14 Mayıs 2012 Pazartesi

Bugünlerde Öfkeliyim


Herkes cahildir ama farklı konularda.
Will Dogers
****
görsel: deviantart
****
GÜNÜN İÇİNDEKİ
 
Bu bağışlanmak isteği de
Nerden çıktı şimdi?
Cam gerisinde bir başına,
Şu kumrunun gözleri,
Yeşille karmakarışık,
Bir türlü anlayamıyorum.
*
Bu bağışlanmak isteği de
Nerden çıktı şimdi?
Bir ömür boyu
Birbirimizi görmediğimiz
Bu güzel başım
Ve sanki bir inada
Yürütüp getirdiğim bu ayaklar
Ve nedense her sarhoşluğumda
Bakıp da özür dilediğim bu ellerim
Bugün benden ayrı ve uzak
Ve güzel güneşe gülüyorlar.
Fena yakalandım bu sabah
Göğün mavisine...
 Müştak Erenus 1915 - 2002

****
BUGÜNLERDE ÖFKELİYİM
Bu aralar çevreme bakıyorum herkes öfkeli, sporcular öfkeli, fanatik olanlar daha bir öfkeli ama olmayanlar da öfkeli. Politikacılar da öfkeli, iş dünyası da, durmadan birbirlerine veryansın ediyorlar.
*
Geçen gün arkadaşlarla yemek yiyoruz birimizin kötü oynayıp battığı bir eli arkadaşlardan biri espriyle karışık gündeme getirince masanın havası birden bozuldu. Arkadaşımız bir öfkelendi ki sormayın. Kendisini yatıştırıncaya kadar çok uğraştık ama testi bir kere kırılmıştı ne kadar yapıştırsak bir yerinden su sızdıracaktı artık. Geceyi erken bitirmek zorunda kaldık. O gece kendimin öfkeli anlarını düşündüm, briçte öfkelendiğimiz anlar oldukça sık olur. Fark ettim ki öfkenin altında haksızlığa uğradığını düşünmek ve de utanma duyguları var. 
 *
Haksızlığa isyan normal bir duygu, utanmak da öyle ama yanlış olan taraf bunları öfkeyle dışarı vurmak. Atalarımız bunu fark edip “öfkeyle kalkan zararla oturur” diye yorumlamışlar. Öfkemizi kontrol altında tutabilmek bize öğretilmesi gereken önemli bir beceri, ülke insanı olarak önemli eksiklerimizden birisi gibi geliyor. Bunun kontrolu ise sanırım özgüveni, güveni ve sevgiyi pekiştirmekle olacaktır. Tribünlerdeki öfkeden söz ederken kendi takımımıza ve yönetimlerine olan inanç, hakem ve federasyon camiasına olan güven, ve temelde insana duyulan sevginin medya tarafından işlenmesi bu duyguların dışında kalanların yanlış yaptıklarının vurgulanması ve gerekiyorsa dışlanması toplumsal olarak öfke kontrolu için yapılması gerekenlerden bazılarıdır. Ama şu bir gerçek öfkeyle baş etmeyi öğreninceye kadar oldukça yüksek bedeller ödemeye hazır olmamız gerekiyor. Bricin öğretecekleri daha bitmedi galiba.
08 Nisan 2007 Faik Falay, Cumhuriyet

1 yorum:

Gulsen dedi ki...

bir kaç gündür ırmak gibi akıyor iletileriniz ama hepsine yetiştim teşekkürler :))