20 Haziran 2012 Çarşamba

İkili Turnuva Teknikleri

                                                                       flickr

Paul Mauriat - Isadora
*****
Var olan, türlerin en güçlüsü değildir, en zekisi de değildir.
Hayatta kalan, değişime en çok ayak uydurabilendir.
Charles Darwin
*****
AĞUSTOS SÖNDÜRÜLÜR
sesten yapılmış
meşe çalısından bir yerde
ışık saçan bir salıncak
gizlice kurulmuş
alıkoyan - bozulmuş
bir durumda: altın pırıltılı!
bir kuş: bilmeden onu: izliyor
yolu

Gennadiy Aygi - Çeviren: İsmail Haydar Aksoy
****
İKİLİ TURNUVA TEKNİKLERİ
KRİTİK ZONLAR
Kritik ellerde zon deklare edilmeli mi yoksa edilmemeli mi?
Rakiplerin araya girmediği ve konuşmanın bütün masalarda aynı olacağı hallerde, tecrübeli oyuncular salonun eğilimine uyarlar. Herkesin söyleyeceği konuşmayı yaparak borddan biraz puan almayı garanti ederler. Farz edin her bordda top on olsun. Salona uyarsanız kararınız doğru çıkarsa yedi puan civarında alırsınız yanlış çıkarsa üç. Salona ters hareket ettiğinizde kararınız doğruysa dokuz alırsınız amma yanlışsa bir. İyi bir oyuncu kritik ellerde bu kadar büyük kumar oynamayı sevmez. Skorlarında bir kaç tane üç olması onu rahatsız etmez ama birler çok kötü olur. Bu bakımdan kritik ellerde salona uygun hareket eder ve ustalığını yarışmalı deklarasyonlarda daha yüksek puan alarak skorunu yükseltme yönünde kullanır.

*
Bütün ikili oyuncuları agresif konuşma eğiliminde olduğundan yüzde ellilik bir şansı olan kritik ellerde zon deklare edilmelidir. Konuşma esnasında kontratın yapılma ihtimalinin yüzde elli olduğunu hesap etmek zaten mümkün değildir. Gerçekten başarı şansı olduğunu düşündüğünüz zamanlarda zonu deklare etmelisiniz.
*
Önlemeniz gereken tutum zona ulaşmak için elinizdeki değerleri abartmaktır. Partnerin kararlarını onun yerine siz vermeye kalmayın. Eğer minimum bir elle açmışsa zondan evvel durma şansını ona bırakın. Aşırı zorlama daima düşük puan almanıza sebep olur.
**
RUH HALİ
İkili turnuva çok gerilimli bir oyundur. Tabii zorlu bir briç partisi her zaman yorucudur. Bir rober partisi veya dörtlü takım maçı sonunda başınıza ağrılar girebilir ama ikilinin verdiği baş ağrısı daima daha fecidir. Zira üç dört saatlik bir sürede yüksek bir konsantrasyon ile oynamanız gerekir. Son bord oynanana kadar gevşeme imkanı yoktur.
*
Diğer briç oyunları bu kadar zorlayıcı değildir. İlgi ve konsantrasyon oynanan kontrata göre değişir. Roberde veya takım maçında bir çok oyuncu zon veya şilem oynanırken dikkatlerini daha çok teksif ederler ve part skorlarda biraz gevşerler. Bilhassa defansta iken. En süper oyuncular bile batma ihtimali olmayan iki karoya karşı defans yaparken rahattırlar.
*
İkilide böyle bir rahatlama imkanı yoktur. Her bord aynı öneme sahiptir. Kontrat iki karo da olsa yedi sanzatu sürkontrlu da olsa aynı maç puanı kazanılır veya kaybedilir, konsantrasyonda hafif bir gevşeme sıfır almanıza sebep olabilir. Dış etkenler dikkate tesir edebilir ama bu genellikle ciddi bir problem değildir. İyi oyuncular oyuna o kadar konsantre olurlar ki çevrenin farkında bile olmazlar. Üzerinde durmanız gereken husus zihninizden geçenlerdir. Dikkatinize en büyük saldırılar içerden gelir. Her türlü faaliyette hisler mantığın en büyük düşmanıdır. Briç de bir istisna değildir. İkili turnuvada her duruma sakin ve her türlü histen uzak bir zihinle yaklaşmalıdır. Ortağın kötü defansına kızmak, rakiplerin kötü deklarasyonunu küçümsemek, bir söze alınmak, kibitzerin içini çekmesinden tedirginlik, alınmış olan sıfırlara üzülmek gibi bütün hisler zararlıdır. Hatta çok sevinmek bile tehlikelidir. İyi bir oyunla top aldığı için neredeyse göbek atma havasına giren bir oyuncunun bir sonraki elde kötü bir kontrata gelerek sıfır alıp dengeyi sağlama ihtimali vardır.
*
Eğer iyi bir oyun oynadıysanız bordlar arasında kendi kendinize sessizce böbürlenin. ( Yüksek sesle böbürlenecek kadar saygısız değilsinizdir umarım.) Fakat bir sonraki bordun kartlarınıza elinizi uzattığınızda bir evvelki iyi neticeyle ilgili bütün düşünceleri zihninizden silin ve bütün dikkatinizi yeni ele konsantre edin.
Kiplingin yazdığı gibi çiftler ‘başarı ve hezimetle karşılaşmayı ve bu iki sahtekara da aynı muameleyi yapmayı’ öğrenmelidirler. Başarılı olduğunuz zaman kolaydır ama sizin hiçbir suçunuz olmadığı halde hezimete uğrayınca sükunetini muhafaza etmek büyük disiplin ve kontrol gerektirir.

Bir çiftin birbirine olan saygı ve güveni böyle birkaç kötü bord arka arkaya geldiği zaman ortaya çıkar. Bir seferinde seyrettiğim bir Howel turnuvayı hatırlıyorum. Bir güney oyuncusu zonda bir sanzatuda iki batarak o bordda çok kötü bir netice almıştı. Kuzey sakin bir şekilde neticeyi yazdı ve güneyle birlikte, değişin komutunu, sessizce bekliyorlardı. Diğer taraftan doğu ve batı kontratı üç batırabileceklerini düşünüyorlardı ve ikisi de birbirini suçlarken bağrışmaya başladılar.
Sonunda güney sakin bir şekilde ‘-Biliyor musunuz bu işte bir terslik var gibi geliyor bana’ dedi. ‘-Top alan çift münakaşa ediyor ve sıfır alan çift de hiç ses çıkarmıyor’.
zafer-ikiliturnuva.blogspot.com
**
IMP TABLO
 

Hiç yorum yok: