
Genetik bilimciler insanın yapı taşlarını çözmek üzere. Bu yapı taşları çözüldükten sonra sanırım insan ömrünü uzatmada bir devrim yaşanacak. Eskiyen bozulan organlarımız yenileriyle değiştirilecek, kanser ve benzeri bağışıklık hastalıklarıyla daha rahat baş edilecek, yeni doğan çocukların daha sorunsuz dünyaya gelmesi sağlanacak. Galiba elli sene sonra insan oğlunun ömrü yüz yılı rahatça geçecek. 

İnsan genlerinin sırrı çözülürken acaba güdülerin de sırrı çözülebilecek mi? İnsanı insan kılan en önemli özellik bence yapıtaşlarından ziyade bu tarifi zor içgüdü programlarından geliyor. Bu programların da en önemlisi bence merak. Merak etme güdüsünün insanoğlunun gelişim sürecini aydınlatan ışık kaynağı olduğunu düşünüyorum. İnsanoğlunun karanlık yolunu bu merak ışığı görünür hale getiriyor. Batı toplumlarıyla bizim aramızdaki kapatılması gereken en büyük uçurum bizim aile ve eğitim düzenimizin bu merak duygusunu törpüleyen, körelten bir yapıda olması. Yeni buluşların ya da o buluşları yenileme ve uyumlama (inovasyon) becerisinin altında merak gibi önemli bir dürtü ile bu dürtüyü toplum ve yakın çevrenin teşviki var.

Asıl konumuz brice gelirsek, briç gelişimi için de merak önemli bir motivasyon unsuru. Kişilerin yenilikleri denemeleri başka ülkelerin briçteki yaklaşımlarını öğrenmeleri ve sonuçta da bu yenilikleri kendi briç yaşamlarına uygulanabilecek dönüşümlerle kullanabilmeleri ülkemizdeki briç düzeyini yükseltecektir. 


Teşvik edilmek ise merak duygusunun yaşaması ve gelişmesi için gereken sudur, ışıktır. Teşvik olmaksızın merak çiçeği bir süre yaşar sonra solmaya başlar. Teşvik sadece maddi öğelerden oluşmaz, toplumun tanıması, saygı duyması ve yüceltmesi en önemli bir teşvik unsurudur. Ülkemizin ya da çocuklarımızın gelişmesini istiyorsak, her alanda bize ışık olacak bu merak güdüsünü kısıtlamayalım, meraklı olanlardan da teşvikimizi esirgemeyelim.
26 Kasım 2006 Faik Falay, Cumhuriyet

Hiç yorum yok: