6 Haziran 2012 Çarşamba

Preferansiyal Apel (Lavinthal)

la valse à Margaux Richard Galliano et Naoko Terai violoniste de jazz japonaise
*****
FRANZ JOSEPH HAYDN 
"Senfoni No: 102 'Mucize'"
İlk kez seslendirildiği akşam dinleyenler eseri öylesine çok beğenmişlerdi ki herkes  öne geçmek için birbirini itekliyordu. 

Herkes çalgıcıları daha yakından görüp dinleyebilmek için sahnenin önüne dizilmişti. İşte tam bu sırada konser salonunun dev lambası izleyicilerin oturması gereken koltukların üzerine düştü. 

Haydn'ın bu muhteşem senfonisi sayesinde birçok kişi ölümden dönmüştü ve bu olay ancak mucize kelimesiyle açıklanabilirdi. Eser, o yıldan bu yana mucize başlığını taşımaktadır.
*****
BİR SÜRE SONRA
Bir süre sonra,
bir eli tutmakla bir ruhu zincirlemek arasındaki
ince farkı öğrenirsin,
*
Ve aşkın yaşlanmak,
birlikte olmanın da güvende olmak
anlamına gelmediğini öğrenirsin,
*
Ve öpücüklerin sözleşme
ve hediyelerin de vaat olmadığını öğrenmeye
başlarsın,
*
Ve yenilgileri
başın dik ve gözlerin açık karşılamaya başlarsın,
bir çocuğun üzüntüsü ile değil, bir yetişkinin
zerafeti ile,
*
Ve her şeyi bugünü düşünerek yapmayı da öğrenirsin
çünkü yarın ile ilgili her şey belirsizdir.
*
Bir süre sonra güneş ışığının yakıcı olduğunu öğrenirsin
eğer fazla maruz kalırsan.
*
Bu yüzden,
başka birisinin sana çiçek getirmesini beklemeden
kendi bahçeni yarat
ve kendi ruhunu kendin süsle.
*
Ve göreceksin ki dayanıklısın
Ve kuvvetlisin,
Ve değerlisin...
Veronica A. Shoffstall
****
PREFERANSİYAL Apel (Lavinthal)
           
Preferans sinyali diğer renklerdeki kuvvetinizi ortağa anlatmak için verilir. Bu sebeple oynanan renk ile ilginiz bitmiş olmalıdır. Kalan üç rengin bir tanesini de elemek gerekir. Bu, koz kontratlarında her zaman koz rengi olacaktır. Sanzatu kontratlarında ise rakibin güçlü olduğu yerde gözüken ya da bilinen renk elenmelidir. Sanzatu kontratlarında elenecek rengi belirlemek biraz göreceli olsa da başka bir çözüm yoktur. Elenen iki renk belli olduktan sonra kalan iki renkten hangisinde kuvvetiniz olduğunu bu sinyal sayesinde ortağınıza bildirebilirsiniz. Elenen renklerden bir tanesine uyarken atacağınız en büyük marka kalan iki rengin pahalısını, en küçük marka ise kalan iki rengin ucuzundan kuvvetli olduğunuz mesajı verir. Yine ortağınız atılan kartın büyük bir kart mı yoksa küçük bir kart mı olduğuna dikkat etmek zorundadır.
*         
Preferans sinyali ne zaman verilir?
Bu sinyal her pozisyonda verilebilir, atak yaparken, 2.pozisyon, 3.pozisyon veya son pozisyon. Preferans verme durumu, ortağınızın el tuttuğu anda oynanan renk dışında bir renk oynayacağından emin olduğunuz zaman verilir. Yani preferans sinyalini verirken iştirak ettiğiniz rengin ortakta bitmiş olması ya da o renkten sizin takımın löve kazanma şansının sona ermiş olması gerekir. En bilinen iki örnek bir koz kontratında oynanan renk yerde bittiğinde o rengin defansa löve getirmesi artık söz konusu değildir çünkü yer artık çaka yapacaktır. Demek ki o renk son kez oynanırken preferans sinyali verilir. Diğer durum ise ortağa çaka verdiğiniz durumdur. Ortak bir renge çakacaksa o rengi tekrar oynaması imkansızdır. Preferans vererek ortağımıza çaka yaptıktan sonra hangi rengi oynaması gerektiğini, çaka yaptığı rengi oynarken gösterebiliriz.
**
Ne zaman sinyal verilmez?
Hemen hemen bütün orta seviyeli briç oyuncularının düştüğü hata, defansın iyi yapılmasının tek yolu sinyal olduğunu düşünmeleridir. Halbuki doğru zamanda doğru sinyali vermeyi, gerekmediği zaman da sinyal vermemeyi bilmek gerekir. İkinci cümle birincisi kadar önemlidir. Çünkü birçok oyuncu sinyal vermeye çalışırken atmaması gereken kartları atar veya ortaklarının kesinlikle ihtiyacı olmayan bir bilgiyi ona ulaştırmaya çabalarken deklaranın durumu açıkça görebilmesine sebep olur. Ama en önemlisi birçok oyuncu sinyal vermek uğruna löve alma şanslarını yok ederler.
*
Doğru zamanda sinyal vermek önemlidir ve bunun yolu ortağınızın bakış açısını yakalamaktır. Siz onun ne düşündüğünü ve neye ihtiyaç duyabileceğini doğru tahmin etmeye başlarsanız, ne zaman sinyal vermeniz gerektiğini de bilirsiniz. Diğer zamanlarda sinyal vermeyerek deklaranın işini bir parça olsun zorlaştırırsınız. Bunu gerçekleştirebilmek yazıldığı kadar kolay olmasa da siz şimdilik löve olabilecek kartlarınızı sinyal vermek adına harcamayarak başlayabilirsiniz.
“erdincerbil”
gösrsel: flickr

1 yorum:

A. Murat Özhan dedi ki...

"İnsanın kendi ayakları üstünde durması" iletisini şiirsel bağlamda vermeye çalışmış şair.

Katılmamak elde değil: Kendi bahçesini yaratmalı insan.

Şiir her daim...