6 Ocak 2012 Cuma

Yağmur Güzeldir


Ufak bir azınlığın çoğunluk üzerinde iktidar sahibi olduğu her yerde,
çoğunluğa egemen birtakım kör inançlar vardır ve bu inançlar
iktidar sahibi azınlığa yardımcıdır.   Bertrand Russell 
**
YENİ YIL ARMAĞANI
Yarı gecede ışığı söndürme sakın
Hiç değilse perdeye düşen gölgeni izleyeyim özlemle
Ve yaz güneşlerinden kopardığım ışıl ışıl hediyeni
Bırakıp eşiğine uzaklaşayım
Yarı gecede düşlerimin ışığını söndürme sakın
Zahrad, çeviri: Ohannes Şaşkal
**
YAĞMUR GÜZELDİR
Yağmuru oldum olası çok severim. Yağmur bana tabiat ananın gözyaşları gibi gelir. Kimi zaman ince ince, hüzün dolu yağar, kimi zaman bardak bardak iç boşaltırcasına, kimi zaman güneşin gülümsemesiyle neşeye eşlik eder, kimi zaman da öfke selinin boşalması gibidir yağar, gürler. İçinde olduğum ruh halini çok etkiler yağmur. İnsanların  kaçışmalarını izlemek de hoşuma gider; “durun bu yağmur sadece, siz şeker değilsiniz ki eriyeceksiniz, neden bu panik, bu koşuşturma” diyesim gelir, diyemem.
*
İnsanlar yaşamlarında yağmurun duygusal güzelliğinden daha fazla çıkardığı zorlukları hissederler galiba, trafik bir anda arap saçı olur, yerlerde ki su birikintileri tehlike alanları oluşturmaya başlar, zaman sanki yavaşlar dakikaların yerini saatler alır, bu da sonuçta panik ve telaşa sürükler onları. Oysa panik ve telaş, karar sürecinin en birinci düşmanı ve kazaların öncelikli nedenidir. Bu durumda alınan kararlar, yapılan davranışlar çoğu zaman ödenecek bir bedelle birlikte geri döner.
*
Briçte de kimi zaman ortağımızın veya rakiplerin yaptığı bir deklerasyon, bizde yağmurun etkilerini yaratır, panik ve telaşla amacımıza koşma. Bu acele doğal olarak karar sürecimizin belirsizlik içinde yanlış bir sonuca varmasına neden olur, kaza yaparız. Yaşamınıza bakın, doğru kararlarınızda mutlu anlarınızın, yanlış kararlarınızın hemen hepsinde de, panik baskısı altında alındığının izlerini göreceksiniz. Briçteki güzellikler de diğer alanlarda ki güzellikler gibi sağlam bir zihnin ürünüdür.
03 Aralık 2006 Faik Falay, Cumhuriyet

1 yorum:

Mehmet Osman Çağlar dedi ki...

Briç hayata ne kadar çok benziyor. Arasıra panik ve heyecan oyunu tetiklediği gibi, sağlam bir zihnin
oluşumu içinde yadsınamaz bence.
Yine güzel paylaşımlar, sağ ol.