2 Nisan 2012 Pazartesi

Gerber


Johann Strauss II. - Annen-Polka, op. 117
*****
Karanlıkta bütün renkler aynı görünür.
Francis Bacon
*****
GÖRÜŞMEK ÜZERE

Görüşmek üzere, dostum, görüşmek üzere.
Sevgili dostum, benimlesin göğsümde.
Tekrar bir araya geleceğimize dair
Gelen ayrılık söz verir.

Görüşmek üzere, dostum, tokalaşmadan ve sözsüz,
Üzülme ve indirme kirpiklerini –
Ölmek bu hayatta yeni bir şey değil,
Ve yaşamak da kuşkusuz yeni bir şey değil.
Sergey Yessenin (1895-1925, Rusya) çeviren: İsmail Haydar Aksoy
*****
GERBER
John Gerber tarafından geliştirilerek briç oyununa kazandırılmış bir konvansiyondur. NT üzerinden şlem denemeleri için As sayısını öğrenmek amacıyla uygulanmaktadır. NT şlemleri için Blackwood konvansiyonunu kullanmak uygun değildir, çünkü 5 NTdeklaresinin Rua sorusu mu yoksa şlemden vazgeçildiği anlamına mı geldiği bilinemez.
Bu konvansiyonda As sayısı 4 ♣ ile sorulur.
4D    : 0-4 as
4H    : 1 as
4S     : 2 as
4NT  : 3 as
*
As sayısı öğrenildikten sonra 5 ♣ ile Rua sayısı sorulabilir, cevaplar yukarıdaki gibi verilir. 4 ♣ ile As sorulduğu zaman rakip bir renkle araya girerse, Kontur As olmadığını, Pas 1 As olduğunu, araya giriş renginden başlayarak ilk basamak 2 As, ikinci basamak 3 As olduğunu gösterir (DOPI & ROPI). Rakip 4 ♣ Gerber uygulamasına kontur atarsa, Sürkontur As olmadığını, Pas 1 As olduğunu gösterir. Dolayısıyla birinci basamak 2, ikinci basamak 3 As gösterecektir (DOPI & ROPI).
Rolling Gerber : Rolling Blackwood’da olduğu gibi Rua sayısının deklarenin kaldığı yerden devam ederek sorulmasıdır. Rolling, Blackwood’a göre uygulanması daha yaygındır, çünkü NT Şlemine gidildiğine göre arada renk atlamak söz konusu değildir.
“bricdostları.com”

Hiç yorum yok: