25 Temmuz 2012 Çarşamba

Uyandırma

CHOPIN ( Frederic François Chopin )
* Müzik tarihinin gelmiş geçmiş en iyi piyano bestecisi olarak kabul edilir. Tek bir enstrümanı  kullanarak Mozart, Beethoven, Bach gibi en büyükler arasında yer almıştır.
* 1810 yılında Polonya' da doğdu. İlk müzik derslerini annesinden aldı. 6 yaşında dehası ortaya çıkmaya başladı. 1849 yılında genç yaşta veremden öldü.
* Çalış tekniği olarak Mozartçı tekniği devam ettirmiş, piyanonun kullanım imkanlarının gelişimine katkıda bulunmuştur.
* Chopin' in müziğindeki melodi zenginliği, klavyeyi kullanma dehası, armoni duyarlılığı ve düş gücü bir içsellik taşır.
* Ardında 55 mazurka, 24 prelüd, 27 etüd, 19 noktürn, 13 polonez, 4 balad, 4 cherzo bırakmıştır.
( mazurka: polonya ulusal halk şarkısı) 

*
BİR MÜZİK DEHASININ DOĞUŞU
Bir devre imzasını atmış besteci ve virtüöz Franz Liszt muhteşem bir konser verir. Her parçadan sonra salon alkışlarla inler ve üçüncü parçadan sonra ara verilir.
En acımasız müzik eleştirmenleri bile ağız birliği halinde övgüler yağdırırlar. İkinci bölüm için tüm dinleyiciler merak ve heyecanla yerlerini alır.

Salonun ışıkları önce kararır, derken perde açılır ve karanlıkta muhteşem bir resital başlar. Üstelik hiç bilinmedik bir eserle. Herkes büyülenmiş derecede hayran, tutkulu ve neredeyse tutsak...

Parça biter, ortalık alkıştan yıkılır. Bravo, bravo sesleri ve George Sand - dönemin ve müzik aleminin en gözde kadını - sahneye gelir. Elindeki iki büyük şamdanı piyanonun üstüne koyar. Tüm diğer ışıklar da yanar. Herkes şaşkınlık içinde bakakalır. Çünkü piyanoda Franz Liszt değil hiç tanınmamış FREDERİC CHOPİN vardır.
Chopin, sanat yaşamına işte böylesine bir görkemle başlar..
****
40 YAŞIN EŞİĞİNDE ŞİİR
Küçük heyecanlara paydos
Çünkü rüzgarla aynı yaştayım
Çünkü güneş kardeşim
Bir ırmakla sevişmekteyim
*
Bana artık dingin olmak
Bana yalınlık yaraşır
İçimde şiirin güzelliği
Yaşamak sevinciyle yarışır
*
Güzeller güzeli ömrüm
Sana gitgide sevdalanıştayım
Nice emeklerle dokunmuş
Bir ince, bir nazlı nakıştayım

*
Küçük tasalara, tutkulara paydos
Çünkü evrenle aynı yaştayım a
Başsız sonsuz doyumsuz
Bir baş döndürücü akıştayım ...

Ataol Behramoğlu
****

UYANDIRMA

Aslında bir araya giriş çeşidi olan uyandırma, deklarasyonun bitip bitmeyeceğine karar verilen pozisyondur. Bu pozisyonda olduğunuzda deklarasyon hakkında 2.pozisyonda yani “Canlı pozisyonda” olduğunuzdan daha çok bilgiye sahipsinizdir. Bu bilgiler iki takımın aşağı yukarı kaç puana sahip oldukları ile başlar ve rakip ile ortağınızın verdiği ve vermediği deklarasyonlardan elde edilen bilgilere kadar uzanır. Bu sebeple birçok elde ortağınızın eli hakkında birçok bilgiye iletişim kurmadan ulaşabilirsiniz.
*
Uyandırma kurallarını normal araya giriş kuralları gibi düşünmek gerekir. Tek bilmemiz gereken bu kuralların güç olarak daha hafifletilmiş olduğudur. Çünkü araya girerken ortağımızın eli hakkında bilgi sahibi olmadan hareket ederiz, halbuki uyandırma pozisyonunda eller hakkında birçok bilgiye sahip oluruz ve ortakta bulunacağını bildiğimiz değerlere güvenerek konuşuruz.
*
Uyandırma durumlarını üç ana grupta toplamak mümkündür.
-Solunuzdaki oyuncu 1 seviyesinde oyun açıp herkes pas geçip sıra size geldiğinde,
-Rakipler bir fit bulduktan sonra siz uyandırma pozisyonunda kaldığınızda,
-Rakipler bir fit bulamadıktan sonra siz uyandırma pozisyonunda kaldığınızda.

Solunuzdaki oyuncu 1 seviyesinde oyun açıp herkes pas geçip sıra size geldiğinde


En bilinen uyandırma durumudur. Buna karşılık elde ettiğimiz bilgiler sınırlıdır. Sadece ortağımızın araya girecek eli olmadığını ve sağımızdaki rakip oyuncunun cevap verecek gücü olmadığını biliriz. Bu durumda uyandırma yapıp yapmama kararı daha çok prensiplere dayanır.

Renk ile uyandırma


(1♠) Pas (Pas) 2♥
♠ 72
♥ AD1082
♦ RV5
♣ 974
Renk ile araya giriş 1 seviyesinde 6-16, 2 seviyesinde 11-16 puan gösterir fakat uyandırmada 1 seviyesinde 6-13, 2 seviyesinde ise 9-13 puandır.
*
(1♦) Pas (Pas) Kontr
♠ ADV93
♥ 72
♦ 84
♣ AR85
Yukarıdaki limitlere göre canlı pozisyonda bu elle 1Pik diyecektiniz ama bu el uyandırma için fazla kuvvetlidir. Bu yüzden önce kontr deyip sonra renk söylemek gerekir.
*
(1♦) Pas (Pas) 2♠
♠ ADV972
♥ R2
♦ 65
♣ D42
Uyandırma pozisyonunda sıçramalı araya girişler preemptive olamaz çünkü ölmek üzere olan bir deklarasyonda rakibi sıkıştırmaya çalışmak mantıklı değildir. Yer daraltmamızın tek amacı elimizin tipini bir kerede ifade edebilmektir. Renkte sıçramalı uyandırmalar minimum açar veya açara yakın kuvvette 2 seviyesine gelirse 6 kartlı, 3 seviyesine gelirse de 7 kartlı ellerdir.
*
(1♥) Pas (Pas) 2♦
♠ 3
♥52 

♦ARV98
♣ DV1054
İki tane 5’li rengimiz olduğunda gücümüz uygunsa renk ile araya girmemiz gerekir. Daha güçlü ellerle önce kontr deyip sonra renklerimizi teklif etmeye başlarız.

Sanzatu ile uyandırma

(1♥) Pas (Pas) 1NT
♠ 954
♥ R102
♦ AD106
♣ RV8
Uyandırma pozisyonunda 1NT araya girişi de farklı puandadır. Bu durumda 1NT araya girişi 10-14 puan gösterir. Rakibin renginde yine keser gerekir.
*
(1♥) Pas (Pas) Kontr
♠ A63
♥ DV5 

♦ RD10
♣ A1094
Canlı pozisyonda ideal bir 1NT araya girişi. Fakat uyandırmada, önce kontr atıp sonra ilk fırsatta Sanzatu demelisiniz. Bu deklare canlı pozisyonda 19-20 puan gösterir fakat uyandırmada 15-17 puan
*
(1♠) Pas (Pas) 2NT
 ♠ AV10
♥ R42
♦ ADV8
♣ RD5
Canlı pozisyonda 2NT ile araya girişimiz yoktu. Uyandırma pozisyonunda ise limitleri daha aşağıya çektiğimiz için eksikliğimizi gidermek adına 2NT deklaresini kullanıyoruz. Uyandırma pozisyonunda 2NT 18-20 puan ve dengeli el gösteriyor.
*
(1♥) Pas (Pas) Kontr
♠ A63
♥ RV5
♦ RD10
♣ ARV3
21-22 puan ve sanzatu araya girişi yapabilecek bir el ile ister canlı ister uyandırma pozisyonundan önce kontr deyip gelen cevaba sıçrayarak sanzatu demek gerekir.

Kontr ile uyandırma

(1♦) Pas (Pas) Kontr
♠ AV6
♥ A94 

♦ 732
♣ D1075
Canlı pozisyonda bu elle Take-out kontr atmak düşünülemez. Fakat uyandırmada take-out kontr atmak için kısalıklarla birlikte 10 puan yeterli olacaktır.
*
1♣) Pas (Pas) Pas
♠ A107
♥ 85
♦ 763
♣ RDV98
Rakibin 1♣ oynaması sizin için en büyük hediyedir. Tabii ki kontrlu oynamayı isterdiniz fakat bu mümkün değil. Ama ne oynarsanız oynayın bu kontrattan iyi olamaz çünkü toplam güç zon puanı için yeterli olmayacaktır. Takımınızın gücünün zon oynamaya yeterli olduğunu düşündüğünüzde rakibi batırarak mı yoksa zon oynayıp yaparak mı daha çok puan kazanacağınıza karar vermeniz gerekir.
*
(1♠) Pas (Pas) Pas
♠ 1073
♥ 95
♦ R8632
♣ A104
Uyandırmada her zaman konuşulmaz. Bu kalitesiz renk ve çok az puan ile araya girmek yarardan çok zarar getirecektir.
erdinc erbil

görsel: fineartamerica

Hiç yorum yok: