25 Mart 2013 Pazartesi

Briç ve Yaşam

Water Waltz
http://www.youtube.com/watch?feature=share&v=lE8lBox5U_0&app=desktop
***
Çok şeyi olan değil, çok veren zengindir. 
Bir şeyi yitirmekten korkan istifçi ne kadar çok şeyi olursa olsun, 
ruhbilim dilinde yoksul ve yoksun bir kişidir. 
Ancak kendinden bir şeyler verebilen kişi zengindir.
Erich Fromm - Sevme Sanatı
***
SIR
içimin Babil Kulesi yıkıldı
sır kapılarından geçtik
alacakaranlığın şehirleriydi
gölgelerin yıldızı ışıktı, aşktı, yaşamdı

keşke en büyük savaş
rahmini öperek vedalaşıp teninle
-ganimeti süt, sevgi, kucak ve şefkat-
bilinmezliğin dünyasından nefes almak olsaydı anne

ailem dedim o sararmış resimden baktım geçmişe
ikiniz yan yanasınız, kucağınızda kırılgan çocukluğum
babam genç bir gülüşle süslemiş yüzünü
sen, ciddi duruşla bezgin bakış arasında med cezir
bölünen evlilik, çatlayan evren, sızan sır

sönmüş dünyaların sözlerini kutsadı zaman
seslerimiz öpüştü, sislerimiz karıştı birbirine
gözlerimin ünlü hüznü geri çekildi
soyunduk yıldırımlardan, suya yazıldı öfke

içdenizlerinde yüzme çocuk
hayallerin boğulur dedim de kendime
dile geldi eski bir soru
gelincikler büyüyünce gelin mi olur anne?
Aslı Durak   
****    
OLASILIKLAR
Dam eksikse 8 ve daha az kart ile empas yapılır.
9+ kart ile as ve rua çekilir.
Rua eksikse 10 ve daha az kart ile empas yapılır.
11 kart ile as oynanır.
***
BRİÇ VE YAŞAM
Briç, sadece bir oyun değil hayatın ta kendisidir. Sokratın ’kendini bil’ felsefesine dayanarak kurgulanmış olup yaşamın nasıl matematiksel zeka, duygusal zeka ve soysal zeka denge üçgeninin üstünde durduğunun ispatıdır.
*
Masadaki tavrın, gerçek hayatındaki davranışlarının aynadaki yansımasıdır. Bir ortaklık anlaşması gibi görünen oyun gerçekte insanlara saygı duymayı, empati yapmayı ve sevmeyi öğretir. Briçte seni üstün kılan ne güzelliğin, ne paran, ne hiyerarşi, ne kaba kuvvetin vardır. Hayatta seni asıl asil kılan bütün değerler papazlar ve kızlarla kartların içine gizlenmiştir. Başkalarına saygıyla yaklaşabilmeyi, sinirlerine sahip çıkabilmeyi, konsantrasyonu, düşünerek hareket etmeyi yani ‘kendini bil’meyi öğretir. Empati yapmak gerçek hayatta ne kadar ‘insan’ yapar seni, biliyor musun? Ortağın senin rakibin değildir ki, ortaklık ayna gibidir nasıl bakarsan yansıması ışıldayarak döner sana, her türlü birliktelikte olduğu gibi evlilik, iş, ebeveyn farkı yoktur, briç ortaklığı daha da zordur hataya hep açıktır, hep kontrolu, hep düşünmeyi, hep kendini ve nerde durulacağını bilerek başarıya ulaşılır. Başarı nedir ki, hayatta evde tozunu devamlı almak zorunda olduğun kupalar mı yoksa gerçek insan olabilmek mi? Birilerine bir şeyler öğretip faydalı olmanın getirdiği gururu mu görmek, yoksa kaç kişinin omzuna basıp geldiğin kendi yansımanla böbürlenmek mi kupaların üstündeki yüzde gördüğün?
*
Yaptığın hesaplar seni ya başarıya taşır ya da kaybetmeye. Hayatla poker oynamak mı istiyorsun briç mi? Kendini bilip doğru sayarsan sayılarını, fizibiliteni yaparsan oyuna başlamadan önce işinde iflasa gitmezsin. Aklından geçeni değil kartların ne söylediğini dinlersen boş hayallere kapılıp yatırım yapmazsın.  Planını yapmadan oyuna başlamazsın.Sen kendini kontrol edip durabiliyor musun oyuna başlamadan önce? Sonuç arkadan gelir deyip paldur küldür girişiyorsan hayata, tesadüflerin sonuçlarına katlanıp çekirge misali yok olup gidersin. Güvenini kaybettiğin gün iş hayatında, bir hata cv ne yazılmıştır, zordur çivinin söküldüğü yerdeki izleri silmek hem özgeçmişinden hem ortağının hem rakiplerinin yüreğinden..
*
Hırslarımızı  raflara kaldırırsak ve hayatta her tür yanlışın insanlar için olduğunu bilirsek daha keyifli, neşeli ve başarılı bir briç veya hayata sahip oluruz.
“Anber  HACIRAİFOĞLU, 24 ARALIK 2010, egebric” e teşekkürler.

Hiç yorum yok: