16 Ocak 2012 Pazartesi

Cezalı Kartın Durumu Yasa 50


                                                                   

Jump Shift 
Gerekli olandan bir seviye yukarıda renk okumak.                                                         
**
GİZLİ BAKIŞLAR
Bir bakış ki açıyor gönül muammasını,
İki sevdalı kalbin en gizli yarasını,
Bir bakış ki kudreti hiç bir lisanda yoktur,
Bir bakış ki bazen şifa, bazen zehirli oktur.
*
Bir bakış, bir aşığa neler anlatır,
Bir bakış, bir aşığı saatlerce ağlatır
Bir bakış, bir aşığı aşkından emin eder,
Seven insanlar daima gözleriyle yemin eder...
Faruk Nafiz Çamlıbel
 **
YASA 50 - CEZALI KARTIN DURUMU
Bir defans oyuncusu tarafından vaktinden önce gösterilen bir kart (ancak çıkılmayan, bkz. Yasa 57) hakem aksini belirtmedikçe cezalı karttır (Yasa 49 ve Yasa 23 uygulanabilir).
A.         Cezalı Kart Açık Durur
Bir onarma seçilinceye kadar cezalı kart, kime aitse masanın üstünde hemen o oyuncunun önünde yüzü açık olarak bırakılmalıdır.
B.        Majör veya Minör Cezalı Kart
Kasıtsız olarak gösterilen ve onör derecesinin altında tek bir kart (bir löveye iki kart oynanması veya bir kartı yanlışlıkla düşürmede olduğu gibi) minör cezalı karta dönüşür. Onör derecesinde herhangi bir kart veya oynamak maksadıyla gösterilen her kart (örneğin sırasız atak veya rönons yapılması ve daha sonra düzeltilmesinde olduğu gibi), majör cezalı karta dönüşür; bir defans oyuncusunun iki veya daha fazla cezalı kartı olduğunda, bütün bu kartlar majör cezalı karta dönüşür.
C.        Minör Cezalı Kartın Durumu
Bir defans oyuncusunun bir minör cezalı kartı varken, cezalı kartı oynayıncaya kadar, aynı renkten onör derecesinin altında hiçbir kartı oynayamaz, ancak, bir onör kartı oynayabilir. Kusurlu oyuncunun ortağı çıkış kısıtlamasına tabi değildir, ancak cezalı kartın görülmesi yoluyla edinilen bilgiler, izinsiz bilgidir (bkz. E).
D.        Majör Cezalı Kartın Durumu
Bir defans oyuncusunun majör cezalı kartı varsa, hem kusurlu oyuncunun kendisi hem de ortağı kısıtlama altındadır. Kusurlu oyuncu için oynama sırası her kendisine geldiğinde, ortağı ise çıkış yapacağı her zaman kısıtlamaya tabi tutulabilir.
(a)       Bir majör cezalı kart ister çıkışta, renge uyarken, defos yaparken veya çakarken olsun ilk yasal fırsatta oynanmak zorundadır. Bir defans oyuncusunun yasal olarak oynayabileceği iki ya da daha fazla cezalı kartı varsa dekleran hangisinin oynanacağını belirtir.
(b)       Renge uyma veya bir çıkış veya oyun kısıtlamasını yerine getirme zorunluluğu, bir majör cezalı kartı oynama zorunluluğundan önce gelir, ancak cezalı kart masanın üstünde yüzü açık olarak bırakılmak ve bir sonraki yasal fırsatta oynanmak zorundadır.
2.         Çıkış sırası partnerinin bir majör cezalı kartı bulunan bir defans oyuncusuna geldiğinde, dekleran aşağıdaki seçeneklerden hangisini seçtiğini belirtinceye kadar çıkış yapamaz (eğer defans oyuncusu zamanından önce çıkış yaparsa, Yasa 49’a göre yaptırım uygulanabilir). Dekleran aşağıdakilerden birini seçebilir:
(a)       Defans oyuncusundan cezalı kartın rengini çıkmasını istemek veya çıkış kendisinde kaldığı müddetçe o rengi çıkmasını yasaklamak16 (iki veya daha fazla cezalı kart için, bkz. Yasa 51); eğer dekleran bu seçeneği uygularsa, kart artık cezalı kart olmaktan çıkar ve ait olduğu ele geri konur.
(b)       Bir çıkışı istememek veya yasaklamamak, bu durumda defans oyuncusu herhangi bir kartı çıkabilir; cezalı kart cezalı kart olarak kalır. Bu seçenek seçildiğinde, cezalı kart cezalı olarak kaldığı sürece Yasa 50D uygulanmaya devam eder.
E.        Cezalı Karttan Edinilen Bilgi
1.         Cezalı kartın oynanması zorunluluğu bilgisi bütün oyuncular için izinli bir bilgidir.
2.         Cezalı kartın görünmesi ile elde edinilen diğer bilgiler bu karta sahip oyuncunun ortağı için izinsizdir (ama dekleran için izinlidir).
3.         Eğer hakem görünen kartın kusursuz tarafa zarar veren bir bilgiyi ilettiğine karar verirse ayarlı bir skor atamalıdır. "WBF"

1 yorum:

nehiro dedi ki...

çok güzel bir şiir teşekkürler...