4 Haziran 2012 Pazartesi

Bebeklere Bir Tatlı Kaşığı Müzik

                                                                                                                flickr
Bir yerdeki haksızlık, adalet için her yerde tehlikedir.
Martin Luther King
**
KATARİN
Görürüz seni bir yüzü görür gibi
Titreyen ormanlık bir yerde
Bir havuzun aynası üstünde
Her zaman sakin, berrak ve serinkanlı;
Ve gözüken, sağı solu belirsiz camda
Sallanırmış gibi gülümseyişler ve gözyaşları arasında,
Perilere ait ve insanoğlu, hava gibi hafif ve hakiki,
Ve arkasına almış yansıyan gök mavisini.
Robert Louis Stevenson (1850-1894)
**
BEBEKLERE BİR TATLI KAŞIĞI MÜZİK
1990 yılında ilk erkek çocuğunun doğumuyla ilk kez 'bebek müziği' fikri üzerinde çalışmaya başlayan Hollandalı besteci Raimond Lap, albümde yer alan 'Bebeklere Bir Tatlı Kaşığı Müzik' adlı kitapta, bu konuda 13 yıldır yaptığı araştırmanın sonuçlarına yer veriyor. Kitabında, müziğin tüm bebeklerin ortak dili olduğunu belirten Lab, bebek müziğinin çocuğa entelektüel altyapı avantajı sağladığını, bebekleri daha yaratıcı ve sosyal yaptığını anlatıyor. "Müzik hiçbir kalemin yazamayacağı duyguları verir ve hatırlamanızı sağlar " diyen besteci, müzikten yararlanarak bebeğin öğrenme sürecine ivme kazandırılabileceğini savunuyor.  Raimond Lap, "Müzik beyindeki farklı yaratıcılıkları harekete geçirmek için kullanılabilir" görüşüne yer veriyor. 
  *      
Bebek sahibi olanlara, bebeklerine dinlemekten hoşlandığı müziği dinletmelerini tavsiye eden Raimond Lap, "Sevdiği müziği birden çok çalın, bunu günün farklı zamanlarında yapın" önerisinde bulunuyor. Bebeğe kesinlikle kulaklık takılmaması  gerektiğine işaret ediyor, bir kez bile takmanın işitmesine zarar verebileceği uyarısında bulunuyor.        
*
Besteci Raimond Lap, kitapta müzik kutularına da ateş püskürüyor. "Müzik kutusu ezgi çalarsa çocukta yanlış ton duygusu gelişebilir" görüşüne yer veriyor. Müzikli oyuncaklara karşı da aileleri uyaran Lap, ses çipiyle üretilmiş dijital seslerin genellikle hatalı, bebek kulağı için fazla yüksek ve tiz olduğunu söylüyor.
Kısaltılmıştır,  beethovenlives.net

Hiç yorum yok: