26 Mart 2013 Salı

Bir Renk Açışına Cevaplar

Moliendo café / Mika Agematsu
*****
ŞİİRİN ALTIN PORTAKALI SAİRİNİ BULDU
17. Altın Portakal Şiir Ödülü, Doğan Hızlan, Cevat Çapan, Ahmet İnam, Hüseyin Ferhad ve Mahmut Temizyürek’ten oluşan Seçici Kurul tarafından 2012 yılı Mayıs ayında Kırmızı Kedi Yayınları arasında çıkan ve 3 baskı yapan Şükrü Erbaş’ın “Bağbozumu Şarkıları adlı eserine verildi.

Veriliş gerekçesini “Şükrü Erbaş’ın şiiri, zamanın ruhunun birey ve toplum üzerine tahakkümüne karşı direniş şiiridir. diye açıklayan kurul “Onun şiirinin dokusunda, halk şiirinin derin köklerini ve yaşayan gölgesini bulabildiğimiz gibi, modern şiirin büyük ustalarının gözettiği, Türkçeye içkin duyarlığı, vicdanı ve bilinci de şiirsel zarafet içinde bulabilmişizdir.” dedi.

ŞÜKRÜ ERBAŞ KİMDİR?
1953’te Yozgat’ta doğdu. İlk ve ortaöğrenimini bu kentte yaptı. Gazi Eğitim Enstitüsü Sosyal Bilgiler bölümünü bitirdi. İlk şiiri Varlık dergisinde yayımlandı (1978). 1972 yılında girdiği TMO Genel Müdürlüğü’nden 1998 yılında emekli oldu. Ceyhun Atuf Kansu (1987), Orhon Murat Arıburnu (1996), Ahmed Arif (2002), Dil Derneği Ömer Asım Aksoy (2005) Şiir Ödülleri ve Homeros Emek Ödülü (2004) sahibi. 1985-1988 yılları arasında Yarın dergisinin yazı kurulunda, 1993-1999 yılları arasında Edebiyatçılar Derneği’nin yönetiminde görev yaptı.
Oda tv 26 Mart 2013
**
DENİZİN AYRICALIĞI
Kül uzun sürer, demiştim
Yenilgisini kutsayan bir sesle
Yalnız benim gördüğüm bir uzaklığa bakarak.
İstanbul'u insanın evi yapan
Bir yakınlıktı gövden ve sözlerin
Ihlamur yapraklarından gamzeler alan
Ellerin binlerce göldü masada.
*
Gölgesi uzun bir yoldan gelmiştim.
Polis çemberinde kaybolmuş caddeler
Yalnız kendi suretini soluyan odalar...
Ne suların aktığı yer, ne rüzgârın ülkesi
Herkes bir yerinden örtüyordu güneşi.
Sesinde denizin büyük ayrıcalığı
Sen bir başka uzaklığa bakarak konuşuyordun:
"Düşü olmayanın yenilgisi de olmaz
Yaşadığı her şey dokurken ömrünü
Pişmanlık insanın kendine kötü bir oyunu."
*
Gözlerin mi düşlerim mi bilmiyorum
Masmavi büyüyor bozkır geldiğimden beri...
Şükrü Erbaş
**
KAR YAĞIŞI
Yalnızlığın sesinden bir resim yaptım
Karanlık kalabalıklardan süzdüm ışığını.
Akşamüstleriyle boyadım vazgeçen ağzını
Parmaklarını uzattım gece suları gibi ıssız
Salkımsöğütlerden bir beden çizdim usul
Hiçbir rüzgârın duruşunu bozamadığı
Bütün yağmurları topladım yapraklarına.
Sonra tüm yolcuların silindiği bir ufuk
Örttüm kâkülleriyle alnının üşümesini.
Puhu kuşlarının avazını yerleştirdim
                                        dudaklarına
Uzanıp uzanıp öptüm sonra acıyla.
Gözlerini kapalı çizdim görmesinler diye
                                                  kimseyi
Madem görmeyecekler bundan sonra beni.
Astım saçlarından odamın boşluğuna...
 *
Uzun sustum, ey durmadan konuşanlar
Geçmedi üşümem
Ben bir aşkın kar yağışından geliyorum...
Şükrü Erbaş

**
BİR RENK AÇIŞINA CEVAP
Oyunun 1 seviyesinde renk ile açılması üzerine, cevapçı (5+) OP veya (6+) ODP ile cevap vermek mecburiyetindedir. Daha az puanla (-5 OP) marjinal bir dağılım olmadıkça PAS geçilmelidir.

Cevapçının öncelikli görevi elinde oyun gücü olup olmadığını göstermektir. Cevapçının oyun gücü iyi 12 ODP veya daha fazla puana sahip olması demektir. Cevapçının oyun gücü yoksa öncelikli görev, Majör fiti bulmak amacı ile araştırma yapmak olur. Majör fiti bulunamıyorsa NT oyunu araştırılır. Minör oyunları en son tercihtir.

Oyun minör bir renk ile açıldığında, oynanabilir majör araştırmasını cevapçı başlatmalı ve (6-12) ODP ile kaliteye bakmaksızın 4 kartlı majörünü göstermelidir. Aksi halde cevapçıyı yanlış yönlendirir. Cevapçının majörü 5 kartlı ve sekanslı olursa 4+ OP ile de cevap verebilir.

Cevapçıda 4 kart majör yanında 5 kart minör varsa (6-12) ODP arasında öncelikle 4 kartlı Majör gösterilir. 12+ ODP ve daha fazlası ile önce 5 kart minör okunur sonraki turda Majör gösterilir.
Cevapçıda oyun açabilecek kalitede bir el (12+ ODP) var ise 4+ kartlı majör rengini bir sonraki turda göstermek üzere önce oyun gücünü göstermelidir. Bu şekildeki bir konuşma ise zon forsingi olur ve zon bulunmadan ortaklar pas geçemezler. (istisnalar hariç)

1 üzeri 2 Oyun Forsingi Sistemi (Two Over One Game Forsing-2/1) adını cevapçının  1 seviyesinde açılan bir oyuna sıçramasız olarak 2 seviyesinde başka bir renk ile cevap vermesinden almıştır. Bu cevap rakip müdahalesi yok ise her zaman ‘’oyun gücü’’ anlamını taşır ve Cevapçının en azından oyun açabilecek kalitede bir ele sahip olduğunu gösterir.

Standart Beşli majör sistemlerinde 1 üzeri 2 cevabı, bir konuşma daha vaat eden ve sadece 2NT seviyesine kadar zorlayıcı olan bir cevaptır. Bu cevap standart sistemde 5+ kart uzunlukta bir renk ve 11+ ODP gösterir.
Oyun Forsingi Sisteminde ise 1 üzeri 2 cevabı her zaman oyun açabilecek kalitede bir el (12+ …) ODP gösterir ve rakip müdahalesi yok ise Zon Forsingidir, istisnalar haricinde zondan önce durulmaz. Amaç oyun gücü göstermek olduğundan 2 seviyesinde okunan rengin 5 kartlı olmasına gerek yoktur. İki sistem arasındaki başlıca fark budur.

Oyun açışına rakip müdahale ederse cevapçının 1 üzeri 2 cevabı Zon forsingi olmaktan çıkar, sadece bir tur için forsing olur ve (10-11) ODP ile 1 üzeri 2 cevabı verilebilir.

1 üzeri 2 Oyun Forsingi Sistemi, Standart Beşli Amerikan Majörü sisteminin temel felsefesi üzerine oturtulmuştur. Oyun Forsingi sisteminde işin asıl yükü cevapçıya düşer. Cevapçı elini çok iyi bir şekilde değerlendirerek, oyun gücüne sahip olup olmadığını en seri bir şekilde açıcıya göstermelidir. Oyun Gücü 12+ ODP demek olduğundan, oyuncuların iyi ve kötü puanları birbirinden ayırt edebilme yeteneğinin gelişmiş olması sistemin can damarını oluşturur. 

Herhangi bir renkte fit bulunduktan sonra ortaklar ellerini yeniden değerlendirir ve bundan sonraki konuşmalarını (Destek Puanı) DK ile yaparlar. Oyunun renk ile açılması ODP ile yapılır. ODP (Onör Dağılım puanı), Onör puanları ile uzunluk puanlarının toplamıdır. Fit bulunduktan sonra bunlara kısalık puanı (KP) eklenerek destek puanı (DK) bulunur. (DK= OP+ UP+ KP)
1 Renk ile oyun açışları (12-19) ODP gibi geniş bir aralığa sahip oldukları için, cevapçı oyun seviyesi hakkında hemen bir karar veremez. Açıcının puanı maksimum olabileceği gibi minimumda olabilir, elinin dengeli yahut dengesiz olduğu da belli değildir. Bu nedenle cevapçı 5+ OP ile bir cevap vererek Açıcının ikinci konuşmasını bekler. Rakip oyun açışına müdahale etmedikçe (Araya girmedikçe) cevapçı için
mümkün olabilecek üç cevap vardır.
-Renk değiştirmek.
-Desteklemek.
-NT. Cevabı vermek.
Oyun açışına rakip müdahalesi halinde, müdahale türü cevapçının normal konuşmalarını etkilemiyorsa yine yukarıdaki üç cevaptan biri verilir.
Standart Beşli Majör ile Oyun Forsingi sisteminin bir farkı da konvansiyonların kullanımı ile ilgilidir. Aşağıdaki konvansiyonların standart briçte kullanımları isteğe bağlıdır. Ortaklar aralarında yapacakları anlaşmaya bağlı olarak ister kullanır, isterlerse kullanmazlar. Ancak Oyun Forsingi Sistemini oynamayı kararlaştırmış ortaklıkların bu konvansiyonları kullanmama yetkileri yoktur. Sistem yapısına dâhil edilen ve cevapçının ilk konuşmalarında kullanacağı konvansiyonlar şunlardır.
-Inverted Minör.
-Forsing 1NT.
-Splinterler.
-Jacoby 2 NT.
-Majörde yükseltme sınırlaması.
-Drury. (Not: Sadece 3. ve 4. Pozisyonda Hafif açış yapan ortaklıklar için.)
 Mehmet Özyeşilbaş' a teşekkürler

3 yorum:

Gulsen dedi ki...

Çok seviyorum Şükrü ERBAŞ şiirlerini. Teşekkürler...

A. Murat Özhan dedi ki...

Müthiş bir duyarlılık, ince bir bakış açısı...
Şiir dilini sevdiğim bir şair.

Şiir her daim...

Sabahattin Gencal dedi ki...

Merhaba,
Her zaman, seçtiklerinizi takdir ettim. Böylesine takdire değer çalışmaları sürdürüyor olmanız da ayrıca övgüye değer.
Hayırlı günler dileğiyle.