25 Ocak 2013 Cuma

Briç İki Perdelik Bir Oyun


Konuşurken hiçbir şey öğrenemezsin.
Lyndon Johnson
****
Take Out Kontr Nedir?
Apel Kontru. Sıklıkla diğer renklerden  fit bulmak ya da 17+ puan olduğunu anlatmak için kullanılır. 1912' de birbirlerinden bağımsız olarak Charles Patton ve Bryant McCampbell tarafından geliştirilmiştir.
****
UÇURUM, SU, KIRLANGIÇ 
Alnın bir uçurum
önce gözlerimin
sonra dudaklarımın düştüğü
ve her seferinde
saçlarına takılıp kaldığı bir uçurum.
*
Serin bir su alnının kokusu
Bu çok sıcak şehirde
birdenbire önüne çıkan
yenileyen, dirilten
serin bir su.
*
Gözlerin
yükü ağır iki kırlangıç.
Bana doğru, kalbime doğru
uçan, uçan iki kırlangıç.
Kimi zaman değip geçen,
kimi zaman çarpıp kalan,
karanlık şeylerden aydınlıklar taşıyan,
sevinçle kederi,
aşkla çileyi,
bugünle yarını yansıtan
iki kırlangıç ...
Süreyya BERFE
****
BRİÇ İKİ PERDELİK BİR OYUN
Briç oyunu iki perdelik bir eserdir.
Birinci perdede herkes varsayımlar ile bir gerçeği tahmin etmeye çalışır. Birisine göre gerçek 3 SA’dır. Bir başkasına göre gerçek 4 Pik olabilir. Defansta bulunanlara göre gerçek ancak 3 Pik ise bunu kontr ederek belirtirler.

Gerçeğin ne olduğu eserin ikinci perdesinde anlaşılacaktır. Diyelim ki son derece mükemmel bir deklerasyon sistemiyle gerçeği doğru tahmin ettiniz. Bu iki elin toplamında 4 Pik var. Güzel, işiniz bitti mi? Hayır. İşiniz asıl şimdi başlıyor. Gelinen bu kontratı kötü bir yer oyunu ile batırırsanız, kimse size aman ne kadar iyi bir deklarasyon ustasısınız demez. Üstelik, ikinci perdede sahnedesiniz, spotların altındasınız ve en önemlisi yalnızsınız. Ayrıca tahmin edilen gerçeğe ulaşamamanız için savaşan sağınızda ve solunuzda iki kişi var. Kaldı ki karşınızdaki kişinin de her zaman kalben sizin yanınızda olduğu söylenemez. Bütün bunların dışında birinci perdede korunma güdünüzün kullanmakta olduğu çok güçlü bir silah vardı, ortağınızın saçma sapan deklerasyonları. Artık bu silahınız da yok, masadaki herkes gibi siz de biliyorsunuz ki oluşacak bir hatanın tek sorumlusu sizsiniz. 
*
Atak kağıdıyla oyunun ikinci perdesi başlar.
Bu nedenlerle açık kart oyunu bricin özünü oluşturur. 
11 Aralık 2005  Faik Falay, Cumhuriyet


Hiç yorum yok: