16 Nisan 2012 Pazartesi

Oynadığımız Bordun Bölge Rakip ve Puan Muhakemesi


Eğer güneşe akıllıca bakmazsak, 
karanlık içinde kalırız.
John Milton   (aymavisi)
*****
HER YERDESİN, NERDESİN?
Bir anıt yapmak için tırmandığım dağda sen
Çekicime ilk değen taşların içindesin.

Başarısız kimsesiz, gizlice ağladım mı
Ağzıma tuzu değen yaşların içindesin.

Uzaktan her kımıltı senden bir haber bana,
Arkası bana dönük bakışların içindesin.

Çiçeğimi ansızın meyve yapan yazların,
Dallarımı koparan kışların içindesin.

Canımda çınlar sesin; her yerdesin, nerdesin?
Gündüz gece yaptığım işlerin içindesin.

Rüyama başkası da giriyor zaman zaman,
Sen uyanık gördüğüm düşlerin içindesin.
Behçet Kemal Çağlar
*****
OYNADIĞINIZ BORDUN BÖLGE, RAKİP VE PUAN MUHAKEMESİ
1) Bölge Muhakemesi: Partneriniz oyun açtı, cevap verdiniz, Partnerinizin rebidinden sonra sizin açınızdan hangi bölgede olduğunuz konusunda durumun az-çok netleşmesi gerekir. Part-skor bölgesindeyseniz en uygun Kontratı tayin edip deklereyi kesin. Zon  bölgesindeyseniz bunu ortağınıza  3. renk, 4. renk, Yeni Minör Forsingi, Çek-bek gibi en uygun konvansiyonla bildirin. Şilem bölgesindeyseniz yine bunu
Zon ile Şilem arasında (yani 5 Bölgesinde) iseniz ve rakip baraj yapıyorsa Forsing Pas ile partnerinize bildirin.
*
2) Rakip Muhakemesi: Rakiplerinizi tanımanızın çok yararı vardır. Agresif olup olmadıklarını, Part-skor mücadelelerinde kontr atıp atmayacaklarını bilmeniz önemlidir. Aynı şekilde “Gorenci” tabir edilen oyuncular  turnuvalarda çok  önemlidir. Turnuva sonucunu büyük ölçüde onlar tayin ederler. Bu oyunculara kontr atarken iki defa düşünün. Genellikle deklereleri kendileri için de net olmadığından kötü kontratlara gelirler, Ancak atacağınız kontr, bazen kontratı düzeltmelerine yardımcı olur, bazen oyunu kurmalarına yardımcı olur. Kötü kontrata gelmiş rakibin kontursuz oynaması da iyidir. “Gorenciler” karşısında Preemptive deklereler verirseniz çok etkili olur, Rakibin dekleresi dağılır. Bu nedenle özellikle lehte zon durumunda Preemptive deklere kalıplarını zorlayın. (Herkese Hayırlı Rakipler!)
*
3) Puanları sayarken de muhakemenizi kullanınız. Sanzatu kontratlarında dam,  vale, hatta onlu ve dokuzlular değerliyken; koz oyunlarında aslar, rualar ve uzunluk/kısalıklar değerlidir. Koz oyunlarında puan hesabı yaparken asları 5’er puan olarak sayınız. (Mustafa İlker Gürkan’ın tavsiyesi) Sanzatuda ise dokuzlu ve onlulara puan veriniz. Sekans kâğıtlara ekstra puan veriniz.
“muğlabriç”

Hiç yorum yok: