11 Mayıs 2012 Cuma

Hem İnsan İcadı Hem Mucize



Dünyadaki en mutlu cimri, edindiği dostları muhafaza edendir.
Morris
**
GÖKLERİN NAKIŞLI KUMAŞI BENDE OLSAYDI

Göklerin nakışlı kumaşı bende olsaydı,
Altın ve gümüş ışıkla dokunmuş,
Mavi ve uçuk renkli ve koyu renkli kumaşları
Gece ve ışığın ve yarım- ışığın,
Ayaklarının altına sererdim kumaşları:
Fakat ben, fakir olduğumdan, sadece rüyalarım var;
Rüyalarımı ayaklarının altına serdim,
Yavaşça bas ayaklarını çünkü rüyalarımın üzerinde yürüyorsun.
William Butler Yeats, çeviren: Vehbi Taşar
**
HEM İNSAN İCADI HEM MUCİZE
Keşifler hep ilgimi çekmiştir, mucizelere ise hep acaba diye bakmışımdır. Keşfetmek kelime anlamı ile daha önce var olup da varlığı fark edilmeyen bir şeyi kavramak ve kullanmaktır. Örneğin Amerika’nın keşfi, daha dünyada insanoğlu yokken bile Amerika kıtası vardı, zamanı geldi fark edildi. Örneğin yerçekimi, binlerce senedir ortada olmasına rağmen o da ancak zamanı gelince - belki de şans eseri - fark edildi. İcatlar ise keşiflerden farklıdır, o zamana kadar var olmayan bir şeyi var etmektir. Keşiflerin aksine icatlar geliştirilebilen şeylerdir. Briç de insanoğlunun beyinsel gücüyle var ettiği bir oyun, beş yüz seneyi aşkın süredir geliştirilip duruyor, acaba bin sene sonra da var olacak mı, olacaksa bugünden ne yönlerde farklı olacak?
*
Bricin mekaniğine bakınca insanoğlunun beyin gücüne hayranlık duymamak çok zor. İçinde keşif de var ayrıca, var olanı bulmaya çalışmak var, matematik var bir kere, sayılar ve bu sayıların bizi ulaştırdığı bilgi var o bilgiye ulaşmak gözümüzün göremediği bir gerçeği beynimizle görmeyi sağlamak demek değil mi? Gizem var 

içinde, rakiplerin bizden sakladıkları bilgiler var ama bu saklı gerçeği bulmamız için oraya buraya bırakılmış ipuçları da var. Bence brici değerli kılan ögelerden biri de içindeki dostluk teması, mücadele ederken rakibe duyulan saygı, elimizin gerçeğini ortağa anlatmaya çalışırken rakiplerin de bilmesini sağlayan şeffaflık var. Yapılan mücadelenin evrensel kurallar içinde olmasını sağlamak sorumluluğu var en önde. Rakipten bilgi saklayarak başarı sağlamanın engellenmiş olması güzel değil mi?
*
Bütün bu yanlarıyla baktığımda bricin mucize bir yönü olduğunu hissetmişimdir hep. Olması imkansız bir oyunu çifte skuizle yaptığımda veya çok düşük bir olasılığa kalıp o olasılık gerçekleştiğinde zaman zaman mucizelere de inanmak gereklidir diye düşünmüşümdür.
20 Ağustos 2006 Faik Falay, Cumhuriyet

Hiç yorum yok: