29 Şubat 2012 Çarşamba

Auction Bridge

                                                                                                     fineARTamerica
Onu kıran insana
Sunuyor kokusunu
Çiçekli erik dalı.
CHIYO-NI
“aymavisi’nden”
****
ZARF
Bu mektubu senin kalbine yolluyorum,
El yazısıyla değil, kül yazısıyla
Yazıyorum ilk defa güzel adını.
Kardeşim, benim külkardeşim,
Ancak bir rüzgar postası taşır bu zarfı.
Bu uzun havalarda, bu yanık havalarda
Hafiftin, zarfın üstündeki pul gibi uçucu,
Şimdi öyle ağır ki külün,
Temmuz yandı, şiir yandı, dil yandı,
Külün daha uzun sürecek hayatından,
Mektup yanar, zarf yanar, pul yanar bundan...
Haydar Ergülen
****
TÜRKÇE 
Türkçeyi yadsıyan Türkiye'yi de yadsır.
Hiçbir şey, uzun süre yurt dışında  yaşadıktan sonra İstanbul havaalanında bindiğiniz taksinin şoförü ile  kendi dilinizle konuşmak kadar güzel değildir. Diller herkesi kardeş yapar. Onun için Azerbaycanlı bir şairin 'Anam dilim' demesi aklımdan çıkmaz. Bu duyarlığı kaybetmiş olanların   anlamamaları doğaldır.  Bu, çocuğunu Amerika'da doğurmak isteyen sonradan görmelerin tavrı gibi bir sosyo -psikolojik  bozulmadır. 
Türkçe, büyük Avrupa dillerinden önce gelişmiştir. Türkçenin dinsel içerikli olmayan yazılı edebiyatı Orhun Anıtları ile başlar. 1071'de Yusuf Has Hacip'in Kutadgu Bilig'i  ile karşılaştırılabilecek  İngiliz, Alman, Fransız, İspanyol, Rus yapıtı yoktur.
Doğan Kuban - Cumhuriyet Bilim Teknik 12.06. 2009
****
AUCTION BRİDGE
Briç oyununun tarihinde bir aşamadır. 1890’lı yıllarda gelişmiş, konuşmalara artırma kuralını getirmiş, böylece rakip de deklarasyona başlamıştır. Dolayısıyla sayıların yazılması kuralları değişmiş, konuşulan kontrata göre oyunun çıkması ya da batması gündeme gelmiştir. Bu sayı sisteminde kazanılan ellerin sayısının tamamı çizginin altına zon için yazılırdı. Kazanılan el değerleri Sanzatu için 10, pik için 9, Kör için 8, Karo için 7, Trefl için 6 idi. Zon yapmak için 30 sayı gerekiyordu. “sekansbric”

2 yorum:

Mehmet Osman Çağlar dedi ki...

Dört bölümde birbirinden ilginç ve
öğretici, paylaşım için teşekkürler.

gülsen VAROL dedi ki...

Hep böyle olur nedense sevgili Alizafer.. doğanın kanunu gibi :)) (seni kırana incitene sunarsın yüreğindeki güzellikleri) demek, hatalı bence.. ve sadece sıralamada hata var.. yine bence :))
Güzel ve değerli duygularını yani yüreğinin kokusunu sunduğun kırar dalı sunduktan sonra!!.. ya koklamayı bilmez, ya da muhafaza etmeyi!!