27 Haziran 2012 Çarşamba

Briçte Ortaklık

                                                    Yusuf Kılıç ve Saner Ozdilek e teşekkürler
Aram Tigran:
Dünyaya bir daha gelirsem,
ne kadar tank,
tüfek ve silah varsa
hepsini eritip saz, cümbüş ve zurna yapacağım.
**
NAR
çiçeklerin eksilen suyuna su,
yazın yanına hatırayı ekledik,
çekirge sesleri ve
öğle güneşi altında narın
olgunlaşmasını bekledik.
*
bekledik, başka başka odalarda
çektiğimiz ağrı dinsin,
bir çocukluk düşü gibi
ince bir sızıya dönsün diye
yaza sedeften bir anlam ekledik
*
biliyorsun,
bir başdönmesi gibi sürüyor hayat,
yazların yanına yazlar ekleniyor,
zaman uzun bir sıcağa dönüyor burada,
ağırlığına duygunun, taşınamazlığına
ve yazlar hatıraya…
*
sığındığımız konuşmalar kesecek mi ağrıyı?
ağacın güzelliğindeki mânâ sönmeyecek,
köklerinde sürecek mi aşk?
ah benim hayal kardeşim,
bizim bu aşktan alacağımız var,
dinsin ayrı odalarda çektiğimiz ağrı,
yaz geçip gitsin ve olgunlaşsın nar.
Birhan Keskin

**
ORTAKLIK

"Briç bir ortaklık oyunudur." dediğimizde, "Karşılıklı iki kişinin ortak olarak oynadığı bir oyundur" demeyi değil, aynı dili konuşan, özel anlaşmaları olan, birbiriyle iyi anlaşan, beraber oynadıkları zaman daha iyi sonuçlar elde eden ve daha fazla zevk alan, bu yüzden de uzun süre birlikte oynayan oyuncuları kastediyoruz.
*
Bir ortakla, tam anlamıyla anlaşmalarınızı kurabilmek için, yaklaşık 3 yıllık yoğun bir çalışmaya ihtiyacınız var. Takip eden 2 yıl içinde de ortaklık anlaşmalarınızın kullanılarak denenmesi ve oturmasını ekleyecek olursak, iyi bir ortaklık 5 senede olgunlaşır. Evlilikten daha zor, evlilik kadar çok emek, zaman, ilgi, sevgi ve saygı isteyen briç ortaklığı, istikrarlı başarının kesinlikle birinci unsurudur.
*
Dünyanın tanınmış ve en başarılı oyuncularına bakacak olursanız, onları isim isim değil, ortaklıklar halinde andığımızı fark edersiniz. 15-20 senedir beraber oynuyorlar ve hala da oynamaktalar. Birbirinden ayrılan olduğunda göreceksiniz, ikisi de kaybolacaklar. Başarının örnekleri ortadayken, tüm başarıyı kendi bireysel yeteneğinde zanneden oyuncular, bir bakarsınız üst seviyelerde yer alırlar, bir bakarsınız elemeleri dahi geçememişler. Daha yüksek seviye olan uluslararası platformda ise, sıralamada dahi yer alamazlar.
*
Sorunun çözümü, açık bir şekilde ve örnekleri ile gözler önünde duruyor. Çok iyi oyuncuların olduğu ülkemizin, 2008 Avrupa Senyörler Şampiyonluğu dışında, uluslararası başarısının olmamasının nedeni de budur. Biz 50 yıldır, her yeni briç sezonuna yeni bir ortak ve yeni bir takımla başlarız. Bu şekilde başarılı olmayı da, 50 yıldır yılmadan ve aynı şekilde deniyoruz. Belki tesadüfi bir başarı da elde edebiliriz. Ama bu sadece bir tesadüf olacaktır. İstikrarlı olmayacak ve ad yapılamayacaktır. Herhalde, Avrupa Şampiyonu Senyör Milli Takımı'mızın, 6-7 senedir sürekli beraber oynadığını söylememe gerek kalmamıştır. Hala da birlikte oynayan bu takımın, dünya şampiyonluğunu kazanması sürpriz olmaz.
“ethbridge”

Hiç yorum yok: