30 Eylül 2012 Pazar

Yaşamın Sırrı Seçim Yapmak



Yalnızca kültürlü insanlar öğrenmeyi sever,
Cahiller ders vermeyi tercih eder.
Edouard Le Berquier

**
ŞİİRLER ŞİİRİ
 
Yazdığım şiirler içinde benim
Bir tanesi öyle içten, öyle güzel
Jale mutlak siz de beğenirsiniz
Bir yeri var hele bütün yazılanlara bedel.
*
Sizsiniz Jale o satırlarda adı geçen
Beyhan sizsiniz, Güzin siz
Siz eskiden benim şiirlerime
Hep birden girerdiniz.
*
Siz ki keskin kokuydunuz dünyadan
Yeşildiniz, parlaktınız, tizdiniz
Siz aşkın kuvvetiydiniz
On sekizinde ve baharda...
 
Salâh Birsel
**
YAŞAMIN SIRRI SEÇİM YAPMAK 
Yıllar önce Afrodisias’da bir Avustralyalı turistten öğrendim çocuklarımıza verebileceğimiz en önemli eğitimin, ineklerin sindirim sistemi olmayıp, seçim yapma ve karar verme eğitimi olduğunu. Karar vermek, sayı saymaktan geçiyor. Yaşamın her alanında bazı seçenekler, diğerlerinden daha iyi ya da daha kötü. Başarı ise seçenekleri değerlendirmek, öncelik sıralamasına sokmak ve en iyiyi seçmekten geçiyor. Yıllar önce okuduğum bir şeyi şimdi daha iyi anlıyorum: “Her şey olan bir şey, hiçbir şeydir.” Başarının sırrı; her şey olmak değil, bir şeyde en iyi olmakmış veya en iyiyi seçebilmekmiş. Tabii seçim yapabilenlere... Beste yapmak için notaları seçmek gerekiyor, ama onları da kulağa hoş gelecek uygun bir sıralamayla seçmek gerekiyor.
*
Briçte de başarı, seçenekler arasında seçim yapmakla yakalanır. Ancak en doğruyu seçmeyi becermek o kadar da kolay değildir. Ortakla serbest konuşmamıza izin verildiği zaman en doğruya ulaşmamız göreceli daha kolay olacaktır ama bilgisayar dağıtımı briçte artık çok ender buna imkan bulabiliyoruz. Artık rakipler konuşma alanımızı çok daraltan deklarelerle bizi sıkıştırıyorlar. Bu durumda uyguladığım kural ise “en mükemmel sonucu aramak” yerine “en mümkün sonuca razı olmak” olmuştur, "Good bridge is not BEST RESULT POSSIBLE, its BEST POSSIBLE RESULT." Bu stratejinin bazı ellerde eksik kazanç getirse de uzun vadede çok da zararını görmediğimi söyleyebilirim.
*
Sürekli en mükemmeli aramak seçimlerimizde hataya daha fazla açık olmak ve de çoğu zaman anın güzelliğini kaçırmak değil midir ? 

04 Aralık 2005  Faik Falay,  Cumhuriyet

1 yorum:

Mehmet Osman Çağlar dedi ki...

Öğlen kahvemin yanında yine keyif verici bir post... teşekkürler.